logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa WLZ TNC w rozdzielnicy głównej – łączyć szyny PE czy pozostawić osobno?

koras132 13 Lip 2025 18:16 333 1
REKLAMA
  • #1 21605688
    koras132
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,

Po raz pierwszy spotkałem się z sytuacją, w której do rozdzielnicy głównej budynku została doprowadzona druga wewnętrzna linia zasilająca (WLZ), pochodząca z nowego złącza kablowego. Decyzja o wykonaniu dodatkowego zasilania była podyktowana zwiększonym zapotrzebowaniem mocy. W związku z tym planowane jest przepięcie części odbiorników na nowe źródło zasilania.

W efekcie, w rozdzielnicy głównej znajdują się obecnie dwa wewnętrzne WLZ-y, każdy w układzie TNC. Przygotowałem dwa warianty połączeń, nad którymi się obecnie zastanawiam (schematy zostały załączone w poście). Główna różnica między nimi dotyczy sposobu połączenia szyn PE pochodzących z obu zasilań.

Moje pytanie brzmi:
    Czy szyny ochronne PE należy ze sobą połączyć w tej rozdzielnicy?

Z mojego punktu widzenia – i tak są one połączone poprzez uziemienie wykonane w miejscach podziału przewodu ochronno-neutralnego PEN, dlatego skłaniam się ku ich połączeniu również w rozdzielnicy. Chciałbym jednak upewnić się, czy takie rozwiązanie jest poprawne zarówno pod względem technicznym, jak i zgodne z obowiązującymi normami.

Będę wdzięczny za opinię lub wskazówki.

• REKLAMA
  • #2 21605729
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    koras132 napisał:
    ...
    Czy szyny ochronne PE należy ze sobą połączyć w tej rozdzielnicy?...
    Oczywiście.
    Szkoda, że nie określiłeś wyraźnie, jak podzielone lokalizacyjnie będą zabezpieczenia obwodów w rozdzielnicy. Przyjmuję, że będą przegrupowane i wyraźnie opisane. Ale to tak na marginesie.
REKLAMA