logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Android Auto nie działa w Audi A5 2021 – brak ikony Phone Apps, nie łączy przez kabel

fonexpl 11 Lip 2025 08:29 882 6
REKLAMA
  • #1 21603552
    fonexpl
    Poziom 4  
    Ocena: 68
    Chcę uruchomić Android auto na wyświetlaczu mojego Audi A5 z 2021 r. Mam telefon sparowany przez bluetooth, po uruchomieniu silnika na wyświetlaczu telefonu pojawia mi się powiadomienie, że android auto jest dostępny, jednak po kliknięciu w powiadomienie nie odpala mi się ekran z aplikacjami na wyświetlaczu auta. Na filmikach z tego tematu na YT widziałem, że w menu auta powinna pojawić mi się nowa ikonka o nazwie aplikacje telefonu (phone apps), u mnie nic takiego się nie pojawia. Czy ktoś może pomóc w rozwiązaniu problemu ? Próbuje uruchomić android auto przez bluetooth bezprzewodowo, gdzieś czytałem, że czasami można to zrobić tylko przewodowo przez kabel. U mnie to samo zarówno przez kabel jak i przez bluetooth. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21603642
    fonexpl
    Poziom 4  
    A jak to zrobić ?

Telefon to Oppo reno 5 5g

A wersję urządzenia multimedialnego w aucie wrzucam na screenach.
    Załączniki:
    • Android Auto nie działa w Audi A5 2021 – brak ikony Phone Apps, nie łączy przez kabel IMG2025071110303901.jpg (683.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Android Auto nie działa w Audi A5 2021 – brak ikony Phone Apps, nie łączy przez kabel IMG2025071110303000.jpg (693.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21603765
    fonexpl
    Poziom 4  
    Wersja androida w moim telefonie to 13
    Z tego ci się orientuje android auto działa już od wersji 10
  • #6 21603856
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 722
    Najłatwiej podłączyć telefon do innego auta, albo wziąć inny telefon. Android auto nie działa po bluetooth, tylko po wifi albo po kablu (kabel oczywiście do przesyłu danych nie tylko do ładowania). To czy w aucie jest android można sprawdzić po PR kodach wyposażenia po nr. vin. Jak wszystko jest ok. to po podłączeniu telefonu po kablu android uruchamia się .
  • REKLAMA
  • #7 21815856
    biuro511
    Poziom 1  
    Cześć, udało Ci się? Ja mam podobny problem. Podłączam kablem Q5 z 2021 i nie widzę Android Auto.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku ikony "Phone Apps" i niemożności uruchomienia Android Auto w Audi A5 z 2021 roku, zarówno przy połączeniu przewodowym, jak i bezprzewodowym przez Bluetooth. Telefon Oppo Reno 5 5G z Androidem 13 jest sparowany z autem, jednak po pojawieniu się powiadomienia o dostępności Android Auto na telefonie, ekran aplikacji nie uruchamia się na wyświetlaczu samochodu. Wskazano, że Android Auto wymaga połączenia przewodowego lub bezprzewodowego przez Wi-Fi, a Bluetooth służy jedynie do parowania, nie do przesyłu danych Android Auto. Kompatybilność systemu multimedialnego auta z telefonem można zweryfikować poprzez kody wyposażenia lub numer VIN. Zalecane jest testowanie działania Android Auto na innym telefonie lub w innym samochodzie, aby wykluczyć problemy sprzętowe lub systemowe. Podobne problemy zgłaszane są także przez użytkowników Audi Q5 2021.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA