logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skok zużycia prądu po powrocie z delegacji – czy restart urządzeń to powód?

piotorus 09 Lip 2025 20:15 234 4
REKLAMA
  • #1 21602144
    piotorus
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Zaobserwowałem wzrost zużycia prądu ewidentnie ponad miarę za każdym razem pierwszego dnia po powrocie z delegacji. Ten skokowy wzrost jest tylko pierwszego dnia. W kolejnych dniach normuje się i jest na porównywalnym poziomie. Ktoś powie, że odpalam pralkę zaraz po powrocie ;), ale nie, nie mam takiej potrzeby. Ponadnormatywny skok pierwszego dnia jest dla mnie niejasny. Od pierwszego dnia powrotu pracują na powrót te same urządzenia: lodówko-zamrażarka, TV, ruter, dekoder, światła, płyta kuchenna, ładowarki itp., ale to tylko pierwszego jest skok ponad miarę. Czy to efekt "restartu" urządzeń? Ten pierwszy "kop na rozruch"? Jest coś takiego możliwe w elektryce?
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 21602155
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4644
    Czy mam rozumieć, ze lodówko- zamrażarka też jest załączana po "postoju"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21602157
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3863
    piotorus napisał:
    Od pierwszego dnia powrotu pracują na powrót te same urządzenia: lodówko-zamrażarka
    Szczególnie lodówki i zamrażarki generują bardzo wysokie obciążenia chwilowe podczas startu. No i po ponownym włączeniu agregat pracuje bardzo intensywnie aż do schłodzenia komory do zadanej temperatury. Po kilku czy kilkunastu godzinach (zależnie od wielkości) obciążenie wraca do normy. Inne odbiorniki mogą zachowywać się podobnie.
    piotorus napisał:
    Jest coś takiego możliwe w elektryce?
    Polecam poczytać o "prądzie rozruchowym" czy "prądzie udarowym".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21611027
    piotorus
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    [postid:7a4ae2836f][/postid:7a4ae2836f] Przepraszam, lodówko-zamrażarka jednak pracowała cały czas, zatem prąd rozruchowy (o którym napisał Mobali) musiał być wygenerowany przez: TV, ruter, dekoder, światła, płytę kuchenną, ładowarki itp. Wszystkie te urządzenia, z wyjątkiem rutera, są włączane i wyłączane kilka razy dziennie. Obok rutera jest jeszcze piecyk "przepływowy", o którym nie wspomniałem. On faktycznie mógł skonsumować więcej prądu na rozruch, do podgrzewania wody w kranach.

Dodano po 15 [minuty]:

>>21602157 Bardzo dziękuję!
  • Pomocny post
    #5 21611079
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3863
    piotorus napisał:
    Obok rutera jest jeszcze piecyk "przepływowy", o którym nie wspomniałem. On faktycznie mógł skonsumować więcej prądu na rozruch, do podgrzewania wody w kranach.
    Jeśli elektryczny, to oczywiście, że tak. W normalnym trybie to urządzenie jedynie podtrzymuje zadaną temperaturę. A po dłuższej przerwie musi podgrzać porcję wody "od zera" (temperatury na wejściu) do zadanej. Przy sporym obciążeniu rezystancyjnym (grzałka!) zaobserwujesz więc dokładnie taki efekt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA