logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik różnicowoprądowy typu A - rekomendacje cenowe i popularność typu AC w Polsce

krzakx 16 Wrz 2020 15:17 3276 21
REKLAMA
  • #1 18926402
    krzakx
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Był temat o wyłącznikach nadprądowych https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3167106.html
    a w tym wątku chciałbym zapytać Was o o polecane w akcpetowalnych cenach różnicówki typu A.
    PS. dlaczego w naszym kraju tak bardzo są popularne RCD typu AC? Gdzie mocno można dyskutować o ich zasadności w współczesnych gospodarstwach domowych? (mnóstwo odbiorników o nie liniowej charakterystyce obciążenia).

Na pierwszy ogień wrzucę WYŁĄCZNIK RÓŻNICOWOPRĄDOWY 40A 4P 30ma TYP-A LCTEC 70zł WOW, czy to w ogóle typ A w takiej cenie?
  • REKLAMA
  • #2 18926539
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2028
    U mnie od kilku lat bezawaryjnie działają EATON. Kilka razy zadziałały, gdy ja się pomyliłem :-)
    Oprzyrządowanie LCTEC - czy miałbyś poczucie, że dobrze wydałeś pieniądze na zabezpieczenia?
  • #3 18926584
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Stosowałem w swojej praktyce produkty chyba wszystkich producentów od
    Schracka - protoplasty WR do tego stopnia, że prze kilkanaście pierwszych lat słowo Schrack było synonimem słowa róznicówka
    przez Legranda, ABB, Siemensa, Schneidera, EATONa, Moelera, Kanlux, Bemko, AEG, Hager-a...
    Nie przypadkowo w tej kolejności je umieściłem - od najlepszych do...
    Ostatnio padła mi AC HAGERA i dwie AEG.
    Nie wytrzymują sytuacji zwarciowych w instalacji, jak idzie zwarcie na B 16, wyzwala też B 25 przed licznikiem, i jeżeli w tej kaskadzie też WR to już nie da się go podnieść ( AEG) albo przestaje działać wyzwalanie w Hagerze.
    A co do problemu A- AC- porządne AC kosztują dwa- trzy razy więcej od porządnych A, a czasem cztery i więcej od badziewnych.
    Jak był przymus projektowy w instalacjach komputerowych wszędzie były AC.
    A jak już obiekt zaczynał funkcjonować po kilku latach ( bez testowania, sprawdzania) jak przestały działać to w ich miejsce wstawiano co popadło ( często A)
    Pozdr. J.
  • #4 18926596
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    krzakx napisał:
    a w tym wątku chciałbym zapytać Was o o polecane w akcpetowalnych cenach różnicówki typu A.

Mam w RG ponad 20 sztuk RCD i RCBO Hagera typu A. Póki co od kilu lat bezawaryjnie - nawet niedawno sprawdzałem prąd i czas zadziałania RCD i RCBO. Ani nie polecam, ani polecam. Po prostu musisz sam zdecydować co chcesz kupić. Jaki kupisz taki będziesz miał. Bym trzymał się dwóch marek - Eatona i Hagera.
    krzakx napisał:
    dlaczego w naszym kraju tak bardzo są popularne RCD typu AC?

Bo są tanie.

BTW, pomału na rynku pojawią się RCD typu F. Niezbyt popularne w Polsce, ale można już kupić - cenowo jak typ A. Po co taki? O ile dobrze pamiętam działają przy zmiennej częstotliwości np. taki RCD mogłby być w obwodzie nowoczesnej pralki. Typ A nie zadziała.

Dodano po 31 [minuty]:

adamjur1 napisał:
    porządne AC kosztują dwa- trzy razy więcej od porządnych A

To ciekawe... Jeżeli mówisz o polskim rynku i jakieś egzotycznej marce to rzeczywiście może tak być. To tylko może wynikać z obecności na rynku, słabej sprzedaży i jakiś dużych marży. To chyba jakaś Twoja osobista fantazja z tym, że tzw. porządny AC kosztuje 2-3 razy więcej od typu A.

adamjur1 napisał:
    Legranda, ABB, Siemensa, Schneidera, EATONa, Moelera, Kanlux, Bemko, AEG, Hager-a...
    Nie przypadkowo w tej kolejności je umieściłem - od najlepszych do...

To tylko Twoje osobiste obserwacje nie mające nic wspólnego z realną awaryjnością w danej marce. Nie są żadnym wyznacznikiem, jedynie dla siebie, bo tak sobie ubzdurałeś tę kolejność. Pokaż zestawienie statystyk awaryjności apartów modułowych danej marki - o ile coś takiego istnieje. Wtedy można się zastanawiać.

Realnie jest tak - to co jest w hurtowni to elektryk bierze, albo inwestor podsuwa dla elektryka. Nie patrzy na markę - aby zamontować, wziąć pieniądze za robotę i do następnej roboty, bo nie ma czasu na czekanie na aparaturę modułową jakieś konkretnej marki. Panie, ja wtedy nic nie zarobię jak będę czekać na wymysły z jakimiś markami. Takie teksty lecą od elektryków. Hurtownie to też kawał chu. Sprowadzają szmelc wszelaki, bo tu chodzi tylko, aby zarobić, był duży obrót. Wszystko i tak się sprzeda... Coś lepszego nie chcą trzymać, bo mało kto kupi.
  • REKLAMA
  • #5 18927420
    krzakx
    Poziom 11  
    adamjur1 napisał:
    Jak był przymus projektowy w instalacjach komputerowych wszędzie były AC.
    A jak już obiekt zaczynał funkcjonować po kilku latach ( bez testowania, sprawdzania) jak przestały działać to w ich miejsce wstawiano co popadło ( często A)

Nie pomyliła Ci się czasem kolejność typów?
    Przecież tak jak pisałem w 1szym poście spzęt IT to odbiorniki o nie liniowej charakterystyce obciążenia czyli WR typu A

emigrant napisał:
    BTW, pomału na rynku pojawią się RCD typu F.

Możesz podać na źródła gdzie można kupic?

swoją drogą baardzo słabo poszedł wątek.... spodziewałem się raczej przeglądu dostępnych na rynku WR typu A niż jałowej dyskusji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18927423
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    adamjur1 napisał:
    ...Nie wytrzymują sytuacji zwarciowych w instalacji, jak idzie zwarcie na B 16, wyzwala też B 25 przed licznikiem, i jeżeli w tej kaskadzie też WR to już nie da się go podnieść ( AEG) albo przestaje działać wyzwalanie w Hagerze.

Z tego powodu warto stosować wyłączniki różnicowoprądowe o prądzie In 40A zamiast 25A, kosztują praktycznie tyle samo a wytrzymają więcej.
  • #7 18927597
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    krzakx napisał:
    Możesz podać na źródła gdzie można kupic?

Jeszcze 2 tygodnie temu były tutaj https://grupaelektro.pl/pl/c/RCCB-Wylaczniki-roznicowopradowe-Typ-F%2C-10-kA/1183

Tutaj masz z kopii googla https://webcache.googleusercontent.com/search...Hager-CDF540D/18353+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

O ile Ciebie taki RCD interesuje napisz do nich to sprowadzą. Poszukaj też w innych markach. Ja wszystko mam od Hagera, bo taka była moja fanaberia.
  • #9 18928788
    krzakx
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Zanim kupisz może najpierw zapoznaj się z tym Link

Dzięki za link ale nie rozumiem kontekstu twoje wypowiedzi. Generalnie jestem świadomy różnic pomiędzy typami AC, A, F, B i potrzebę stosowania co najmniej typu A we współczesnych gospodarstwach domowych m.in stąd mój wątek.
  • #10 18930642
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    krzakx napisał:
    i potrzebę stosowania co najmniej typu A we współczesnych gospodarstwach domowych
    Może byś tak wyjaśnił dlaczego tak jest?
  • Pomocny post
    #11 18930689
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Przez charakterystykę urządzeń. Ogromne indukcyjności, tętnienia i harmoniczne - zmiksuj to wszystko razem, dorzuć sporo czystej rezystancji i masz przepis na RCD, które nie zadziałało. Całe szczęście to tylko ochrona uzupełniająca w TN...
  • REKLAMA
  • #12 18930903
    krzakx
    Poziom 11  
    pol102 napisał:
    ...

Dzięki za fachowe "wstawiennictwo" Dodam jeszcze że wystarczy 6mA składowej stałej bo już 6mA "zaślepia" zwykły WR typu AC - rdzeń częściowo nasyca się polem elektromagnetycznym i już mamy offset zadziałania (potrzeba więcej niż 30mA) albo i w skrajnym przypadku nie zadziała w ogóle.
    Przykład? Awaria grzejnika elektrycznego na o obwodach za dioda prostowniczą, działającego na pół mocy.
    Wiem, może mało prawdopodobny scenariusz ale na pewno są tutaj użytkownicy którzy potrafili by wymienić bardziej praktyczne scenariusze.
  • #13 18930971
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    Niby tak, chociaż z moich doświadczeń, RCD typu A gdy się tylko pojawiły, były zalecane jako panaceum na problem zbyt częstych zadziałań RCD typu AC, np. z powodu występowania w instalacjach falowników i innych zasilaczy impulsowych. Kilka lat później sytuacja się odwróciła i zaczęto dopiero straszyć niezadziałaniem różnicówki typu AC.
    Nie mówię że nasycanie rdzenia w RCD AC nie występuje, ani nie chcę wchodzić w dyskusję na ten temat. Myślę że zdrowym rozsądkiem jest poprostu przetestowanie przyciskiem RCD raz w roku, np po wcześniejszym włączeniu wszystkich nieliniowych urządzeń w domu i sprawdzenie czy działa.
    Patrząc w przyszłość widzę raczej stosowanie wyłączników zespolonych RCBO, a nie ładowanie jednej RCD na całą chałupę jak to się po dziś dzień robi.
  • #14 18931280
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1147
    czesiu napisał:
    a nie ładowanie jednej RCD na całą chałupę jak to się po dziś dzień robi.
    No idą po taniości.
    czesiu napisał:
    Myślę że zdrowym rozsądkiem jest poprostu przetestowanie przyciskiem RCD raz w roku,
    Ja testuje co miesiąc. Czy to za często?
  • #15 18936127
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 670
    W jaki sposób mając różne stosowane powszechnie w domach urządzenia typu ładowarki do telefonów i inne mam je uszkodzić aby to uszkodzenie nie wyzwoliło RCD typu AC, a wyzwoliło typ A? Chodzi mi o stworzenie możliwej i zdarzającej się awarii która uzasadni stosowanie A i zilustruje jej przewagę nad AC. Na fejsowych grupach nikt nie potrafił na to odpowiedzieć. :D
  • #16 18936158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18936177
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Jan_Werbinski napisał:
    Na fejsowych grupach nikt nie potrafił na to odpowiedzieć.

Bo tam są sami fachowcy i specjaliści. Nikt sobie takimi rzeczami głowy nie trudzi. Gniazdeczko, lampeczka, tszypółtora, ewentualnie dwaipół, rzadko czterykwadrat. Ochronniki typu T1? Uziomy miedziowane? Układy sieci? Paaanie, na co to komu?
    Jan_Werbinski napisał:
    Chodzi mi o stworzenie możliwej i zdarzającej się awarii która uzasadni stosowanie A

W zasilaczu np. komputerowym na wejściu jest mostek. Przepalenie 1 diody wprowadza składową stałą do prądu i może spowodować nasycenie AC.
    Pozdrawiam.
  • #18 18936233
    krzakx
    Poziom 11  
    Jan_Werbinski napisał:
    W jaki sposób mając różne stosowane powszechnie w domach urządzenia typu ładowarki do telefonów i inne mam je uszkodzić aby to uszkodzenie nie wyzwoliło RCD typu AC, a wyzwoliło typ A? Chodzi mi o stworzenie możliwej i zdarzającej się awarii która uzasadni stosowanie A i zilustruje jej przewagę nad AC. Na fejsowych grupach nikt nie potrafił na to odpowiedzieć. :D

OK, nie muszą to być powszechne urządzenia domowe, ale np. warsztat "elektrodowicza" Pozdrawiam freebsd
    https://www.youtube.com/watch?v=yDlDLeG_SgU&t=170s

freebsd napisał:
    U mnie od kilku lat bezawaryjnie działają EATON. Kilka razy zadziałały, gdy ja się pomyliłem :-)
    Oprzyrządowanie LCTEC - czy miałbyś poczucie, że dobrze wydałeś pieniądze na zabezpieczenia?

EATON - nie napisałeś jakiego typu, czy są to własnie omawianego typu A?
  • #19 18936512
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    markus-19 napisał:
    pol102 napisał:
    Całe szczęście to tylko ochrona uzupełniająca w TN...

Pomijając że dla Ciebie to tylko ochrona uzupełniająca, wytłumacz mi proszę dlaczego wskazujesz konkretny układ sieci? Jeśli tak jakoś wyszło z rozpędu to nie było pytania.

Jeśli nie wiesz to podpowiem, że warunek SWZ łatwo spełnić tam gdzie jest metaliczna pętla zwarcia i motorem napędowym są stosunkowo duże prądy. Taka sytuacja przenosi nas daleko dalej niż oscylowanie w miliamperach dla zadziałania RCD. W przypadku TT sytuacja jest tak delikatna, że trzeba budować kaskady RCD... ale hola, przecież to powinno być oczywiste.

RCD w TN to tylko ochrona uzupełniająca. I całe szczęście.
  • #20 18936710
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19004657
    krzakx
    Poziom 11  
    Pozwolę sobie jeszcze odświeżyć temat.
    Czy istnieją wytyczne projektowania instalacji elektrycznych, które jasno określały by potrzebę doboru odpowiedniego typu WR przez projektanta? Jak to jest, że wszędzie pakują AC pomimo tego wszystkiego o czym pisaliśmy?
  • #22 19004670
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    krzakx napisał:
    wytyczne projektowania instalacji elektrycznych, które jasno określały by potrzebę doboru odpowiedniego typu WR przez projektanta

Tak. Wiedza projektanta oraz dokumentacje podłączanych urządzeń. Jakich? Nie wiadomo. Więc trzeba się przygotować na większość z nich, tak z 98%.
    krzakx napisał:
    Jak to jest, że wszędzie pakują AC pomimo tego wszystkiego o czym pisaliśmy?

Bo tańsze. Jest napisane, że ma być, a nigdzie nie jest napisane jakie. Więc najtańsze. Na sztukę. Nawet @retrofood twierdzi, że przepisik nie za dobry, bo jest podstawowe SWZ. No więc "ony-unia" mnie zmuszają.
    Rozdzielnica jest zamknięta i jej nie widać. A glazurkę na ścianie, telewizor owszem.
    Jesteśmy społeczeństwem rolniczym, a nie technicznym.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyłączników różnicowoprądowych (RCD) typu A oraz ich popularności w Polsce w porównaniu do typu AC. Uczestnicy wymienili doświadczenia z różnymi markami, wskazując na EATON i Hagera jako godne polecenia. Zauważono, że RCD typu A są bardziej odpowiednie w nowoczesnych gospodarstwach domowych z uwagi na nieliniowe charakterystyki obciążenia, które mogą powodować problemy z działaniem RCD typu AC. Wskazano również na rosnącą dostępność RCD typu F, które mogą być użyteczne w specyficznych zastosowaniach. Uczestnicy podkreślili znaczenie testowania RCD oraz konieczność doboru odpowiednich typów w zależności od używanych urządzeń elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA