logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia I – tylne światła stop nie działają, świeci tylko trzecie światło

zibi_47 29 Cze 2025 19:23 690 6
REKLAMA
  • #1 21593151
    zibi_47
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Skoda Fabia 1. Od jakiegoś czasu lewa tylna lampa świeciła tak, jakby cały czas był wciśnięty hamulec. Wymieniono czujnik hamowania. Po wymianie przez chwilę wszystko działało poprawnie, po czym dolne światła przestały w ogóle reagować na hamulec. Reaguje tylko światło na szybie. Dodatkowo po włączeniu zapłonu i w zasadzie non stop, nawet przy wyłączonych światłach, czy to drogowych, czy pozycyjnych, boczne światła stop na szybie delikatnie się świecą. Jakieś pomysły? Wydaje się, że to jednak nie wina czujnika hamowania, a być może jakieś zwarcie. Czy jest możliwe, że nowy czujnik hamowania w krótkim czasie uległ uszkodzeniu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21593200
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    Sprawdź wiązkę w klapie bagażnika. Czujnik założony oryginalny czy zamiennik? Hak jest?
  • REKLAMA
  • #3 21594014
    zibi_47
    Poziom 10  
    Czujnik zamiennik, hak brak. Zdjąłem osłonę na klapie bagażnika, nie zauważyłem przetarć. Czy można sprawdzić jakoś dokładniej tę wiązkę w klapie?
  • REKLAMA
  • #4 21594419
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Z tego co widzę na schemacie to zasilanie żarówki idzie prosto z wyłącznika przy pedale. W wiązce jest połączenie zasilania wszystkich 3 świateł stopu. Sprawdź czy dochodzi zasilanie do lampy, bo skoro trzecie światło działa to z wyłacznika wychodzi.
    Sprawdź czy do lamp bocznych dochodzi masa.
  • #5 21594468
    hobbista
    Poziom 25  
    Ocena: 171
    Można było w fabianie spotkać wersje z modułem kontroli spalenia żarówek . Tutaj instalacja była inaczej poprowadzona . Z owego modułu światła stopu miały oddzielne obwody . Moduł zajmował miejsce nr 13 i 14 w skrzynce przekażników.
  • #6 21595168
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Hobbista masz rację. 22 lata jeżdżę fabią i sądziłem, że kontrolę żarówek ma dopiero fabia ii generacji, a tu okazuje się inaczej. Podobno uczymy się całe życie.
    Jeżeli jest ten moduł kontroli i nie ma zasilania przy lampach to trzeba sprawdzić na wyjściach tego modułu. Tak czy siak temat w miarę prosty do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #7 21598210
    zibi_47
    Poziom 10  
    Wstyd się przyznać, ale napisać trzeba, żeby zamknąć post. Okazało się, że jedna żarówka była spalona, a druga nie łączyła. Kupiłem żarówki na wymianę, zacząłem od lewej i ku mojemu zdziwieniu nowa zaczęła świecić. Przyjrzałem się starej – nie była przerwana, ale szkło od środka było delikatnie, jakby okopcone. Wyjąłem zestaw żarówek prawej lampy na wciśniętym hamulcu i ponownie zdziwienie – nagle żarówka zaczęła świecić. Zwolniłem hamulec, wyjąłem żarówki, przetarłem delikatnie styki papierem ściernym. Dlaczego na samym początku nie pomyślałem o żarówkach? Otóż zmyliło mnie to, że wymieniany był czujnik stopu. A wymieniony był dlatego, że lewa żarówka świeciła non stop. Po wymianie czujnika przestały świecić obie. Nie spodziewałem się, że po wymianie czujnika jednak będzie coś nie tak z żarówkami, bo na starym czujniku świeciły. Natomiast teraz mi się to składa w całość – lewa żarówka na starym czujniku świeciła się non stop i pewnie dlatego się wypaliła, a prawa żarówka po prostu nie łączyła i być może podczas jazdy nie świeciła się z każdym naciśnięciem pedału, ale tego nie miałem jak zweryfikować. Dalej natomiast trzecie światło świeci delikatnie na brzegach, nawet gdy hamulec nie jest wciśnięty, ale to nie jest już tak krytyczne jak brak dolnych świateł stop. Bardzo dziękuję za odpowiedzi na mojego posta.

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Fabii I pojawił się problem z tylnymi światłami stop – lewa tylna lampa świeciła ciągle, jakby hamulec był wciśnięty. Wymieniono czujnik hamowania na zamiennik, jednak po krótkim czasie dolne światła przestały działać, świeciło tylko trzecie światło na szybie, które dodatkowo delikatnie świeciło non stop przy włączonym zapłonie. Sugerowano sprawdzenie wiązki elektrycznej w klapie bagażnika, obecność haka oraz oryginalności czujnika. Zwrócono uwagę na schemat instalacji, gdzie zasilanie żarówek stop pochodzi z wyłącznika przy pedale hamulca, a masa musi dochodzić do lamp bocznych. W niektórych wersjach Fabii I występował moduł kontroli spalenia żarówek (pozycje 13 i 14 w skrzynce przekaźników), który mógł wpływać na obwody świateł stop. Ostatecznie problemem okazały się uszkodzone żarówki – jedna była spalona, druga miała uszkodzone styki (okopcone szkło wewnątrz). Po wymianie i oczyszczeniu styków żarówki zaczęły działać poprawnie. Wcześniejsze ciągłe świecenie lewej żarówki na starym czujniku prawdopodobnie doprowadziło do jej uszkodzenia, a wymiana czujnika ujawniła problem z żarówkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA