logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawnie podłączyć wzmacniacz audio na LM386 – schemat i wskazówki montażu

irzesiowski 30 Cze 2025 19:27 1347 42
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak poprawnie zmontować wzmacniacz gitarowy z wejściami, wyjściem słuchawkowym i zasilaniem 12 V, i czy LM386 wystarczy do dwóch głośników 4 Ω?

LM386 nie nadaje się do dwóch głośników 4 Ω ani do „koncertowej” mocy, bo ma poniżej 1 W, a regulację głośności trzeba robić na wejściu, nie na wyjściu [#21594086][#21594106] Przy pasywnych przetwornikach gitarowych potrzebujesz przedwzmacniacza o dużej impedancji wejściowej i małym szumie, najlepiej z wejściem FET, bo typowy NE5532 z takich gotowych płytek nie pasuje do gitary [#21594262][#21594267] Jako końcówkę mocy lepiej wybrać gotowy moduł lub układ typu TDA7294, LM3886, TDA2050/TDA2040 albo TPA3110/TPA3116D2; przy kilkudziesięciu watach zasilacz musi mieć odpowiednie napięcie i wydajność prądową, a układ mocy wymaga radiatora [#21594106][#21594166][#21594204][#21595118][#21595207] Jeśli chcesz to najpierw sprawdzić, podłącz wzmacniacz do źródła sygnału przez gniazdo słuchawkowe i kondensator około 1 µF, ustaw głośność na minimum i dopiero stopniowo ją zwiększaj [#21595118] Dla gitary z pasywnymi przetwornikami sam przedwzmacniacz NE5532 z linków Temu raczej nie wystarczy; najbezpieczniej jest kupić albo złożyć komplet: przedwzmacniacz gitarowy + końcówka mocy + radiator + właściwy zasilacz [#21595074][#21595207]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #32 21594418
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Typowym błędem początkujących i niedoświadczonych jest pogoń za Watami mocy! Niektóre profesjonalne wzmacniacze mają moc 5W. Wzmacniacze o 10x większej mocy wytwarzają 10x większe ciśnienie akustyczne i tylko 2x większą głośność! Ważny jest właściwy dobór głośników - ich skuteczność powinna być jak największa. Wzmacniacz 1W z głośnikiem o wydajności 96dB wytworzy takie samo ciśnienie jak wzmacniacz 16W z głośnikiem 84dB. Ponadto, słuchanie muzyki z dużą głośnością w zamkniętej objętości mieszkania katastrofalnie wpływa na stan słuchu, przez kilka miesięcy utrata może wynosić 25-30%, a ponieważ utrata występuje stopniowo i powoli, jest mało zauważalna. To samo dotyczy słuchania muzyki z dużą głośnością w słuchawkach! Niestety, w młodości nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie, myśląc , że jest ono wieczne, a w starosci przykro nam z tego powodu tego . https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5539.pdf
  • #33 21594426
    irzesiowski
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Lecz ja muszę mieć duży zapas na koncerty i mogę zrobić końcówkę mocy.
  • REKLAMA
  • #34 21594501
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Temat zaczynał się od wzmacniacza mniej niż 1 W, a kończy się, chyba, kolejnym kolekcjonowaniem obwodów z Internetu!
  • #35 21595051
    irzesiowski
    Poziom 4  
    Ja chciałem mieć odpowiedź normalną i poradę do połączenia tak, jak wcześniej pan poradził z innymi tam układami, a pan mi mówi, abym zrobił coś innego. Ja to widziałem, lecz może mieć min. 50 W, aby na koncerty się nadawało.
  • #36 21595074
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    Ciężko tutaj doradzić coś konkretnego, bo te przedmioty z linków "temu" są raczej słabej jakości (co sugeruje choćby bardzo niska cena). Nie wiadomo, czy ich jakość spełni Twoje oczekiwania. Nawet nie ma pewności, czy deklaracje ich parametrów pokrywają się z rzeczywistością. Co do samych głośników, to trzeba by je zamontować w odpowiednich obudowach (dodatkowo, to są głośniki samochodowe). Można by je zamontować w pasującej (tylko do wymiarów głośnika, a nie jego parametrów) obudowie, ale to nie będzie optymalne rozwiązanie (chociaż może być wystarczające). Co do wzmacniaczy, to też ciężko stwierdzić, czy dana para: przedwzmacniacz - wzmacniacz (dodatkowo, jakiś korektor barwy dźwięku) będą ze sobą dobrze współpracowały (oraz z samą gitarą) - za mało jest informacji o ich parametrach. Więc to jest loteria i po kupnie i podłączeniu może się okazać, że to wszystko razem kiepsko działa.

Tutaj konieczna byłaby znajomość elektroniki, bo można kupić wzmacniacz i głośnik, sprawdzić czy to dobrze "gra" z jakiegoś sprawdzonego źródła dźwięku (ale raczej nie gitary, bo tam sygnał jest chyba za mały). I jak będzie dobrze, to potem dopasować do tego jakiś gotowy przedwzmacniacz (z korektorem barwy dźwięku) metodą prób i błędów, lub zrobić własny.
  • REKLAMA
  • #37 21595085
    irzesiowski
    Poziom 4  
    To dziękuję za radę, popróbuję, ale jak bym wtedy te wszystkie rzeczy podłączył?
    I ja będę robił sam obudowę i też opinie są niby dobre, a ja mogę spróbować tak, jak pan mówił: próby i błędy, tak to bym zwracał, jeśli coś.

Dodano po 15 [minuty]:

A to z Allegro by działało?
  • Pomocny post
    #38 21595118
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Zakładam, że na początku kupiłbyś tylko wzmacniacz mocy i głośnik.
    Jak podłączyć głośnik do wzmacniacza mocy, to chyba nie trzeba wyjaśniać :) Musisz mieć jakiś zasilacz dla wzmacniacza (jego moc musi być większa, niż samego wzmacniacza, na oko, co najmniej 2 razy). Możesz podłączyć wzmacniacz pod jakieś źródło dźwięku, np. boombox, wieżę, czy nawet komputer (laptop). Najlepiej użyć gniazda słuchawkowego (to dość bezpieczna opcja).
    Obniżasz głośność źródła sygnału na minimum, głośność samego wzmacniacza również i podłączasz wzmacniacz poprzez kondensator (ale nie elektrolityczny, może być foliowy), np. około 1 µF (to wartość orientacyjna, może być więcej) - czyli potrzebujesz kabla z wtykiem pasującym do gniazda słuchawkowego. Podłączasz do wzmacniacza głośnik oraz zasilanie. Głośnik nie powinien buczeć, ani wydawać innych dźwięków. Podkręcasz "głośność" wzmacniacza do połowy (zakresu potencjometru). Nadal nic nie powinno buczeć, ale może być lekki szum w głośniku. Włączasz jakiś utwór (dobrze byłoby, jakby to było jakieś nagranie z gitarą) i delikatnie zwiększasz głośność w źródle dźwięku. W głośniku powinien pojawić się dźwięk. I wtedy będziesz wiedział jak to "gra", oraz ustalić, jak głośno (potem możesz próbować z głośnością wzmacniacza ustawioną na maksimum). W ten sposób masz sprawdzony sam wzmacniacz wraz z głośnikiem. Jakby w jakimś momencie głośnik zaczął buczeć lub piszczeć, to natychmiast odłącz zasilanie od wzmacniacza, bo może się "spalić" on lub głośnik (dobrze, aby przy zasilaniu był dodatkowo bezpiecznik topikowy).
    Potem możesz połączyć pod wzmacniacz gitarę (też poprzez ten kondensator) i zobaczyć, czy coś słychać - dźwięk będzie bardzo słaby. Wtedy można będzie pomyśleć, jakie dobrać parametry dla przedwzmacniacza.

PS. Jeśli chodzi o allegro, to jest tam wzmacniacz gitarowy 100W (z TDA7294, z przedwzmacniaczem i korektorem barwy dźwięku):

https://allegro.pl/oferta/a-150-zestaw-przedw...itarowego-z-koncowka-mocy-tda7294-17609731780

Ma wymaganą moc, wszystko, co trzeba (przedwzmacniacz, korektor) i jest dość tani. Brakuje do kompletu tylko zasilacza i głośnika (i radiatora do chłodzenia układu TDA7294).

Jak poprawnie podłączyć wzmacniacz audio na LM386 – schemat i wskazówki montażu
  • Pomocny post
    #40 21595207
    fred_onizuka
    Poziom 20  
    Chłodzenie (radiator), to po prostu kawałek blachy z ożebrowaniem. Przykręca się go do układu scalonego, aby odprowadzał ciepło. Jest konieczne, bo bez niego układ by się przegrzał i zepsuł.
    Tutaj przykład:
    https://allegro.pl/oferta/aluminiowy-radiator-do-wzmacniacza-ws-502-unitra-diora-17399840942

Jak poprawnie podłączyć wzmacniacz audio na LM386 – schemat i wskazówki montażu

Ten przedwzmacniacz z Twojego linku też widziałem, ale tam nie ma wzmacniacza mocy. W tym, co opisałem, jest już komplet: przedwzmacniacz + korektor + wzmacniacz mocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #41 21595261
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    irzesiowski napisał:
    muszę mieć duży zapas na koncerty i mogę zrobić końcówkę mocy.

Ty serio chcesz grać koncerty na samoróbce, nie mając kompletnego pojęcia z czego i jak ją zbudować?
    Pod gitarę wystarczy fabryczny 15W piecyk, który na tym koncercie zostanie dogłośniony frontem.

Pozdrawiam.
  • #42 21595527
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1853
    @irzesiowski, napisałeś, ze chcesz robić koncerty.
    Odpowiedz więc nam:
    -z kim masz próby?
    -na jakim sprzęcie grasz na próbach

Chcesz koncertować już jutro, czy dopiero za tydzień?
    Jak, z kim i na czym?
    :)

Posłuchaj rady kolegi @DjMapet i zapoznaj się, co w slangu muzyków, grających na gitarze elektrycznej oznacza wyraz "piecyk".
    I to napisałem już całkiem poważnie.
  • #43 21595538
    irzesiowski
    Poziom 4  
    fred_onizuka rozwiazal problem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawnego podłączenia wzmacniacza audio opartego na układzie LM386 oraz możliwości zwiększenia mocy i dodania dodatkowych wejść i gniazda słuchawkowego. LM386 ma moc poniżej 1W, co jest niewystarczające do napędzenia głośników 6,5 cala o mocy 60W i impedancji 4Ω. Zalecane są układy o większej mocy, takie jak TDA2040 (25W), TDA2050 (32W), LM1875 (20W), a dla większych wymagań TDA7294 (100W) lub LM3886 (60W). Wzmacniacze te wymagają odpowiedniego zasilania i doświadczenia w montażu. Przedwzmacniacze na układzie NE5532 nie nadają się do bezpośredniego napędzania głośników, są jedynie niskoszumnymi wzmacniaczami małej mocy do sygnałów wejściowych. Do gitary z przetwornikami pasywnymi potrzebny jest przedwzmacniacz o dużej impedancji wejściowej, np. na układzie TL084 lub lepszym OPA1652. Możliwe jest łączenie wzmacniaczy w celu zwiększenia mocy, ale wymaga to odwrócenia fazy i bardziej skomplikowanych układów. Wzmacniacze klasy D, takie jak TPA3110 (2x30W) lub TPA3116D2 (mono 100W), oferują większą moc i efektywność, ale ich parametry często są niejasne w ofertach internetowych. Wzmacniacz powinien być dobrany do impedancji i mocy głośników oraz charakterystyki źródła sygnału (gitara pasywna o wysokiej impedancji i niskim poziomie sygnału). Ważne jest także odpowiednie zasilanie, zwłaszcza przy mocach powyżej kilkunastu watów. W dyskusji podkreślono, że moc wzmacniacza nie przekłada się liniowo na głośność, a dobór głośników o wysokiej skuteczności jest kluczowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA