elektronik321 napisał: polaryzacja napięcia , u mnie jak był zły kabel tzn zamienione bieguny masa z fazą na monitorze tez strzelało ;/ w gniazdku powinna byc faza z lewej strony , jak kabel oryginalny to wszystko dobze , ja wszystko naprawiłem i zadnych trzasków nie ma
w zasilaczach jest włacznik sieciowy na jeden przewód i zawsze sie rozłacza faze , przy złych połaczeniach (kabel z dorabianą wtyczką, faza z prawej strony) riozłacza sie N i zasilacz jest pod pełnym napięcie, elementy i sciezka sątak przystosowane aby faza była po stronie prawidłowej
No wybacz ale pisanie że faza w gniadku powinna być z lewej strony to jest wierutna bzdura a co będzie jak ktoś obruci gniazdko o 180' weż też pod uwagę budowę podwójnego gniazdka...
To że tobie trzaskało to mogło być spowodowane tym że masz w gniazdku zerowanie a nie uziemianie (jeżeli w ogule masz)
W zasilaczach at jest wyłacznik który wyłacza oba przewody (z wyjątkiem uziemienia), w zasilaczach atx niewiem nie rozbierałem.
Powodem powstania iskier może być też kurz i wilgoć (albo jedno i drugie na raz)