logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo S210 – Czarny ekran po ładowaniu systemu. Problem z matrycą?

MrxPL 09 Lip 2025 16:21 126 3
REKLAMA
  • #1 21601872
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Pacjent to laptop Lenovo S210, mały dotykowy. Użytkownik używał go z zewnętrznym monitorem przez HDMI bo uszkodzona była matryca.
    Miała paski na całym ekranie, ale po otwarciu, jak nacisnełem na płytkę z elektroniką to obraz wskoczył. Widziałem jak windows się ładował ale jak miał wskoczyć ekran logowania, to matryca zrobiła się czarna, choć komputer chodził nadal, słychać było dysk, wentylator itd.

Miałem taką teorię że może matryca (przez tą uszkodzoną elektronikę) nie może wyświetlić wyższej rozdzielczości w systemie i się wyłącza bo jak ma wskoczyć ekran windowsa.
    Model matrycy to B116XW03 V.1
    Kupiłem drugą używaną ale sprawną (widziałem uruchomiony na niej system). Po podmianie to samo. Ładuje system i już jak ma wskoczyć ekran ładowania - ciemność...

Na obu matrycach obraz jest na zewnętrznym wyświetlaczu. Kombinowałem z trybem wyświetlania (Win+P) ale matryca komputera pozostaje czarna. I teraz pytanie czego to może być wina? Problem sprzętowy? Z góry dzięki.

BIOS i cały ekran ładowania systemu śmiga bez problemu na ekranie komputera tylko potem ciemność. Z menu rozruchu wybrałem wideo o niskiej rozdzielczości i też nic.

Jeszcze jedno co zauważyłem to że po podłaczeniu zasilania komputer startuje od razu. Nie wiem czy ma to znaczenie

EDIT: Teraz dopiero pomyślałem żeby sprawdzić w trybie awaryjnym. I działa matryca w tym trybie więc chyba problem softwarowy? Odinstalowałem sterowniki ekranu ale w normalnym trybie nadal brak obrazu -.-
  • REKLAMA
  • #2 21603406
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Najpierw piszesz:
    MrxPL napisał:
    Tryb awaryjny też nic nie daje

Po czym piszesz:
    MrxPL napisał:
    Teraz dopiero pomyślałem żeby sprawdzić w trybie awaryjnym. I działa matryca w tym trybie więc chyba problem softwarowy? Odinstalowałem sterowniki ekranu ale w normalnym trybie nadal brak obrazu -.-

Jak to jest w takim razie z tym trybem awaryjnym? Jaki tam jest system? Aby wykluczyć tryb softwarowy najlepiej przywrócić system do ustawień fabrycznych, Jeśli nadal będzie problem na pierwotnych sterownikach, to trzeba szukać dalej.
  • REKLAMA
  • #3 21603415
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    MrxPL napisał:
    I teraz pytanie czego to może być wina?

Jaką rozdzielczość ustawiasz? Matryca ma 1366 x 768, jeśli w Windowsie puszczasz na ekran zewnętrzny prawdopodobnie jest wyższa. Zweryfikuj rozdzielczość.

Dodano po 1 [minuty]:

MrxPL napisał:
    w trybie awaryjnym. I działa matryca w tym trybie
    W safe mode jest 800x600
  • #4 21603570
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6852
    Ta płyta , jak w temacie Link
    * chipset HM70 + Celeron
REKLAMA