logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Somfy SGS Essential 433.42MHz – czy są tańsze anteny zwiększające zasięg?

adaggio7878 03 Lip 2025 13:20 285 2
REKLAMA
  • #1 21596513
    adaggio7878
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z zasięgiem napędu bramy Somfy SGS Essential 433,42 MHz. Szukałem po necie anteny zwiększającej zasięg, ale są tylko oryginały za prawie 300 zł. Są tańsze zamienniki, czy skazany jestem na oryginał? Wielkie dzięki za odpowiedź.
    AI: Czy obecnie masz zamontowaną jakąś dodatkową antenę, czy korzystasz tylko z tej fabrycznej wbudowanej w napęd?
    Tylko z fabrycznej
    AI: Jak wygląda otoczenie bramy – jaka jest odległość od pilota do napędu i czy po drodze są jakieś przeszkody (np. ściany, metalowe ogrodzenie)?
    Płot metalowy
  • REKLAMA
  • #2 21596540
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    adaggio7878 napisał:
    ale są tylko oryginały za prawie 300 zł. Są tańsze zamienniki, czy skazany jestem na oryginał?

Jaka rakietowa wiedza jest konieczna, aby stworzyć "oryginał" anteny na 433 MHz ???

Ale jednak warto wiedzieć że:
    a) to jest pasmo otwarte dla wszystkich, i np wysoko skuteczna antena może się blokować od użycia 433 MHz u sąsiadów
    b) montaż, wyjście ponad przeszkody i adekwatny do częstotliwości kabel. Kabelusie 3-4mm średnicy to w tym zakresie częstotliwości guano.
  • #3 21596827
    adaggio7878
    Poziom 2  
    Dziękuję za tak szybką odpowiedź, ale zapomniałem dodać w pierwszym wpisie najważniejszą informację, że jestem kompletnym laikiem w tych sprawach. Może kolega zawarł w swoim wpisie odpowiedź na moje pytanie, ale ja w dalszym ciągu nie wiem, o co chodzi.
REKLAMA