logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens TE651209GB (typ CTES32X) – błędy, znaczenie BU Timeout, Overcurrent, NTC, Ceramic Valve

Kawoszosz 03 Lip 2025 12:11 504 7
REKLAMA
  • #1 21596460
    Kawoszosz
    Poziom 2  
    Witam serdecznie

Mam problem z moim ekspresem do kawy, podczas uruchomienia działa nadzwyczaj głośno i woda się nie skrapla, po czym zamiast menu pokazuje komunikat, żeby wymienić filtr lub nalać wodę niegazowaną. Wygląda, jakby nie podawał wody, ponieważ nie leci ona przez dysze. Nawet po wyjęciu i włożeniu zbiornika na wodę i włączeniu programu z ciepłą wodą, leci para i krople z jakichś resztek wody, ale nie wygląda to tak, jak powinno być, plus pasek programu jest, jakby się w ogóle nie zaczął. Wyczyściłem "flow meter" — taki mały plastik z rurkami w kształcie L, w środku był wiatraczek, lecz to nie pomogło. Wydaje mi się, że może być to ceramiczna pompa.

Błędy w SIEMENS EQ6plus. S100: BU up overcurrent 14, NTC surface 4, Ceramic Valve Timeout 4

Proszę o pomoc, pozdrawiam
    AI: Czy ekspres był wcześniej serwisowany lub naprawiany? Jeśli tak, to jakie czynności były wykonywane i czy pojawiały się podobne objawy lub błędy?
    Tak, serwisowany. Wymiana młynka do kawy
    AI: Czy po pojawieniu się tych błędów próbowałeś wykonać reset urządzenia, odkamienianie, wymianę filtra lub sprawdzenie przewodów wodnych? Jeśli tak, to z jakim skutkiem?
    Tak, bez efektów
    Siemens TE651209GB (typ CTES32X) – błędy, znaczenie BU Timeout, Overcurrent, NTC, Ceramic Valve
  • REKLAMA
  • #2 21600550
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    Kawoszosz napisał:
    Wydaje mi się, że może być to ceramiczna pompa.

Czy przyjrzałeś się bliżej tej ceramicznej pompie? Pokaż w jakim jest stanie. Mam przeczucie graniczące z pewnością, że nie znajdziesz w tej maszynie ani w żadnej innej, pompy ceramicznej.
  • REKLAMA
  • #3 21600557
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1592
    Kawoszosz napisał:
    Ceramic Valve Timeout 4

... czego tutaj kolego nie rozumiesz?
  • #4 21600569
    Kawoszosz
    Poziom 2  
    >>21600557
    Domyśliłem się, że to może być wina tego, lecz dwa inne błędy trochę mnie skłoniły do dopytania, może to inne usterki. Widziałem też inne posty o tym ekspresie i podobnych i wolałem się upewnić.
    >>21600550
    Sorry, myślałem o pompie, jako że nie podaje wody, i trochę pomyliłem pojęcia. Chodziło o zawór ceramiczny, przynajmniej tak mi się to z angielskiego tłumaczy. Bardziej mnie niepokoi głośny dźwięk pracy (głośniejszy niż przedtem) i znaczenie dwóch innych błędów.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21600595
    Kawoszosz
    Poziom 2  
    >>21600587
    Właśnie widziałem ten post, wolałbym, żeby to była ostateczność, ale to też sprawdzę. Ekspres nigdy nie był zalany wodą i nalewana była do zbiornika z dala od ekspresu, więc wykluczyłem tę usterkę. Warto sprawdzić. Dam znać. Dzięki za poradę
  • REKLAMA
  • #7 21608657
    Kawoszosz
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, wymieniłem ceramic valve. Nadal to samo, na uruchomieniu zabrzęczy mocno, potem już jest normalna, cicha praca. Wola o wymianę filtra lub nalanie wody niegazowanej. Podczas próby gorącej wody coś tam wypluje, ale pasek programu nawet nie rusza. Nadal te same błędy w systemie. Jakieś wskazówki??

EDIT,
    Przywróciłem do ustawień fabrycznych i stoi teraz tylko na napisie SIEMENS, słychać, jakby wodę gdzieś pompowało, ale tylko tyle i po jakimś czasie się wyłącza.
    Uruchomienie bez tacki skutkuje włączeniem. Poniżej załączam dwa filmy uruchomienia klasycznego, i drugi z odpaleniem gorącej wody po uruchomieniu bez tacki.
    WODA ZBIERA SIE W TACCE

https://youtube.com/shorts/0bCnuXlLHW0?si=rwqm1hY6px_wph99

https://youtube.com/shorts/tFyZJ3f4OLk?si=VlqM3s4oBirHL5_u

Przy próbie gorącej wody przerwałem w połowie bo nie chciałem jej katować i tak by nic nie poleciało. Pozdrawiam.
  • #8 21609018
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1475
    Skoro już masz nowy, sprawny zawór ceramiczny, to sprawdź po kawałku całą drogę jaką pokonuje woda. Gdzieś może być zator zbudowany z kamienia, dlatego kapie a nie leci pełnym strumieniem. Sprawdzaj całą drogę sekcjami. Powinien być swobodny przepływ od wyjścia pompy do zaworu ceramicznego. Ciśnienie jest budowane dopiero w zaparzaczu.
    Odepnij wąż na wyjściu pompy i na wejściu zaworu ceramicznego. Woda na tym odcinku powinna przepłynąć swobodnie, bez większych oporów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ekspresu do kawy Siemens TE651209GB (typ CTES32X), który podczas uruchomienia działa głośno, nie podaje wody przez dysze, a na wyświetlaczu pojawiają się komunikaty o konieczności wymiany filtra lub użycia wody niegazowanej. Pomimo czyszczenia flow metera i wymiany ceramicznego zaworu (ceramic valve), problem nie ustąpił. Występują błędy systemowe: BU up overcurrent 14, NTC surface 4 oraz Ceramic Valve Timeout 4. Po przywróceniu ustawień fabrycznych ekspres zatrzymuje się na logo Siemens, słychać pracę pompy, ale nie następuje prawidłowe uruchomienie programu. Wskazano konieczność sprawdzenia krańcówek, jednak brak zalania i prawidłowe napełnianie zbiornika wyklucza typowe usterki związane z wodą. Dyskusja wyjaśnia nieporozumienie dotyczące „ceramicznej pompy” – w ekspresie nie ma takiego elementu, chodzi o ceramiczny zawór. Głośna praca i błędy wskazują na problemy z układem podawania wody i czujnikami temperatury (NTC).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA