logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo X1 Extreme LPM1 MB17870-2 MEC1653-BA1 – jak usunąć supervisor password?

marek2602 08 Lip 2025 20:30 357 7
REKLAMA
  • #1 21601104
    marek2602
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Cześć i czołem !

Koledzy potrzebuję pomocy…

Laptop : Lenovo Extreme X1 Gen1
    Płyta Główna : LPM 1 MB 17870-2
    MEC : 1653 - BA1

posiadam Lenovo Extreme X1 który posiada założony supervisor password, próbowałem robić Patch programem LBE i UBT - nic, raz nawet zadziałał ale generowane kody już nie… w większości przypadków wygenerowanych patchy już czarny ekran.

Podłączyłem się Vertyanowem pod JTAG - brak komunikacji, kombinowałem z rezystorami aby odblokować MEC - nic z tego, Vertyanow ( najnowszy model ) na 101% dobrze podłączony i sprawny.

Czy ktoś z Was robił taką sztukę ? Już szlak mnie trafia, zrobiłem ich już setki ale tego ruszyć nie mogę, być może przestawiam zły rezystor, mam solucję do większości ale nie do tego.

Bardzo proszę o pomoc bo już wychodzę z siebie ;) jeżeli trzeba zapłacę za podpowiedź.

Ps. Cały internet już przetrzepany i brak odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21601139
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6808
    12-cie stron dyskusji (ten sam problem) na forum Lenovo Link_ X1-EXTREME-G1-BIOS-UPDATE-1-22-SUPERVISOR-PASSWORD-BROKEN

Plus poczytaj Link

- zazwyczaj wymiana płyty
    - np. pcb: 448.0DY05.0021 / LPM1 MB17870-2
    * Link

p.s
    str.35 manuala, zal.

SM za free Link

Załączniki:
    • UserManual1.pdf (5.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21601270
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8190
    Witaj,
    jeśli lubisz eksperymentować to możesz wgrać wersję z załącznika, przy uruchamianiu wejść do BIOS (F1) i przy pytaniu o hasło wpisać dowolny jeden znak, potwierdzić enterem identyfikator sprzętu, nacisnąć dwa razy spację i wyłączyć sprzęt przyciskiem.

Jeśli to się uda - wtedy należy wgrać swój oryginalny zrzut zrobiony przed całą tą operacją. Uruchamiając komputer wejść do BIOS, nie powinno być hasła jeśli poszło dobrze, należy przywrócić domyślne ustawienia BIOSu, zapisać zmiany i powinno być OK.

Tyle w teorii, a czy zadziała to praktyka pokaże (jakieś szanse są, ale nawet nie chcę próbować zgadywać, jak duże/nieduże ;)).

Jeśli nie zadziała to cóż - zmarnujesz trochę czasu niestety :)
    Załączniki:
    • x1e-gen1-p.bin (16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21601296
    marek2602
    Poziom 12  
    >>21601139 dziekuje Lisek ale ja nie pytałem o ogólny problem z aktualizacją tylko jak połączyć się z MEC żeby zgrać plik, lub ewentualnie co robię nie tak, że patch nie działa :) odblokowałem już setki Lenovo na różne sposoby przez zgranie Mec-a i patchowaniem go lub patchowanie samego wsadu - zawsze działało :)

Dodano po 1 [minuty]:

dt1 napisał:
    Witaj,
    jeśli lubisz eksperymentować to możesz wgrać wersję z załącznika, przy uruchamianiu wejść do BIOS (F1) i przy pytaniu o hasło wpisać dowolny jeden znak, potwierdzić enterem identyfikator sprzętu, nacisnąć dwa razy spację i wyłączyć sprzęt przyciskiem.

Jeśli to się uda - wtedy należy wgrać swój oryginalny zrzut zrobiony przed całą tą operacją. Uruchamiając komputer wejść do BIOS, nie powinno być hasła jeśli poszło dobrze, należy przywrócić domyślne ustawienia BIOSu, zapisać zmiany i powinno być OK.

Tyle w teorii, a czy zadziała to praktyka pokaże (jakieś szanse są, ale nawet nie chcę próbować zgadywać, jak duże/nieduże ;)).

Jeśli nie zadziała to cóż - zmarnujesz trochę czasu niestety :)

Zawsze patchowałem wsad ściągnięty z konkretnego modelu, to raczej nie może działać ;) w programie mam do wyboru model oraz Type który trzeba wprowadzić, w przeciwnym wypadku to nie ma prawa działać.
    Załączniki:
    • Lenovo X1 Extreme LPM1 MB17870-2 MEC1653-BA1 – jak usunąć supervisor password? IMG_6621.jpeg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21601303
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8190
    To jest gotowy wsad do wgrania do flasha już z wprowadzoną poprawką i dodatkowymi modułami DXE dla X1 Extreme G1 / 20MF. Nie wymaga on już żadnych innych poprawek tylko wgrania do flasha, po czym zadziała lub nie.
  • REKLAMA
  • #7 21601535
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6808
    Cytat:
    MEC1663
    This chip contains the following memories:

256KiB of embedded flash, which usually contains EC firmware
    2KiB of EEPROM, which usually contains the BIOS password(s), and serial numbers

Cytat:
    - Vertyanov JIG ver. 8.1.7897.157 supports reading and writing the eeprom. Select a MEC16xx variant from the drop-down that has EEPROM. Demo video shows the user selecting MEC1653, then select EEPROM only from the second dropdown.[1]
    - RT809F with software version 20220830 may be able to read/write the full 256KiB of flash memory, when selecting MEC1633_256K in the "Partnumber" list. No evidence seen on this video for support of EEPROM-only mode, so if it works, it will only be able to do the emergency erase method.[2]
    - There is some evidence that SVOD3 can read/write 256KiB of flash, based on forum comments.[3][4]
    * However there's also some evidence against it. Here's a post saying SVOD3 with Software version 1.1.1.6 date 13.06.2021 only saves 192KiB[5]
    * SVOD4 programmer Software Version 0.0.2.9 date 7.02.2023 Appears to have support for EEPROM-only mode, based on screenshot posted to the Svod-Project facebook group. Select "eeprom" under the "Config MEC" button.[6]

[1] Link
    [2] Link
    [3] Link

p.s
    Troché "pracochonne" z forum (india) Link

Prościej o ile to prawda Link
    Spoiler:
    Supervisor Password Bypass on many Lenovo.
    No Hardware / No Programmer / No Usb Key / No DXE patch

Pin 6/7/8/9 of Lpc Port to Gnd before logo
    wait 1-2 sec and release
    press F1 to enter bios setup

Clear supervisor password with twice blank
    and manager with twice blank password
    Clear security chip too
    After just Ctrl alt del and try

Mec1633 / Mec1653 / Mec1663
    IT8186VG / IT5261VG
    NPCE68B / NCPE288
    Załączniki:
    • Lenovo X1 Extreme LPM1 MB17870-2 MEC1653-BA1 – jak usunąć supervisor password? T14s - MEC-1663 - Jtag - Pinout - Bios Password Removal.png (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21601580
    marek2602
    Poziom 12  
    >>21601535 >>21601535

Próbowałem już wszystkiego i nic, lisku znajdź proszę jeszcze który rezystor trzeba przestawić i będziemy w niebie ;)

patche robiłem na milion możliwych sposobów, nie działają, podłączyłem się do Mec-a ale coś blokuje komunikację, znalazłem solucję żeby wylutować jeden 10k ohm rezystor i obok niego wstawić 100k ohm ale nic to nie daje, brak komunikacji z MEC, wlutowałem się kontrolnie w inną płytę żeeby sprawdzić czy aby programator działa - i jest wszystko ok, wniosek jest jeden, gdzieś trzeba przestawić rezystor lub go wymienić, pytanie który i gdzie...

a tak już robiłem :

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy usunięcia hasła supervisor w laptopie Lenovo X1 Extreme Gen1 z płytą główną LPM1 MB17870-2 oraz modułem MEC1653-BA1. Próby obejmowały użycie programów LBE i UBT do patchowania, które w większości przypadków kończyły się czarnym ekranem, a jednorazowo wygenerowane kody nie działały. Próbowano również komunikacji przez JTAG za pomocą urządzenia Vertyanow (najnowszy model), jednak bez powodzenia, mimo prawidłowego podłączenia i sprawności sprzętu. Dodatkowo podejmowano próby odblokowania MEC przez manipulację rezystorami, które również nie przyniosły efektu. Poszukiwane są sprawdzone metody lub wskazówki dotyczące właściwego rezystora lub innego sposobu na obejście zabezpieczenia supervisor password w tym konkretnym modelu laptopa Lenovo X1 Extreme Gen1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA