logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] W jaki sposób podłączyć Chiński sterownik Schemat jest niezrozumiały

zmarcos 07 Lip 2025 18:45 453 3
  • #1 21599985
    zmarcos
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, kupiłem do samochodu taki chiński sterownik do wyciągarki hydraulicznej. Miał być na 24 V i tak jest, natomiast zdziwiłem się, ponieważ napisane jest DC 24 V od 50 do 60 Hz, czego nie bardzo rozumiem. Drugą rzeczą jest schemat, który też jest dla mnie niejasny. Czy ktoś by mi wytłumaczył, jak go podłączyć? Jest dwukanałowy, ale nie bardzo rozumiem, w jaki sposób powinien być podłączony. W mojej wyciągarce są dwa elektrozawory z cewkami - 24 V. Minusy są podłączone na stałe do masy, a po podaniu zasilania uruchamia się w jedną lub drugą stronę, w zależności, który zawór się zasili.
    W jaki sposób podłączyć Chiński sterownik Schemat jest niezrozumiały
  • Pomocny post
    #2 21600388
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Sposób podłączenia sterownika:

1 BLACK i 2 BROWN > zasilanie sterownika 24V AC,
    3 RED > do plusa akumulatora 24V DC (najlepiej przez bezpiecznik),
    4 ORANGE > to awaryjne wyłączenie (prawdopodobnie nie podłączysz do niczego),
    5 YELLOW i 6 GREEN > do odpowiednich cewek zaworów,
    7 BLUE i 8 PURPLE > zostaw wolne, nie masz do nich przycisków na pilocie.

Ze schematu wynika, że musisz to zasilić z transformatora 24V, napięciem przemiennym. Brak oznaczenia polaryzacji zasilania sugeruje, że to faktycznie potrzebuje AC a napis "DC" z naklejki to błąd. Jeśli planowałeś zasilanie z 24V DC, to prawdopodobnie masz zły sterownik. Otwórz obudowę i pokaż co jest w środku, to temat trochę się rozjaśni.

Prawdopodobnie zasilanie sterownika da się przerobić z AC na DC. Masz tam w środku transformator albo jaki rodzaj przetwornicy, który na wyjściu produkuje 12V lub 5V do pracy układu. Te sterowniki są produkowane na różne napięcia. Równie dobrze na wejściu może być mostek prostowniczy a nie transformator, jak wynika z kawałka schematu przy przewodach 1 i 2. Jeśli jest mostek, to może to działać zarówno z AC jak i DC. Musiałbyś pokazać co jest w środku żeby dało się napisać coś więcej. Zbadaj do czego są podłączone przewody 1 i 2.

Nie pokazałeś pilota, ale można się domyślać, że nie potrzebujesz do wciągarki kierunku Lewo / Prawo (EAST / WEST).

Możesz także zwrócić ten sterownik i kupić właściwy na zasilanie DC o ile takie są.

P.s.
    Na wszystkich ofertach przewija się ten sam opis i zdjęcie dziwnej nalepki z napisem " DC 24V (50-60Hz) "
    Spoiler:
    Specification:
    Part Name: Hoist controller
    Material: Metal, Plastic
    Color: as show
    Size: Subject to the actual product
    Product Model: YU-2S(with key)
    Voltage: DC24V, AC220V, AC380V(optional)
    RF Point: 800MHz
    Transmitter power supply: Two AA batteries(without include battery)
    Features: Anti-fall, waterproof, acid and oil resistant
    Application Areas: Crane/Conveyor/CNC mining machinery/Generator start/Concrete pump/Grab/Other machinery

• #3 21600794
    zmarcos
    Poziom 10  
    Dziękuję, dzisiaj udało mi się to podłączyć. Faktycznie źle jest opisane, sterownik chodzi na prąd stały, a cała reszta jest tak, jak Pan to opisał.
    Serdecznie dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • IMG_7916.mov (6.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21600800
    zmarcos
    Poziom 10  
    Okazało się, że chiński opis na obudowie jest błędny. Sterownik działa przy napięciu 24 V prądu stałego. Całą resztę odpisał mi kolega mipix, któremu serdecznie dziękuję.
REKLAMA