logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALUPROF – opadanie rolety po zatrzymaniu, uszkodzenie blokady napędu

mlukjani 08 Lip 2025 08:54 531 4
REKLAMA
  • #1 21600427
    mlukjani
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam problem z napędem rolety ALUPROF DM35BD-10/17. Padł mi już drugi ostatnio (z 12). Napęd traci blokadę rolety w danej pozycji. Jeżeli roletę podniesie się do ok połowy wysokości po zatrzymaniu silnika roleta opada w dół o jakieś 20cm. To znów powoduje uszkodzenie rolet, bo przy kolejnym cyklu domyka ją aż się przekręci (programator czasowy).
    Wygląda to na jakieś uszkodzenie wew siłownika, mechanizmu blokady.
    Czy te napędy Aluprofa są rozbieralne i da się to naprawić ?
  • REKLAMA
  • #2 21601028
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Miałem ten problem lecz z silnikiem innej marki - został wymieniony silnik na gwarancji.

Aby szybciej naprawić roletę osobiście wymontowałem silnik i wymieniłem w firmie której kupowałem rolety. Sprzedawca powiedział że padło sprzęgło - efekt był taki sam po zatrzymaniu rolety opadała kilkanaście centymetrów.
  • REKLAMA
  • #3 21602013
    mlukjani
    Poziom 12  
    Daro1003 napisał:
    Miałem ten problem lecz z silnikiem innej marki - został wymieniony silnik na gwarancji.

Aby szybciej naprawić roletę osobiście wymontowałem silnik i wymieniłem w firmie której kupowałem rolety. Sprzedawca powiedział że padło sprzęgło - efekt był taki sam po zatrzymaniu rolety opadała kilkanaście centymetrów.

Gwarnacja to sie skończyła 8lat temu :).
    Tam musi byc jakis mechanizm blokujący, bo silnik dziala bez zarzutów.
  • REKLAMA
  • #4 21602019
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Jeśli wymontujesz silnik z wałka rolety i go rozbierzesz wysuniesz silnik, kondensator i cały mechanizm wtedy dopiero możesz coś zauważyć.
  • #5 21603310
    mlukjani
    Poziom 12  
    Rozebrałem i nie widzę uszkodzeń. Zebatki w obudowie tez całe.
    ALUPROF – opadanie rolety po zatrzymaniu, uszkodzenie blokady napędu
    Niestety chyba już tego nie złożę jest to wciskane I klinowane.
REKLAMA