logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B8 2.0 TDI nie odpala po wypadku – rozrusznik nie reaguje, podejrzenie klem pirotechnicznych

MariuszB3 04 Lip 2025 12:54 750 2
REKLAMA
  • #1 21597387
    MariuszB3
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Audi A4 B8 2.0 TDI po wypadku – rozbity przód i prawy bok. Silnik i skrzynia całe, elektryka działa normalnie: radio, szyby, światła, aku dobry.

Problem: auto nie odpala. Po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie reaguje, nie kręci, zero jakiejkolwiek reakcji. Jedynie takie pstryknięcie jakby

Ktoś mi podpowiedział że przy akumulatorze jest jakaś klema pirotechniczna że jak właśnie coś się stanie żeby odcięło silnik na wypadek pożaru a czy to prawda to nie wiem
    Na liczniku wyświetla się komunikat „TIRE” i „HOOD OPEN”. Maska faktycznie jest powyginana i nie domyka się, siedzi tylko na zamku bez kliknięcia.

Prąd w aucie jest, ale silnik nie startuje. Jakby coś go blokowało po wypadku.
    Chciałem żeby auto odpaliło bo mam klienta na niego ale życzy sobie pewności że silnik odpala
    Audi A4 B8 2.0 TDI nie odpala po wypadku – rozrusznik nie reaguje, podejrzenie klem pirotechnicznych
  • REKLAMA
  • #2 21597446
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Poczytaj błędy skanerem diagnostycznym skoro elektryka na chodzie.
  • #3 21597490
    andiamo
    Poziom 8  
    Podałeś takie objawy, jakby prądu nie było... ale też możesz mieć rację i coś może blokować wał napędowy, bo z tego, co widzę, silnik ułożony jest wzdłużnie. Zmierz napięcie akumulatora, a jeśli będzie ok, to rozetnij pasek wielorowkowy i wtedy spróbuj go uruchomić.
REKLAMA