logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzedaż własnoręcznie zbudowanego urządzenia elektronicznego - aspekty prawne

amichalski90 20 Kwi 2024 15:31 795 9
  • #1 21052940
    amichalski90
    Poziom 4  
    Witam,

Mam na imię Michał i szukam pomocy/informacji odnośnie sprzedawania własnej elektroniki, jak to wygląda prawnie. Urządzenie zbudowanie jest z podzespołów innych marek (mikrokontroler, czujniki itp), program napisany własny w C++ z użyciem bibliotek według licencji, urządzenie pracuje na napięciu bezpiecznym do 12VDC. Chciałbym spróbować/zobaczyć jak to wygląda ze sprzedażą np. na Allegro, (mówię tu bardziej o dorabianiu na działalności niezarejestrowanej), sprawdzenie w przypadku gdzie nie chcę zakładać firmy a przynajmniej na razie bo pracuję aktualnie na etat. Czy w takim przypadku muszę przeprowadzić ocenę zgodności wyrobów CE? Jak tak to nie wiem czy jest sens w to się bawić w przypadku dorobieniu sobie na inne projekty (podzespoły, drukarkę 3D itp). Dzięki z góry z pomoc.

ps. za sobą mam już sprawdzenie tego urządzenia u znajomych i ich znajomych w celu dopracowania i opinii.

pozdrawiam.
  • #2 21055206
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    Wprowadzając cokolwiek do obrotu bierzesz na siebie odpowiedzialność za zgodność produktu z odpowiednimi normami. Norm jest sporo a ponieważ nie mówisz co to za urządzenie to niestety nie wiadomo jakie te normy będą - niskonapięciowa, elektromagnetyczna, związane z obudowa, plastikami czy cokolwiek innego. Jeżeli uważasz że spełniasz normy to możesz napisać sobie deklarację zgodności z CE. Jeżeli nie będzie skarg ani żadnych wypadków czy incydentów to nić się nie stanie. Jeżeli będą i okaże się urządzenia nie spełniają jakiejś normy - to będą kłopoty (zawsze pamiętaj o zawistnych bliźnich co lubią podkładać świnie)
  • #3 21056419
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    amichalski90 napisał:
    Urządzenie zbudowanie jest z podzespołów innych marek (mikrokontroler, czujniki itp), program napisany własny w C++ z użyciem bibliotek według licencji, urządzenie pracuje na napięciu bezpiecznym do 12VDC. Chciałbym spróbować/zobaczyć jak to wygląda ze sprzedażą np. na Allegro,

Czemu nie sprzedaż na fejsie i elektrodzie oraz grupach tematycznych fejsa? Allegro to gqwno od kilku lat.
  • #4 21057087
    amichalski90
    Poziom 4  
    Dzięki za odp.

urządzenie jest do pomiaru wilgotności gleby do roślin doniczkowych, posiada tylko wejścia do zasilania bateryjnego, USB i 12VDC, wyświetla wilgotność na wyświetlaczu, można podpiąć mini pompkę aby nawadniało (to jest opcja nie oferuję pompki). Urządzenie aktualnie nie posiada obudowy, wszystkie elementy na płytce drukowanej. Jakie wiec normy są tu potrzebne? Moje dodatkowe pytanie: czy taką płytę mogę wprowadzić do obrotu bez CE skoro sama w sobie nie będzie działać? Widziałem kilka płytek np. układ zasilający ze stabilizatorami bez znaku CE i jakoś jest to w obrocie.

pozdrawiam.
  • #5 21057160
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 699
    amichalski90 napisał:
    urządzenie jest do pomiaru [...] czy taką płytę mogę wprowadzić do obrotu bez CE skoro sama w sobie nie będzie działać?

Raz piszesz, że przedmiotem sprzedaży ma być "urządzenie" a innym razem "płytka"
    Z formalnego punktu widzenia różnica jest bardzo duża.
    Wprowadzanie do obrotu "urządzenia elektrycznego" wymaga CE. Kluczowym elementem takiego produktu jest instrukcja. W niej jest napisane co to jest za produkt, do czego służy, w jakich warunkach ma być użytkowany, jak zasilany itp. Z tych zapisów wynika jakie dyrektywy ma spełniać. Norma w tym wypadku to jedynie opis jak praktycznie zbadać czy produkt spełnia określoną dyrektywę.
    Płytka, która nie spełnia definicji "urządzenia elektrycznego" nie wymaga CE.
  • #6 21057176
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    amichalski90 napisał:
    urządzenie jest do pomiaru wilgotności gleby do roślin doniczkowych, posiada tylko wejścia do zasilania bateryjnego, USB i 12VDC, wyświetla wilgotność na wyświetlaczu, można podpiąć mini pompkę aby nawadniało (to jest opcja nie oferuję pompki). Urządzenie aktualnie nie posiada obudowy, wszystkie elementy na płytce drukowanej. Jakie wiec normy są tu potrzebne? Moje dodatkowe pytanie: czy taką płytę mogę wprowadzić do obrotu bez CE skoro sama w sobie nie będzie działać? Widziałem kilka płytek np. układ zasilający ze stabilizatorami bez znaku CE i jakoś jest to w obrocie.

Nie sądzę abyś tu znalazł sensowną odpowiedź na twoje pytanie. Częściowo wynika to z faktu, że nie jesteśmy w stanie powiedzieć kto z odpowiadających ma rzeczywistą wiedzę na ten temat, a kto po prostu pisze co mu się wydaje.
    Ja bym do tego podszedł tak:
    1. Sprzedaż kitu DIY, który formalnie nie jest gotowym urządzeniem - brak wymogów do spełnienia,
    2. Sprzedaż urządzenia jako gotowiec i po prostu samodeklaracja CE bez żadnych zewnętrznych badań i dupochronów - biorąc pod uwagę co to za urządzenie, raczej nie wyrządzi ono szkody, więc chyba jest to w miarę bezpieczne rozwiązanie - sam musisz ocenić ryzyka.
    3. Próba spełnienia wszystkich dyrektyw, zlecenia badań itd. - pewnie od razu się okaże, że twój pomysł jest kompletnie nieopłacalny...
    Niestety polityka UE idzie w kierunku, żeby nic nie robić, żyć z zasiłków, zapomóg i dziwnych programów pomocowych, ze złudną nadzieją, że Chińczycy zawsze będą nam dostarczać to co potrzebujemy po zaniżonych cenach...
  • #7 21057228
    amichalski90
    Poziom 4  
    Wiem że temat jest trudny i po rzetelne, sprawdzone info to tylko do prawnika. Myślę że nie ma się w tak wchodzić.
    tmf napisał:
    1. Sprzedaż kitu DIY, który formalnie nie jest gotowym urządzeniem - brak wymogów do spełnienia,

to chyba najprostsza rzecz jaką teraz mogę zrobić, po prostu sama płytka bez zasilania i sondy pomiarowej to nie gotowe urządzenie (w sumie też bezpieczna opcja)

dzięki wielkie, pozdrawiam
  • #8 21057230
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 184
    tmf napisał:
    Niestety polityka UE idzie w kierunku, żeby nic nie robić, żyć z zasiłków, zapomóg i dziwnych programów pomocowych, ze złudną nadzieją, że Chińczycy zawsze będą nam dostarczań to co potrzebujemy po zaniżonych cenach...

I do tego Chiczyk nigdy nie jest za nic odpowiedzialny, tylko ten co wprowadza do obrotu, nie mając wpływu na to co przypłynie w kontenerze. Jakby te przepisy były robione właśnie pod Chiny.
  • #9 21057627
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21057952
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    Sprzedawaj kIT urządzenie częściowo zmontowane, do samodzielnego montażu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Michał poszukuje informacji na temat sprzedaży własnoręcznie zbudowanego urządzenia elektronicznego, które jest mikrokontrolerem do pomiaru wilgotności gleby. Użytkownik zastanawia się nad aspektami prawnymi, w tym koniecznością przeprowadzenia oceny zgodności CE, zwłaszcza że urządzenie nie ma obudowy i działa na napięciu do 12VDC. Uczestnicy dyskusji wskazują, że wprowadzenie do obrotu urządzenia elektrycznego wymaga spełnienia norm CE, a kluczowym elementem jest instrukcja obsługi. Sugerują również, że sprzedaż zestawu DIY, który nie jest gotowym urządzeniem, może nie wymagać spełnienia tych norm. Wskazano na możliwość zadeklarowania urządzenia jako przeznaczonego do celów badawczo-rozwojowych, co może uprościć proces. Uczestnicy podkreślają również znaczenie kwestii podatkowych związanych z taką działalnością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA