logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja RTVSAT z MultiSwitchem – czy TV i tuner SAT mogą działać bez gniazd?

kuba34 29 Cze 2025 08:12 456 15
  • #1 21592597
    kuba34
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, mam pytanie odnośnie instalacji RTV-SAT z MultiSwitchem. Instalacja jest wykonana, antena wisi, MultiSwitch zainstalowany. Brak gniazd końcowych (cena – do montażu w późniejszym etapie). Pytanie, czy można podłączyć TV bezpośrednio do przewodów antenowych do odbioru telewizji naziemnej, a do innych przewodów jednocześnie tunery SAT do odbioru telewizji satelitarnej? Do każdego pokoju są prowadzone po dwa przewody antenowe.
  • #2 21592606
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    kuba34 napisał:
    czy można podłączyć TV bezpośrednio do przewodów antenowych do odbioru telewizji naziemnej

Można.
    Miej na uwadze, że gniazda końcowe mają wbudowane dzielniki sygnału.
    Nie występują gniazda końcowe podwójne z rozdzieleniem sygnału na TV i SAT.
    Do gniazd końcowych sygnał jest doprowadzany 1 przewodem. Antena TV naziemna i SAT jest połączona tzw. spliterem.
    kuba34 napisał:
    Do każdego pokoju są prowadzone po dwa przewody antenowe.

Jest to wygodne na wypadek uszkodzenia/przerwania 1 przewodu. Można korzystać z 2, jednak jak wyżej nie ma takich gniazd końcowych.
  • #3 21592608
    zathura80
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witaj .można podłączyć bez gniazd ,jeśli są za krótkie kable połącz na beczkach. Tylko jeden przewód do TV drugi do dekodera. Istnieją gniazda z samymi F
  • #4 21592617
    techlock
    Poziom 33  
    zathura80 napisał:
    Istnieją gniazda z samymi F

To są gniazda pojedyncze.
  • #5 21592624
    zathura80
    Poziom 17  
    Nie tylko są też podwójne ,dekoder z możliwością nagrywania
  • #6 21592633
    kuba34
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź, też tak myślałem, ale wolałem się upewnić, czy bezpośrednie podłączenie do przewodów TV naziemnej i satelitarnej nie spowoduje jakichś nieprawidłowości na MultiSwitchu. Oczywiście w każdym pokoju dwa przewody, każdy osobny do osobnej puszki :)

Dodano po 2 [minuty]:

Uważam, że gniazda podwójne (2xSAT TV Radio) są niepraktyczne, za mało miejsca w puszce na dwa przewody.
  • #7 21592641
    zathura80
    Poziom 17  
    Ja już od pewnego czasu stosuje w instalacjach takie gniazda , są tańsze oraz wprowadzają mniej strat
    Jedyny problem to dedykowany przewód do TV i do którego gniazda co podłączyć 🤔
  • #8 21592672
    techlock
    Poziom 33  
    >>21592641 Jakieś namiary na takie gniazda, ja szukałem i nie spotkałem, chyba, że ze starej produkcji sprzed lat.
  • #10 21592760
    techlock
    Poziom 33  
    Jak to gniazdo wygląda z tyłu?
    Czy każde wyjście jest odseparowane na 4 oddzielne, czy jest tak, że 2xSAT to jedno wyjście(dzielnik sygnału), a TV i RTV to drugie wyjście (dzielnik sygnału).
    W karcie katalogowej nie ma wzmianki ani schematu elektrycznego jak to jest połączone.
    https://www.kanlux.com/storage/products/techniczna/pl/25105.pdf
  • #11 21592865
    kuba34
    Poziom 10  
    Na 100% dwa oddzielne sygnały SAT z dwóch przewodów, natomiast radio i TV może być z jednego albo z drugiego przewodu (tak jak w zwykłym gnieździe RTVSAT).
  • #12 21592887
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Prościej by było poda jaki masz multiswitch i czy instalacja naziemnej jest do niego wpięta. Tu jest ważne czy nasz Unicable czy Legacy multiswitch.

Zwykle w większości sygnał jest w multiswitch sumowany i idzie kablami SAT+TV naziemna , jednak w zależności od instalacji i modeli multiswitch należy stosować rozdzielacze przed podłączeniem czy to tunera czy TV.

Rozdzielenie zwykle następuje w gniazdku ( np. podłączając 1 kabel ma się wyjścia osobne SAT + TV ) albo należy zastosować dodatkowy rozdzielacz ( tylko wyjście SAT i tylko wyjście TV czyli na dwa kable ) w zależności od typu gniazda.
  • #13 21594461
    kuba34
    Poziom 10  
    Multiswitch to Televes EuroSwitch 5 wejść - 6 wyjść
    https://www.televes.com/pl/719502-euroswitch-5-wejsc-6-wyjsc.html
    Czy dobrze Cię rozumiem, że jeśli nie zastosuje się gniazd (rozdzielaczy), to instalacja nie będzie prawidłowo działać? I nie mogę bezpośrednio (bez gniazda) podpiąć do jednego przewodu w jednym miejscu TV do odbioru telewizji naziemnej, a w innym do innego przewodu dekodera TVSAT?
    Nie mam potrzeby w jednym miejscu z jednego przewodu korzystać zarówno z TV naziemnej, jak i TVSAT, co wymagałoby rozdzielenia sygnału i zastosowania gniazda RTVSAT.
  • #14 21594944
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie że nie będzie wcale działać tylko nie było wiadomo jak będzie działać nie wiedząc jaki multiswitch.

Można bez problemu bezpośrednio podłączać z multiswitch. Multswitsh bedzie wiedział jakie urządzenie podpięte .
    Rozdzielacz czy gniazdo wystarczy zastosować jeśli będzie potrzebne.
  • #15 21595834
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    kuba34 napisał:
    że jeśli nie zastosuje się gniazd (rozdzielaczy), to instalacja nie będzie prawidłowo działać? I nie mogę bezpośrednio (bez gniazda) podpiąć do jednego przewodu w jednym miejscu TV do odbioru telewizji naziemnej, a w innym do innego przewodu dekodera TVSAT?

Co do zasady, jeśli w sygnale ze switcha są zarówno sygnały SAT, jak i TV, to powinno się łączyć czy to dekoder SAT, czy dekoder TV/telewizor do multiswitcha poprzez gniazdo RTV/SAT.

Przy pominięciu gniazda i podaniu całego sygnału na odbiornik SAT czy TV mogą wystąpić zakłócenia w oborze. Mogą, nie muszą. Ale żeby temu zjawisku (dość częstemu, wbrew pozorom) zapobiec, stosuje się właśnie gniazda RTV/SAT, rozdzielające sygnały SAT od TV. Może być też tak, że przy połączeniu z pominięciem gniazda RTV/SAT jedne sprzęty (np. dekodery SAT) mogą poprawnie pracować, a inne nie.

Tip: rozgałęźnik to nie jest odpowiednik gniazda RTV/SAT wydzielającego osobno sygnały SAT i osobno TV.
  • #16 21595864
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Dla tego multiswitch nie będzie miał żadnego problemu, rozpoznaje on podłączone urządzenie i załącza odpowiedni tor sygnały.

Podłączenie tylko TV daje sygnał TV bez sygnału SAT ( prosty przełącznik sprawdzający napięcie ) , dopiero podłączenie wejścia SAT powoduje załączenie sygnałów SAT i TV naziemnej. Tu jak piszesz może być problem ale nie musi być koniecznie bez rozdzielenia/separacji sygnałów w pasmach TV i SAT.

To po prostu mus sprawdzić sam czy działa bez problemu albo czy jednak wystarczy założyć zwykły spliter czy spliter pasmowy TV/SAT.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji RTV-SAT z multiswitchem Televes EuroSwitch 5 wejść - 6 wyjść możliwe jest podłączenie telewizora do przewodów antenowych bez użycia gniazd końcowych, pod warunkiem, że do każdego pokoju prowadzone są dwa oddzielne przewody – jeden do telewizji naziemnej, drugi do tunera satelitarnego. Gniazda końcowe zwykle zawierają dzielniki sygnału i umożliwiają rozdzielenie sygnału SAT i TV na jednym przewodzie, co jest wygodne, ale nie jest konieczne, jeśli przewody są osobne. Istnieją gniazda pojedyncze i podwójne, a także specjalistyczne gniazda RTV-SAT z oddzielnymi wyjściami dla sygnałów SAT i TV, które minimalizują straty sygnału. W przypadku multiswitchy Legacy i Unicable ważne jest, aby sygnały były prawidłowo rozdzielone – zwykle rozdzielenie następuje w gniazdku lub za pomocą dodatkowych rozdzielaczy. Bez zastosowania gniazd lub rozdzielaczy bezpośrednie podłączenie do przewodów może działać, jeśli nie ma potrzeby korzystania z obu sygnałów na jednym przewodzie w tym samym miejscu. W instalacji z multiswitchem Televes EuroSwitch można więc podłączyć TV naziemną i tuner SAT do osobnych przewodów bez gniazd, jednak gniazda ułatwiają zarządzanie sygnałem i minimalizują ryzyko uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA