logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Pytanie] Legalność sprzedaży zestawów DIY z mikrokontrolerem i wyświetlaczem – normy, wymagania

LightingMan93 08 Lip 2025 22:08 333 3
REKLAMA
  • #1 21601207
    LightingMan93
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Cześć,

Chciałbym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa legalności projektowania i odsprzedawania układów elektronicznych w formie zestawów do samodzielnego montażu dla hobbystów/początkujących elektroników.
    Chodzi mi o legalność sprzedawania.
    Gdybym się tym zajmował masowo to sprawa oczywista, czyli działalność + płacenie podatków/składek.
    Ale chodzi mi o to jakie normy musiał by taki zestaw do samodzielnego montażu spełniać?
    Instrukcja jak złożyć całość, czego nie wolno robić, na co uważać to sprawa oczywista.
    Chodzi mi o układy elektroniczne zawierające mikrokontroler, wyświetlacz i układy cyfrowe. Zasilanie z 5 lub 12V.
  • REKLAMA
  • #2 21601225
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6120
    Kiedyś to analizowałem i w przypadku zestawów do samodzielnego montażu nie ma żadnych specjalnych ograniczeń.
    Unikałbym zestawów zasilanych z sieci energetycznej 230V. Chociaż to też można pominąć, dodając do zestawu certyfikowany zasilacz wtyczkowy (np. z 230V na 12V).
    To było jednak 10 lat temu. Teraz jest na przykład rejestracja do BDO.
    Dla dzieci <14 lat jest też jedna dyrektywa, ale do załatwienia w instrukcji obsługi.

Większe problemy zaczynają się, gdybyś chciał sprzedawać gotowe urządzenia lub prawie złożone urządzenia, w szczególności mające komunikację radiową czy zasilane z sieci.
    Wtedy trzeba przeprowadzać badania. To też różnie rozwiązują dokładając moduły radiowe i zasilacze, które już mają stosowne certyfikaty.
  • REKLAMA
  • #3 21601235
    LightingMan93
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Jestem ciekaw kwestii tego, co należy rozumieć pod pojęciem prawie złożone urządzenie albo gotowe.
    Przeglądając oferty sklepów internetowych, gdzie można kupić części elektroniczne, moduły różnej maści czasami widzę sprzedawany zestaw uruchomieniowy z mikrokontrolerem i możliwością podpięcia peryferiów. Zastanawiam się teraz w jaki sposób od strony prawnej jest traktowana taka płytka, która jest zlutowana (nie musi mieć obudowy, chociaż jestem ciekaw,co w sytuacji gdy takową obudowę można dokupić osobno).

Przykład:
    Zastanawiam się nad sprzedażą modułu opartego o mikrokontroler i elektronikę cyfrową, zasilany z 12V. Płytka w zależności od życzenia klienta może być goła bez elementów, z przylutowanymi tylko elementami SMD lub zlutowana w całości, do tego dorzucona obudowa i komponenty dołączane do płytki (też w zależności od życzenia klienta). Czy można to traktować tak samo?

Zastanawiam się nad okazjonalną domową produkcją małych serii podobnych modułów i sprzedażą w ramach działalności nierejestrowanej.
  • #4 21601237
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6120
    W pierwszej wiadomości napisałeś Kity do samodzielnego montażu - tutaj nie powinno być problemu, nawet jak na przykład część elementów np. SMD będzie już przylutowana.
    Mam jednak wątpliwości, czy zlutowana w całości i działająca już płytka, gdzie wystarczy tylko podpiąć zasilanie, nie będzie traktowana jako urządzenie wymagające już jakiś badań.
    Podejrzewam, że nie, bo jednak końcowego uruchomienia dokonuje sam użytkownik.
    Tym niemniej im bardziej użytkownikowi "pomagasz" tym bardziej trzeba będzie to badać prawnie i nie da się jednoznacznie udzielić odpowiedzi.

Część producentów się nie przejmuje, sprzedają nawet gotowe urządzenia, bo korzystają już z certyfikowanych modułów radiowych, komponentów czy zasilaczy od innych producentów.
    Wystawiają sami znak CE na całość i deklarują samodzielnie zgodność.

Dodano po 5 [minuty]:

Ogólnie największe zagrożenie widzę w:
    https://www.ce-polska.pl/201430ue-dyrektywa-emc-dyrektywa-kompatybilnosci
    Natomiast znowu tutaj - sam deklarujesz zgodność urządzenia.
REKLAMA