logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterka sterownika Zigbee ZG-003-RF - seria impulsów zamiast jednego

William Bonawentura 29 Cze 2025 14:41 954 2
  • #1 21592916
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Dodałem do napędu bramy sterownik ZG-003-RF. Sprzedawany masowo na portalach z chińską elektroniką. Współpracuje poprzez Zigbee z siecią Tuya (ale nie tylko).
    Działał idealnie przez rok. Bez żadnej ingerencji / programowania zamiast 1s impulsu przekaźnikiem kontroler generuje sekwencję impulsów. Obrazuje to poniższy film. Uruchomienie na nim następuje przez klawiaturę lokalną, ale sterowanie z aplikacji daje identyczny efekt. Efekt jest analogiczny na pozostałych kanałach.

Pozostałe tryby sterownika - trwały ON/OFF oraz "sterowanie roletami" pracują poprawnie. Ponowne parowanie Zigbee nic nie zmienia. Usterce uległ wyłącznie tryb "impulsowy". Ale tylko on nadaje się do wysterowania wejść "otwórz", "zamknij", "furtka" bramy.

Wewnątrz obudowy z istotnych elementów mamy:

XL1509 - przetwornica 40/5V
    ULN2003 - driver dla przekaźników
    STC15W204S - Mikrokontroler 8051 z FLASH, RAM, EEPROM
    Stabilizator LDO3,3V
    ZT3L - moduł Zigbee / Tuya

Kontroler zasiliłem z wyjścia 24VDC bramy - tak jak fotokomórki.

Kontroler wymieniłem na nowy bo jak człowiek przyzwyczai się do wygody to wyda 100zł żeby znowu brama sama się otwierała z samochodu.
    Ale bardzo mnie ta usterka frapuje. Bo nic nie wskazuje na typową awarię tylko jakiś błąd oprogramowania.

Czy ktoś ma pomysły co jeszcze można sprawdzić, zresetować?

Dodano po 6 [godziny] 25 [minuty]:

Dodam jeszcze, że "sekwencja" generowana przez sterownik na swoich wyjściach jest normalnie rozgłaszana przez Zigbee, bramkę, ekosystem Tuya do aplikacji. Czyli pomimo, że wzbudzam wyjście microswitchem to w aplikacji mam serię "mrugnięć" ekranowego przycisku.
  • #2 21593925
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12607
    Bardzo ciekawy problem, ale nie wiem czy uda się coś dużo na to poradzić. Spróbowałbym następujących rzeczy:
    - jak parowałeś ponownie? czy jak usuwałeś te urządzenie z apki, to była tylko opcja "remove" czy było też "remove and wipe data"?
    - czy jak sparujesz ze świeżym kontem Tuya to też jest ten problem?
    - jak ten MCU tam działa, czy to jest urządzenie TuyaMCU i ten moduł Zigbee jest podłączony przez UART do MCU, a MCU bezpośrednio obsługuje przekaźniki i przyciski? Jeśli tak, to przyciski działają po wylutowaniu modułu Zigbee, tak? A czy ten problem wtedy też się powtarza?
    - ciekawe czy jakby sparować z HA przez Zigbee2MQTT to byłby dalej ten problem
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21595161
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    p.kaczmarek2 napisał:
    Bardzo ciekawy problem, ale nie wiem czy uda się coś dużo na to poradzić. Spróbowałbym następujących rzeczy:
    - jak parowałeś ponownie? czy jak usuwałeś te urządzenie z apki, to była tylko opcja "remove" czy było też "remove and wipe data"?
    - czy jak sparujesz ze świeżym kontem Tuya to też jest ten problem?
    - jak ten MCU tam działa, czy to jest urządzenie TuyaMCU i ten moduł Zigbee jest podłączony przez UART do MCU, a MCU bezpośrednio obsługuje przekaźniki i przyciski? Jeśli tak, to przyciski działają po wylutowaniu modułu Zigbee, tak? A czy ten problem wtedy też się powtarza?
    - ciekawe czy jakby sparować z HA przez Zigbee2MQTT to byłby dalej ten problem

1) Aplikacja Tuya tylko "zapomina" urządzenie w bramce. Nowe parowanie trzeba wymusić z lokalnej klawiatury kontrolera.
    2) Nie mogę teraz przetestować bo mam tylko jedną bramkę Tuya-Zigbee i zmiana konta "rozsypałaby" resztę konfiguracji.
    3) Mikrokontroler "8051" jest pomiędzy moduałem Zigbe (wyproadzone tylko 4 piny I/O oraz zasilanie, pozostałe NC) a resztą elektroniki (klawisze, przekaźniki, diody, moduł RF).
    4) Mam kolegę z HA i wiem, że wykorzystuje analogiczny moduł. Po urlopie odwiedzę go i spróbuję sparować w jego ekosystemie. Dla Tuya to też nie jest zresztą jakiś konkrenty moduł Zigbee tylko "generyczny przycisk 4ch".
REKLAMA