logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka instalacji: łącznik schodowy podwójny i osobne sterowanie kinkietem – czy zadziała?

Forumowicz2024 08 Lip 2025 20:17 198 4
REKLAMA
  • #1 21601087
    Forumowicz2024
    Poziom 3  
    Cześć,
    aktualnie na korytarzu mam łączniki schodowe (na wejściu i wyjściu z korytarza) i planuję przerobić światło w korytarzu, by:
    - włączać/gasić lampę sufitową na wejściu do korytarza (istniejący łącznik schodowy pojedynczy pozostałby bez zmian),
    - włączać/gasić tę lampę na wyjściu z korytarza (tu bym wymienił istniejący łącznik schodowy pojedynczy na podwójny, by pierwszym klawiszem łącznika schodowego podwójnego włączać/gasić lampę sufitową),
    - włączać/gasić kinkiet, który planuję dorobić (drugim klawiszem łącznika podwójnego).
    Aktualnie między łącznikami schodowymi mam kabel 5x1,5, a kabel do lampy jest prowadzony od łącznika, który będzie przerabiany na podwójny (będzie też od niego zasilany kinkiet).
    Proszę o info, czy będzie to działało w ten sposób, bo w schematach łączników Simon lampy zasilane są z łączników pojedynczych w przypadku kombinacji z łącznikami podwójnymi.
    Załączam schemat, który dostosowałem do mojej sytuacji. Dajcie znać, czy będzie to działało wg moich oczekiwań.

Przeróbka instalacji: łącznik schodowy podwójny i osobne sterowanie kinkietem – czy zadziała?
    AI: Czy możesz załączyć lub opisać dokładnie schemat połączeń, który przygotowałeś do tej przeróbki?
    Wg schematu
    AI: Czy w puszce łącznika, który chcesz wymienić na podwójny, masz dostęp zarówno do przewodu fazowego (L), jak i neutralnego (N)?
    Wg schematu
  • REKLAMA
  • #2 21601115
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1073
    Trochę nakreśliłeś w tym schemacie, ale przeanalizowałem.
    Ten schemat z tymi poprawkami (zakładając, że w miejsce wykreślonej żarówki po lewej będzie połączenie) jest poprawny i będzie to działało tak, jak chcesz.

Skoro masz przewód pięciożyłowy, to masz jeszcze jedną żyłę. I to powinien być ochronny PE, i powinien też być dociągnięty do lamp. Tak więc do lamp przewody trzyżyłowe.
  • REKLAMA
  • #3 21601244
    Forumowicz2024
    Poziom 3  
    Zgadza się - tam, gdzie jest wykreślona lampa, jest ciągłość przewodu.
    PE jest doprowadzone do istniejącej lampy i też będzie doprowadzone do kinkietu (3×1,5), ale nie było go na schemacie z neta, więc nie dorysowywałem.
    Poprawiłem jeszcze schemat, bo łącznik powinien być na przewodzie L, a nie N (żeby rozłączać przewód fazowy). Mam nadzieję, że teraz wszystko jest ok.

Ps. Schemat pobazgrany, bo rysowany z "palca" na telefonie.
  • REKLAMA
  • #4 21601350
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1073
    Forumowicz2024 napisał:
    Poprawiłem jeszcze schemat, bo łącznik powinien być na przewodzie L, a nie N (żeby rozłączać przewód fazowy). Mam nadzieję, że teraz wszystko jest ok.
    Racja. Nie zwróciłem na to uwagi. Analizowałem pod kątem połączeń wyłączników i to przeoczyłem.
  • #5 21601405
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    Forumowicz2024 napisał:
    Schemat pobazgrany, bo rysowany z "palca" na telefonie.
    Czyli chodzi o coś takiego (po uproszczeniu i posprzątaniu tego rysunku "z palca")?
    Jeśli tak, to będzie OK, o ile dobrze zrozumiałem twoje założenia.

PS. Oczywiście w każdym odcinku instalacji 230VAC powinna być czynna żyła ochronna PE, która jak sądzę tam jest, a jedynie nie jest ujęta na schemacie, żeby go nie zaciemniać.
REKLAMA