logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Master – stały poziom sadzy DPF 25-26g, brak zmian, czy filtr zapchany?

lukpio3 12 Lip 2025 13:10 3129 17
REKLAMA
  • #1 21604613
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Cześć,
    Może szukam dziury w całym ale coś mi się nie podoba z tym DPF'em w renault masterze którego niedawno kupiłem. W jakiejkolwiek aplikacji bym nie podglądał jak wygląda nagromadzenie sadzy, bez przerwy mam wynik oscylujący między 25 a 26 gram. Raz rośnie do 26 gram z kawałkiem, za moment spada do 25 a czasem nawet 24 gram. Znowu rośnie i znowu spada. I tak dosłownie bez przerwy. Nie idzie ani więcej ani mniej. Załączam screen z DPF monitora. Czy to może świadczyć o zawalonym już filtrze DPF? Nie wydaje mi się aby był wycięty bo gdyby tak było to samochód by trochę kopcił a on nie kopci nic a nic i rura wydechowa w środku jest świecąca i nie ma w niej nic sadzy. Pomoże ktoś?

Renault Master – stały poziom sadzy DPF 25-26g, brak zmian, czy filtr zapchany?
  • REKLAMA
  • #2 21604641
    No0d
    Poziom 1  
    Jakby nie spadało, to bym się przejmował. Jak wartość spada, to znaczy, że system powinien być sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 21604653
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ale to właśnie nie jest to co być powinno. Prawidłowo działający DPF się zapełnia, osiągnie pewien poziom, zaczyna się wypalanie. Spada do 0. I od nowa rośnie. Ja już jeżdżę nim trochę i poniżej 24g nie spada i powyżej 27 nie rośnie. Cały czas kręci się w tym zakresie.
  • REKLAMA
  • #4 21604686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21604942
    lukpio3
    Poziom 21  
    Zastanawiające jest jeszcze to, czemu on jest cały czas w tym trybie 4. Bez przerwy. Kiedy go nie odpalę to pokazuje mode 4 a mode 4 oznaczza chłodzenie DPF. Może faktycznie go ktoś wywalił. Cholera wie.
  • #6 21604949
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21604953
    lukpio3
    Poziom 21  
    Oczywiście. Mam i takie odczyty. Tak one wyglądają na biegu jałowym. Zrobiłem dwa odczyty. Jeden świeżo po trasie i ten pokazuje 13mbar. Drugi jak auto ostygło i odpaliłem je po jakichś 3h i ten pokazuje 9mbar. Problem w tym, że ta różnica się zbytnio nie zmienia. Więc albo filtr dpf jest uszkodzony i ma po prostu dziurę albo coś z czujnikami jest nie tak. Bo gdyby ktoś okręcał filtr czy coś, to były by ślady po odkręcaniu. Tymczasem wszystko jest nie tykane. Więc nie sądzę aby ktoś go demontował w celu przewiercenia. Zresztą niemcy się w takie rzeczy nie bawią a auto odkupiłem od niemieckiej firmy która posiadała go od nowości. Jestem pierwszym właścicielem w kraju i drugim w papierach.

• #8 21604973
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21604983
    lukpio3
    Poziom 21  
    Master 3, rocznik 2016, norma Euro 5 (bez ad blue), silnik 2.3dci 92KW, oznaczenie silnika M9T(870). Dziękuję bardzo w ogóle za zainteresowanie i chęć pomocy bo to w dzisiejszych czasach należy do coraz większej rzadkości :(.
  • #10 21605031
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21605043
    lukpio3
    Poziom 21  
    Tak, jutro to sprawdzę ile pokazuje przy 3tys obr.

Ale wiecie co, tak sobie teraz głośno myślę. Poprawcie mnie jeśli się mylę. U mnie w aucie występuje tylko jeden czujnik ciśnienia spalin. Drugiego nie mogę znaleźć. Jest tylko jeden na samym filtrze a to by oznaczało, że on mierzy ciśnienie na filtrze DPF i porównuje je z jakimś ciśnieniem referencyjnym zapisanym w ECU. Bo takie filtry też są.

Ja sobie sprawdzałem to zapełnienie zaraz po zakupie auta i było ono na poziomie 13.11g. Później kolejne sprawdzenie robiłem i pokazywało 19.35g. Więc te wartości rosły. Teraz od ponad 100km nie rosną kompletnie. Cały czas oscylują sobie między 25 a 26 gram, w zależności od tego, z jakimi obrotami jadę.

I teraz tak sobie to analizuję i przeszło mi przez myśl, czy przypadkiem czujnik ciśnienia spalin, ten na filtrze, nie jest już tak zabity, że po prostu nie jest w stanie zmierzyć większego ciśnienia. Chociaż z drugiej strony, to chyba powinno działać odwrotnie, czyli jakby był zabity, w sensie czujnik i ta rurka miała by ograniczoną przepustowość, to powinien się chyba częściej wypalać .... (??) Kurcze, sam już nie wiem.
  • #12 21605054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21605057
    lukpio3
    Poziom 21  
    Nie nie. Mój ma tylko jedną rurkę. Dlatego właśnie zastanawiam się gdzie kurcze może być drugi czujnik i pojęcia nie mam bo obszukałem wszędzie i nie mogę go namierzyć. Tak wygląda mój DPF. Jak widzisz, jest tylko jeden czujnik z jedną rurką. A drugi to czujnik temperatury.

• #14 21605162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21605182
    lukpio3
    Poziom 21  
    Słuchaj, sprawdzenie rury to pierwsza rzecz od której zacząłem bo miałem już styczność z autami z usuniętym wkładem DPF albo przewierconym i w każdym z tych aut, palec był brudny. A jak jest u mnie? Czyściutko! Nawet podejrzałem rurę w środku kamerą inspekcyjną i jest czyściutka, świeci się. No na 100% tak nie wyglądała by rura wydechowa, auta bez DPF'a albo z przewierconym DPF'em.

Szukałem tego czujnika od turbo bo też słyszałem że on się najczęściej zawala i kurcze nie mogę go znaleźć. Patrzyłem w sieci gdzie on jest zlokalizowany i u mnie go nie ma. Nie wiem czy auto go nie posiada w ogóle czy jak.

Co do testu, zrobiłem test o który prosiłeś. Na wolnych obrotach ciśnienie różnicowe 15mbar, przy 3 tys obrotów, ciśnienie różnicowe 55mbar. Załączam screeny z PyClipa.

• #16 21605208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21605229
    lukpio3
    Poziom 21  
    No nic, tak czy inaczej i tak planowałem go oddać do prania więc to zrobię. Zobaczymy czy to coś pomoże.

A co do tego czujnika to tak, masz rację, tam on powinien być ale w moim silniku go nie ma. I teraz nie wiem czy jest możliwość że ten silnik po prostu nie posiada tego czujnika? Nawet znalazłem zdjęcie dokładnie tego silnika, M9T 870 92KW 125KM i również w nim nie widać tego czujnika. Zaznaczyłem na zdjęciu gdzie on powinien być ale jak widać, nie ma go.

• #18 21626086
    lukpio3
    Poziom 21  
    Temat zamykam. DPF poszedł do parania. Następnie został wprogramowany jako nowy i wszystko działa jak należy :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Renault Master 3 (2016, Euro 5, silnik 2.3 dCi M9T 870 92 kW) pojawił się problem z utrzymującym się stałym poziomem sadzy w filtrze DPF na poziomie 25-26 g, bez typowego spadku do zera podczas regeneracji. Wartości oscylują stale w tym zakresie, co budzi podejrzenia o zapchanie filtra lub uszkodzenie czujników. Samochód nie kopci, a rura wydechowa jest czysta, co wyklucza usunięcie lub przewiercenie filtra. DPF monitorowany jest przez jeden czujnik różnicy ciśnień z jedną rurką, co jest nietypowe, gdyż zwykle stosuje się dwa czujniki (przed i za filtrem). Różnica ciśnień wynosi około 15 mbar na biegu jałowym i 55 mbar przy 3000 obr./min, co wskazuje na umiarkowane zanieczyszczenie filtra. Brak drugiego czujnika ciśnienia przed turbiną, który często ulega zapchaniu, może wpływać na proces regeneracji. Po konsultacjach i diagnostyce zdecydowano się na mechaniczne czyszczenie (pranie) filtra DPF oraz jego ponowne zaprogramowanie jako nowego, co rozwiązało problem i przywróciło prawidłową pracę systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA