Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Z czego wynika nagły wzrost zużycia prądu w domu?

Hubabuba2019 21 Jun 2019 11:40 9204 10
    Hubabuba2019
    Level 2  
    Witam mam mały problem, a mianowicie otrzymałam rachunek za prąd że zużyciem prawie 4 krotnie wyższym niż wcześniej (spisywany osobiście co 2 Msc, zużycie zazwyczaj wynosi ok 100-120kwh, a teraz wyniosło 462kwh), można odrzucić majstrowanie magnesami itp oraz "kradzież" przez sąsiadów(licznik znajduje się w mieszkaniu), w mieszkaniu są 2 osoby dorosłe i dziecko, w domu przebywamy(korzystamy z prądu czynnie) jedynie w godz 6-8,19-23, jeden tv LCD 3letni, działa ok 2h dziennie, lodówka a++(6msc) pralka a++(6msc) włączana co 2dzien na Eco program, zmywarka a+(3lata) włączana co 2dzien też Eco program, czajnik używany raz dziennie i microfala raz dziennie albo co drugi dzień, komputera brak inne urządzenia to 2tel ładowane ok 2h dziennie, wszystkie żarówki Led, ktoś mi wytłumaczy w czym rzecz? Licznik po odłączenie wszystkiego stoi w miejscu, czy jakiś wpływ mogło mieć zwarcie które wywalił korki dwukrotnie (uszkodzony kabel na tarasie)? Bo już nie mam pomysłu, dodam że kontrolując teraz codziennie dalej zużycie jest duże przez 24h ok 8kwh, dodam jeszcze że ceny nie wzrosły i nie jest to żadne wyrównanie ani rozliczenie za dluzszy okres
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Hubabuba2019 wrote:
    w mieszkaniu są 2 osoby dorosłe i dziecko, w domu przebywamy(korzystamy z prądu czynnie) jedynie w godz 6-8,19-23, jeden tv LCD 3letni, działa ok 2h dziennie, lodówka a++(6msc) pralka a++(6msc) włączana co 2dzien na Eco program, zmywarka a+(3lata) włączana co 2dzien też Eco program, czajnik używany raz dziennie i microfala raz dziennie albo co drugi dzień,
    ...
    zużycie jest duże przez 24h ok 8kwh,

To wygląda zupełnie normalnie.
    Hubabuba2019
    Level 2  
    To nie wygląda normalnie, mam porównanie do siostry, rodziców i koleżanek z pracy, a poza tym ta różnica jest za duża
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    To nie jest "normalne" zużycie.
    Moje zużycie około 8kWh dziennie, ( dwa komputery stacjonarne, płyta indukcyjna, czajnik bezprzewodowy kilka razy dziennie, pralka A+++ 3 razy w tygodniu, lodówka A+++, oświetlenie LED, drobnicy nie liczę ).
    Czy w międzyczasie była zmiana licznika ?
    Czy w międzyczasie były wiercone otwory w ścianach ?
    Na czym polega wyłączenie wszystkich odbiorników ?
    jozgo
    Level 41  
    Hubabuba2019 wrote:
    zużycie jest duże przez 24h ok 8kwh,

sp3ots wrote:
    Moje zużycie około 8kWh dziennie

No to jak?

Dodano po 1 [minuty]:

Różnica w wielkości litery "W"
    arturdip
    Level 30  
    Raczej w miarę normalne(u mnie czajnik.mikrofala.dwa telewizory jeden całą dobę,Laptop,komputer i inne drobne)i wychodzi ok 500 Kwh miesięcznie.
    Hubabuba2019
    Level 2  
    sp3ots wrote:
    Witam !
    Moje zużycie około 8kWh dziennie, ( dwa komputery stacjonarne, płyta indukcyjna, czajnik bezprzewodowy kilka razy dziennie, pralka A+++ 3 razy w tygodniu, lodówka A+++, oświetlenie LED, drobnicy nie liczę ).
    Czy w międzyczasie była zmiana licznika ?
    Czy w międzyczasie były wiercone otwory w ścianach ?
    Na czym polega wyłączenie wszystkich odbiorników ?

Nie było zmiany licznika, nie były wiercone otwory

Dodano po 1 [minuty]:

Odłączenie wszystkiego czyli wyłączenie korkow

Dodano po 1 [minuty]:

arturdip wrote:
    Raczej w miarę normalne(u mnie czajnik.mikrofala.dwa telewizory jeden całą dobę,Laptop,komputer i inne drobne)i wychodzi ok 500 Kwh miesięcznie.

Dla jednego normalne dla drugiego nie, dla mnie nie bo wiem ile zuzywalam i różnica jest zbyt duza
    sp3ots
    Level 38  
    Wyłączenie bezpieczników, nieruchomy licznik- normalne zachowanie.
    Proszę wyłączyć wszystkie urządzenia z gniazdek i wszystkie lampy, bezpiecznik włączony, jak zachowa się licznik ?
    oldking
    Level 32  
    Wg. mnie za dużo, 4 kW, to by było w miarę OK, Mam wszystko na prąd, 2 TV (grają równocześnie około 4 godziny), czajnik, piekarnik, lodówka pralka, komputer, o innych drobiazgach tabletach telefonach nie wspomnę. Dwie osoby praktycznie przez 24 w domu i zużycie 4 kW średnio na dobę. Co miesiąc odczytuje licznik aby ustrzec się takich niespodzianek.
    Szukaj coś Ci kradnie prąd albo licznik się rozkalibrował. Możesz go z grubsza sam sprawdzić.
    gimak
    Level 40  
    Hubabuba2019 wrote:
    Witam mam mały problem, a mianowicie otrzymałam rachunek za prąd że zużyciem prawie 4 krotnie wyższym niż wcześniej (spisywany osobiście co 2 Msc, zużycie zazwyczaj wynosi ok 100-120kwh, a teraz wyniosło 462kwh),

Tu nasuwa mi się taka uwaga, jeżeli Kolega osobiście odczytywał stan licznika, to powinna się już w momencie odczytu tych 462 kWh zapalić czerwona lampka, a nie dopiero po otrzymaniu rachunku.
    Hubabuba2019 wrote:
    ktoś mi wytłumaczy w czym rzecz?

Może nie wytłumaczę, ale napiszę co ja bym zrobił w tym przypadku.
    Hubabuba2019 wrote:
    Licznik po odłączenie wszystkiego stoi w miejscu

To działanie (przez wyjecie bezpiecznika) nic nie wyjaśnia, wyżej ktoś o tym pisał.
    Na początek sprawdziłbym jak się zachowuje licznik, gdy wszystkie urządzenia oprócz ładowarek do telefonu są włączone do gniazdek, ale nie pracują (trzeba w tym czasie zwrócić uwagę na lodówkę żeby nie pracowała. Sprawdziłbym czy licznik wtedy się kręci (stare liczniki) lub nalicza impulsy, bo nie powinien. Jeżeli się kręci (nalicza), to znaczy, że prąd gdzieś ucieka bokiem i teraz trzeba spróbować zlokalizować gdzie to ma miejsce, przez wyłączanie (wyjmowanie) wtyczek z gniazdek i po każdym wyjęciu wtyczki należy sprawdzić czy licznik stoi. Jeżeli licznik po wyjęciu wtyczki danego urządzenia stanął, to oznacza, że to urządzenie ma uszkodzoną izolację i część prądu ucieka bokiem. Uszkodzenie izolacji nie jest na tyle duże, że uciekający prąd nie powoduje zadziałania zabezpieczenia. Tak było u mojego kolegi w bojlerze elektrycznym. Jeżeli natomiast licznik nie stanął po wyjęciu wszystkich wtyczek z gniazdek, to wskazywałoby to na to, że jest uszkodzona sama instalacja w mieszkaniu.
    Hubabuba2019 wrote:
    czy jakiś wpływ mogło mieć zwarcie które wywalił korki dwukrotnie (uszkodzony kabel na tarasie)?

To może z tym korespondować, jeżeli uszkodzenie nie zostało skutecznie usunięte i prąd tam nadal może uciekać, ale jest na tyle mały, że nie wywala bezpieczników. Taka sytuacja miała miejsce na działkach. Prezes narzekał, że są duże ubytki prądu. Później okazało się po dużych opadach deszczu, że wylatują bezpieczniki główne, a powodem tego wszystkiego był uszkodzony kabel w ziemi. Uszkodzenie to, jak było w miarę sucho, nie powodowało zadziałania bezpieczników, ale za prąd który w tym czasie uciekł, trzeba było zapłacić.
    Jeżeli te poszukiwania nie przyniosłyby rozwiązania, to zacząłbym sprawdzać poszczególne urządzenia, ale już w czasie ich pracy, ile pobierają prądu i czy to odpowiada ich mocy, bo może ta sama usterka (uszkodzenie izolacji) ujawniać się dopiero wtedy, gdy urządzenie pracuje i wtedy urządzenie zamiast np 1 kW pobiera 1.5 kW. Do tego celu doskonale nadaje się taki moduł wkładany do gniazdka i do niego podłącza się kontrolowane urządzenie. Moduł ten pokazuje: napięcie sieci, częstotliwość, pobierany prąd, pobieraną moc czynną, współczynnik mocy, zlicza pobraną energię - coś takiego kupiłem swego czasu w Lidlu.
    Takim modułem można sprawdzić również poprawność zliczania licznika w mieszkaniu.
    To tyle co bym miał do powiedzenia, nie wiem czy ten przydługi wywód na coś się Koledze przyda.