logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie w zasilaczu Mercury EP-4400 na wyłączonym komputerze - przyczyny?

dabu 18 Gru 2005 11:39 1608 9
REKLAMA
  • #1 2094191
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 694
    Witam mam zasilacz mercury ep-4400 . W nocy na wyłączonym komputerze zaczeły mi iskry przeskakiwać więc szybko odłączyłem od prądu go i włączyłem power żeby rozładować reszte pradu jaka została w nim iprzestały przeskakiwać i teraz pytanie czego to była wina, czy mogło to coś uszkodzić, ?? Dodam że komputer dziś normalnie pracuje
  • REKLAMA
  • #2 2094264
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ... gdzie te iskry widziałeś (rozbierz zasilacz czy w nim coś się nie dzieje co widać )
    Zasilacz jest bardzo kiepski więc uważaj na niego!
  • REKLAMA
  • #3 2094313
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 694
    zasilacz już z rana rozbierałem i nic w nim nie widziałem wszystko w porządku napięcia teraz przed chwilą mierzyłem i są w porządku a iskry było widać z tyłu w zasilaczy bardzo wyrażnie je widziałem bo się przez to obudziłem i wystraszyłem że coś się dzieje takiego
  • REKLAMA
  • #4 2094352
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    polaryzacja napięcia , u mnie jak był zły kabel tzn zamienione bieguny masa z fazą na monitorze tez strzelało ;/ w gniazdku powinna byc faza z lewej strony , jak kabel oryginalny to wszystko dobze , ja wszystko naprawiłem i zadnych trzasków nie ma

w zasilaczach jest włacznik sieciowy na jeden przewód i zawsze sie rozłacza faze , przy złych połaczeniach (kabel z dorabianą wtyczką, faza z prawej strony) riozłacza sie N i zasilacz jest pod pełnym napięcie, elementy i sciezka sątak przystosowane aby faza była po stronie prawidłowej
  • #5 2094367
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    ... sprawdź wszystkie wtyki (po doginaj) szczególnie ten największy do zasilania płyty często właśnie tam jest zły styk (efekt to nawet wypalenie wtyku) szukaj co się grzeje również . Jeżeli widok jaki był w zasilaczu mam na myśli Twój opis naprawdę wystąpił to przyznam że ani nie widziałem by coś takiego miało miejsce ani nie słyszałem , a jedynie w zasadzie to będą zimne lutowania i to albo widoczne pod lupą ewentualnie pod lutowaniem i zapewne ich nie znajdziesz ! Trzeba starannie prze lutować wszystkie teoretyczne miejsca gdzie coś takiego może występować o ile nie znajdziesz śladów po tych wyładowaniach. Proponuję Byś sam zasilacz załączył bez obciążenia i postukaj rączką śrubokręta po płytce i elementach zakładam że to zaistniało na prawdę , a nie śniło Ci się :D
  • #6 2094529
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    elektronik321 napisał:
    polaryzacja napięcia , u mnie jak był zły kabel tzn zamienione bieguny masa z fazą na monitorze tez strzelało ;/ w gniazdku powinna byc faza z lewej strony , jak kabel oryginalny to wszystko dobze , ja wszystko naprawiłem i zadnych trzasków nie ma

w zasilaczach jest włacznik sieciowy na jeden przewód i zawsze sie rozłacza faze , przy złych połaczeniach (kabel z dorabianą wtyczką, faza z prawej strony) riozłacza sie N i zasilacz jest pod pełnym napięcie, elementy i sciezka sątak przystosowane aby faza była po stronie prawidłowej

No wybacz ale pisanie że faza w gniadku powinna być z lewej strony to jest wierutna bzdura a co będzie jak ktoś obruci gniazdko o 180' weż też pod uwagę budowę podwójnego gniazdka...
    To że tobie trzaskało to mogło być spowodowane tym że masz w gniazdku zerowanie a nie uziemianie (jeżeli w ogule masz)
    W zasilaczach at jest wyłacznik który wyłacza oba przewody (z wyjątkiem uziemienia), w zasilaczach atx niewiem nie rozbierałem.
    Powodem powstania iskier może być też kurz i wilgoć (albo jedno i drugie na raz)
  • #7 2094807
    elektronik321
    Poziom 22  
    podwójne gniazdka wiem o tym tylko wiekszosc gniaz do sprzetu komputerowego jest tak przystosowana aby tak łozyc wtyczke a nie inaczej aby zawsze fazą w lewą strone, miałem kabel z dorabianą wtyczką, zmieniłem monitor przestał strzelać(działo sie to od nowego) , wiekszosc urzadzen ma włacznik na kablu fazowym i tak powinno byc bo jak wtyczke włozy sie inaczej to napięcie jest na pewłnym układzie, co innego wtyczki bez bolca . tymbardziej chyba sprzet komputerowy powinien być zasilany w sposób prawidłowy
  • #8 2151056
    sp3sxu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    to czy przewód fazowy jest w gniazdku z prawej
    czy z lewej strony nie ma żadnego znaczenia,
    zasilacze komputerowe są tak skonstruowane
    by pracowały poprawnie bez względu na to
    z której strony jest tzw. faza
    bardzo ważne jest aby tzw. bolec ochronny
    był podpięty do przewodu zerowego lub
    uziemienia. Bardzo często zdarza się że stosowane
    są przedłużacze dwużyłowe (które nie nadają
    się do komputera ) prawdopodobnie to było przyczyną
    przeskakiwania iskier -brak ochrony tj. uziemienia
  • REKLAMA
  • #9 2151211
    ste3an
    Poziom 11  
    mostkowanie bolca do zera jest polsrodkiem jak instalacja jest przeciarzana moze wystapic roznica potencjalow miedzy np siecia kablowa a elektryczna itd :)
  • #10 2151670
    elektronik321
    Poziom 22  
    ok , dlaczego po zmianie fazy z prawej na lewą strone ustały mi pstrykania w monitorze , chyba jest w tym róznica gdzie powinna byc faza w gniazdku, pozatym np. w starym budownictwie blokowym gdzie jest instalacja 2 przewodowa przewód PEN ma w sobie PE i N , te obwody w mieszkaniu z nową instalacją są tylko zabezpieczone róznicówką , i tak bolec ochronny i styk N są przed licznikiem zmostkowane

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu Mercury EP-4400 pojawiły się iskry podczas gdy komputer był wyłączony, co mogło być spowodowane kilkoma czynnikami. Iskry były widoczne z tyłu zasilacza, jednak po rozładowaniu pozostałego napięcia i sprawdzeniu napięć wszystko było w normie, a komputer działał poprawnie. Możliwe przyczyny to niewłaściwa polaryzacja fazy i neutralnego w gniazdku, złe styki lub zimne lutowania wewnątrz zasilacza, a także obecność kurzu i wilgoci. W zasilaczach AT faza powinna być rozłączana przez wyłącznik sieciowy, a prawidłowe podłączenie przewodu ochronnego (uziemienia) jest kluczowe dla bezpieczeństwa i eliminacji iskier. Wiele dyskusji wskazuje, że faza w gniazdku może być po lewej lub prawej stronie, ale ważne jest, aby instalacja elektryczna była poprawnie uziemiona i zabezpieczona różnicówką. Używanie przedłużaczy dwużyłowych bez uziemienia może powodować iskrzenie. Zaleca się dokładne sprawdzenie wszystkich wtyków, szczególnie głównego zasilania płyty, oraz przelutowanie potencjalnych zimnych lutów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA