logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Aspen 5.7 HEMI Hybrid – opinie o awaryjności skrzyni i zamianie na hydrauliczną

MIRAS-S 02 Lip 2025 15:04 495 5
REKLAMA
  • #1 21595694
    MIRAS-S
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Witajcie koledzy.
    Nie wiem czy właściwy dział ewentualnie proszę poprawić.

Mam odnośnie pytanie o samochód Chrysler Aspen silnik 5.7 HEMI ale w hybrydzie.

Czy warto kupić taki samochód?
    Doszukałem się że w skrzyni ma dwa silniki elektryczne.
    Zastanawiam się gdyby faktycznie skrzynia się uszkodziła czy byłby problem zamontować zwykła hydrauliczna.

Jeśli posiadacie jakieś informacje poproszę.
    Doczytałem się, że w Dodge Durango były także podobne układy montowane i w kilku innych markach.
  • REKLAMA
  • #2 21595763
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2417
    MIRAS-S napisał:
    Czy warto kupić taki samochód?

Moim zdaniem absolutnie nie. To jest totalne dziwadło, ulep z przypadkowych części. Do tego stare i brzydkie (ale co się komu podoba). Połączenie skrzyni CVT i silnika V8 to też jakieś nieporozumienie. Ogólnie ten model powinien już raczej spocząć na śmietniku historii.
    Dlaczego w ogóle rozważasz jego zakup? Zysk z posiadania hybrydy minimalny. To nie jest auto do miasta, a na trasie pali praktycznie tyle samo co wersja non-hybrid.
  • REKLAMA
  • #3 21595879
    MIRAS-S
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Witam.
    Szukam kogoś kto mógłby powiedzieć coś więcej o tych modelach samochodów z dodatkiem hybrydy.
    Niby popularnie piszą, że skrzynia CVT , ale tak naprawdę w skrzyni są dwa silniki i nie żadnego połączenia łańcucha.

Widziałem zdjęcia skrzyni z tym że nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych uwag i opinie o tematyce awaryjności .

Jeśli masz jakieś informacje to poproszę.

https://www.motortrend.com/how-to/131-0812-chrysler-aspen-hybrid-hemi-engine
    Załączniki:
    • Chrysler Aspen 5.7 HEMI Hybrid – opinie o awaryjności skrzyni i zamianie na hydrauliczną Screenshot_2025-07-02-18-33-50-80_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg (195.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21596047
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2417
    Jest to specyficzna konstrukcja, elektrycznie sterowana, która w zależności od warunków przełącza się miedzy trybem CVT a stopniowym:
    "Chrysler hybrid SUVs utilize a clever dual-mode electrically variable transmission that seamlessly transitions between a CVT-like operation and a stepped automatic mode, the latter ridding itself of the inherent internal friction of a CVT by locking into an actual gear for optimal towing, high-load, and even cruising situations—basically delivering a best-of-both-worlds benefit package."
    Skrzynie CVT niespecjalnie są przystosowane do przenoszenia wysokich momentów i dynamicznej jazdy. Zwlaszcza te starsze. Łączenie ich więc z V8 to raczej średni pomysł. Biorąc pod uwagę, że to stare auto i nie wiadomo jak było eksploatowane i serwisowane, to trudno stwierdzić w jakim stanie jest skrzynia.
  • REKLAMA
  • #5 21906310
    JitterLoader
    Poziom 1  
    Witam. Kupił Pan może te auto?
REKLAMA