logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną.

zbyszekpompa 29 Cze 2025 19:50 387 7
REKLAMA
  • #1 21593180
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam forumowiczów i znawców tematu.
    Odwaliłem straszną manianę z moim skuterem i chciałbym dowiedzieć się, gdzie popełniłem błąd, aby jak każdy nauczyć się na swoim błędzie... ale po kolei. Posiadam Yamahę Aerox R z 2015 roku, mam ją od 8 lat i w końcu w tym roku odważyłem się zmienić cylinder z pojemności 50 cm³ na 70 cm³ (Motorforce), a było to 100 kilometrów temu. Skuter od zawsze jeździł na dozowniku oleju i oryginalny cylinder 50 cm³ po 20 tysiącach przebiegu wygląda wzorowo (widać wyraźnie hony itd.). Postanowiłem (może głupio, może nie), że z początku, z racji że motor jest na dotarciu, to będę dolewał po 10 ml oleju na litr paliwa dodatkowo do baku, skoro dozownik na stałe dozuje 25 ml na litr (tak twierdzi producent). Przejechałem 100 kilometrów w ten sposób, wszystko było okej i postanowiłem zalać sobie pełen bak paliwa, nie dolewając już tego oleju, ponieważ ze stacji do domu mam jakieś 4 kilometry, więc pomyślałem, że tyle to na oleju z dozownika da sobie radę bez problemu. Przejechałem z 3 kilometry po zatankowaniu i silnik nagle zgasł. Po rozebraniu silnika wygląda to tak, jak wygląda. Zauważyłem też, że z łożyska korbowodu (Stage6 posrebrzane) po wyjęciu wypadły te szpilki, a jednej już nie było, jak odpiąłem tłok.

Moje pytanie brzmi następująco. Czy wina tego, co dodałem do załącznika, leży w 100% po mojej stronie i stało się to przez to, że nie dolałem tego oleju do paliwa, albo po prostu po zmianie cylindra nie odpiąłem tego cholernego dozownika i nie mieszałem oleju z paliwem normalnymi dawkami, jakie się robi przy docieraniu silnika, czyli te 35 ml na litr? Czy jakość tego łożyska mogła być do kitu i to ta szpilka z łożyska wyrządziła te szkody, a może i jedno, i drugie? Skuterem jeździłem bardzo delikatnie i nie przekraczałem 45–50 km/h, a olej, jaki lałem, to Castrol Super 2T coś takiego (dość drogi). Sory, jeśli coś pominąłem i nie dopisałem czegoś istotnego i możecie mnie oceniać do woli, bo należy mi się. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną. 20250629_191957.jpg (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną. 20250629_191952.jpg (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną. 20250629_191944.jpg (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną. 20250628_150251.jpg (4.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną. 20250628_145857.jpg (3.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21593223
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    Na moje oko łożysko się rozpadło i wałeczek wypadł. Dokonał zniszczenia tłoka które na nim widać plus blokując się o kanały. Reasumując patrząc na tłok i cylinder patrzysz w złe miejsce bo raczej wszystko zaczęło się od tego wypadniętego wałeczka latającego luźno. Pokaż zdjęcia tego łożyska. Wymieniałeś je? Bo na pewno dostało bardziej wysilone gdy zwiększyłeś pojemność.
  • REKLAMA
  • #3 21595187
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    >>21593223
    Tak wymieniałem je z seryjnego na Stage6 posrebrzane. Sugerowałem się, że jest droższe niż pozostałe, to pewnie lepsze... Jest pęknięte na rantach w dwóch miejscach i w momencie wyjmowania jednej szpilki już nie było, i kilka wypadło mi w rękach. Zastanawiam się, czy nie wpadła do wału i z wałem czy nic się nie stało, niby normalnie się obraca i luzu żadnego nie ma, ale sam nie wiem.
    Załączniki:
    • Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną. 20250701_222722.jpg (4.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Yamaha aerox 70cc zniszczony cylinder tłok i głowica po przejechaniu 100km Co było przyczyną. 20250701_222651.jpg (3.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21595296
    sigwa18
    Poziom 43  
    Miom zdaniem to łożysko zawiodło po prostu i sypnęło wałeczkiem/ami a one już dokonały zniszczenia. Wał jedynie mógł się porysować od pracy bez wałeczków łożyska. Tak to jest że człowiek czasem chce dobrze kupi niby lepsze zapłaci hajs a potem okazuje się że stara seria jest lepsza od tego ryżolitu.
  • REKLAMA
  • #5 21595370
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Jak mogła wypaść w czasie pracy igiełka z łozyska, jest tam tyle miejsca miedzy tłokiem a główka korbowodu aby mogła
    się igiełka z łożyska wysunąć? No chyba że pasowanie/zużycie elementów było takie jak w tym https://forum.mieloch.pl/aerox-wytarty-sworzen-i-rosypane-lozysko-na-korbowodzie-t423897.html
    temacie. Albo normalny ludzki błąd że wypadła przy montażu i latała wewnątrz skrzyni korbowej a póżniej dostała się na górę.
  • #6 21595384
    sigwa18
    Poziom 43  
    To już pytanie do autora ale skoro brakuje w koszu a na tłoku są wyraźne ślady od wałeczka. To na pewno tu jest przyczyna. Pytanie jak i dlaczego? Ale to już autor sobie musi odpowiedzieć. Mógł to być błąd montażu. Już widziałem łożyska zmasakrowane przez montaż np młotkiem.
  • #7 21596101
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    Po pierwsze, złożenie igiełkowe sworznia tłoka jest zwykle „w komplecie” z korbowodem/wałem korbowym, dopasowane wymiarem. W rzadkich przypadkach konieczne jest dobieranie sortu złożenia igiełkowego do średnicy główki korbowodu i średnicy sworznia tłokowego.
    Po włożeniu sworznia w główkę korbowodu ze złożeniem igiełkowym, nie może być wyczuwalny żaden luz, jednocześnie sworzeń musi się obracać bez zacięć. Luz na główce korbowodu objawia się dzwonieniem z silnika.
    Miałem takie sytuacje np. nowy tłok Vertex — sworzeń o mniejszej średnicy i wyczuwalny luz. Złożenia igiełkowe do zamienników wałów korbowych miały różne sorty, a do wału korbowego fabrycznego nie dałoby się nawet młotkiem sworznia wbić.
    Po drugie, do tłoków 70 cm³ często trzeba stosować szersze złożenia igiełkowe, ponieważ w tłoku jest większą odległość pomiędzy piastami sworznia. Przy zastosowaniu złożenia igiełkowego od 50 cm³, może on się przesuwać po sworzniu tak, że igiełki nie pracują całą powierzchnią z korbowodem i mogą wystawać poza główką.
  • #8 21596116
    zbyszekpompa
    Poziom 6  
    >>21595296 Na seryjnym łożysku z seryjnym cylindrem było dobrze. Może to nowe nie miało idealnego wymiaru. Znacie jakieś łożysko korbowodu pod 70cm godne polecenia? Zużycie materiału bym odrzucił, skuter ma niespełna 20 tys. km przebiegu.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21596101 Nie zmieniałem korbowodu ani wału tylko jest seryjny, więc łożysko dobrałem po modelu na znanym sklepie internetowym. Luzu żadnego nie wyczuwałem, sworzeń płynnie się obracał. Może faktycznie masz rację z tym, że te łożysko było pod 50cc, było węższe i przez to te wałeczki wypadły.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel skutera Yamaha Aerox R 2015 dokonał modyfikacji polegającej na wymianie oryginalnego cylindra 50 cm³ na większy 70 cm³ (Motorforce). Po przejechaniu 100 km z dodatkowym dolewaniem oleju do paliwa (10 ml na litr oprócz stałego dozownika 25 ml/l) zauważył poważne uszkodzenia cylindra, tłoka i głowicy. Przyczyną awarii mogło być uszkodzenie łożyska oraz wypadnięcie wałeczka, które spowodowały zniszczenia tłoka i blokowanie się elementów w kanałach cylindra. Zwiększenie pojemności i intensyfikacja pracy silnika mogły nadmiernie obciążyć łożysko, co doprowadziło do awarii mechanicznej. Zaleca się sprawdzenie i wymianę łożyska oraz dokładną inspekcję wałeczków, gdyż uszkodzenia te mogły być pierwotną przyczyną zniszczeń widocznych na tłoku i cylindrze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA