logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha MG24/14 FX – potencjometr GAIN nie reaguje prawidłowo

piona5 29 Cze 2025 18:53 264 6
REKLAMA
  • #1 21593118
    piona5
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Dzień dobry wszystkim
    Może ktoś miał taką usterkę, będę wdzięczny za pomoc.

Mikser Yamaha MG24/14 FX miała to być prosta lecz pracochłonna naprawą, gdyż wymieniłem ok 25 przycisków, które trzeszczały. Przyciski od czułości (gain) oraz PAD i PFL. Opearacja się udała - mikser świetnie przełącza - bez żadnych trzasków. Kolega wspomniał także, że raz działa raz nie działa kanał siódmy- ale i on zaczął działać po wymianie przycisków, lecz jest z nim problem. Chodzi ale po jego załączeniu, słychać bardzo duży szum - szym reaguje na zmianę wysokich tonów czy średnich ale czułości nie da się "ściszyć", pomimo skręcenia GAIN na MINIMUM. Tak jakby chodził na maxa. Nie wiem czy on podaję na wyjście, gdyż nie mam możliwości sprawdzenia, dziwne jest ro, że reaguje na zmianę częstotliwości. Dodam także, że Potencjometr oczywiście sprawny.
  • REKLAMA
  • #2 21593549
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Zerknij sobie na schemat.
    Yamaha MG24/14 FX – potencjometr GAIN nie reaguje prawidłowo

Przez potencjometr nie płynie sygnał audio. Tranzystory Q301 i Q302 tworzą układ różnicowy sterowany przez prąd kolektorów. Wzajemne wzmocnienie zależy od wartości rezystancji między emiterami czyli od ustawienia potencjometru i elementów połączonych w szeregu, czyli rezystora 22Ω i kondensatora 470µF/10V.
    Potencjometr reguluje impedancję między emiterami i:
    - Zmniejszając rezystancję → zwiększa sprzężenie → zmniejsza wzmocnienie.
    - Zwiększając rezystancję → zmniejsza sprzężenie między emiterami → zwiększa wzmocnienie sygnału.

I ta druga sytuacja wychodzi u ciebie, masz gdzieś przerwę w tym szeregu. Musisz sprawdzić dodatkowo ścieżki od emiterów do elementów, oraz rezystor R712 i kondensator C707. Szczególnie zwróć uwagę na przelotki i pady potencjometru. Przy wyciąganiu mogła pęknąć ścieżka.
  • REKLAMA
  • #3 21593565
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    To nie jest dziwne, że EQ działa, bo typowy tor wejściowy ( i tu też tak jest ) to w kolejności gniazdo, przedwzmacniacz a dopiero wtedy sekcja EQ.
    Ponizej cały SM do tego miksera.
    Na stronie 140 interesująca cię cześć wejściowa.
    Załączniki:
    • yamaha_mg24-14fx_mg32-14fx.pdf (31.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21594387
    piona5
    Poziom 10  
    Super - dziękuję. Dodam jeszcze, że wczoraj sprzęt został sprawdzony konkretnie, już z zestawem głośnikowym i końcówkami mocy. Kanał siódmy, o którym mowa gdy kolega skręcił włączył "PAD" (obcina część mocy...) i GAIN na minimum, to działa kanał ok - czyli na to wygląda, że jest to usterka, o której mówicie - dziś jeszcze raz dokładnie zmierze elementy i posprawdzam ścieżki.
  • REKLAMA
  • #5 21609737
    piona5
    Poziom 10  
    Po wakacjach powracam. Niestety elektrolit C707 470uF OK, rezystor R712 20 Ohm także, C705 1000p jest ok, 2 tranzystory Q701 i Q702 sprawdzane testerem i są ok, przelotki i ścieżki wraz z w/w elementami w szeregu z emiterami - sprawne.
    Kilka razy sprawdzałem ścieżki... a układ IC 701 - NJM2068MD MOGŁBY DAWAĆ TAKIE OBJAWY?
    poprawiłem luty i może dziś jeszcze skręcę go, może nagle się obudzi.
  • #6 21611232
    piona5
    Poziom 10  
    Po skręceniu teraz w ogóle nie działa. Po podgrzaniu hotem wzmacniacza operacyjnego NJM2068MD oznaki życia, które dawał wcześniej powróciły. Postanowiłem zamienić ten układ z kanałem ósmym i strzał w dziesiątkę - kanał siódmy sprawny a teraz ósmy nie działa.
    Teraz muszę uzupełnić NJM2068MD w kanale ósmym.:)
    Może wiecie gdzie taki układ oryginalny dostanę, ewentualnie w jakich użądzeniach występuje? - może z wylutu gdzieś się znajdzie.
  • #7 21611714
    piona5
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Uszkodzony okazał się wzmacniacz operacyjny njm2068md - mikser działa.

Wymianie wymagały także przyciski, znaczna ich ilość (ok 25 szt.)
    Za "PAD" wstawiłem oryginalne.
    Za "PFL" zamienniki, które wyglądają inaczej ale w to miejsce pasują, gdyż koło nich nie ma żadnego elementu, który by "przeszkadzał", a na wysokość jest idealny, oraz "klik" wydaje się solidniejszy niż inne zamienniki testowane przeze mnie - oto on:

Wymiany wymagały także przyciski, znajdujące się pod przyciskiem PAD, (IKONA pierwiastka....). Je wymieniłem na zamienniki, które wyglądają identycznie jak oryginały, lecz są o ok 1mm za niskie - skutkuje to tym, że luźno wchodzią do plastikowego przycisku miksera - ale nie wypadają. W to miejsce muszą być takie same, bo koło nich nic większego się nie zmieści... I tu trzeba być uważnym przy zamawianiu.
    Oto ten niższy zamiennik z Ali...

Podsumowanie tematu

✨ Mikser Yamaha MG24/14 FX miał problem z potencjometrem GAIN na kanale siódmym, który nie reagował prawidłowo – mimo ustawienia na minimum, sygnał był na maksymalnym poziomie, generując duży szum. Potencjometr był sprawny, więc podejrzewano przerwę w obwodzie różnicowym tranzystorów Q301 i Q302, które sterują wzmocnieniem sygnału poprzez regulację impedancji między emiterami. Zalecano sprawdzenie rezystora R712 (22 Ω), kondensatora elektrolitycznego C707 (470 µF/10V), przelotek i ścieżek PCB, które mogły ulec uszkodzeniu podczas wymiany przycisków. Po wymianie przycisków i testach z końcówkami mocy oraz głośnikami, problem częściowo ustąpił po włączeniu PAD i ustawieniu GAIN na minimum. Po dalszych pomiarach elementów (C707, R712, C705 1000pF, tranzystory Q701 i Q702) oraz kontroli ścieżek, elementy były sprawne. Pojawiła się hipoteza, że układ scalony IC701 (NJM2068MD) może być przyczyną problemu, dlatego zasugerowano poprawę lutów i ponowne testy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA