logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szyna zaciskowa N i PE - czy mają być połączone (zmostkowane)

Kolchoze 02 Lis 2018 12:51 30294 39
Najlepsze odpowiedzi

Czy w domowej rozdzielnicy szyny N i PE powinny być połączone mostkiem, jeśli wcześniej rozdzielono przewód PEN?

Nie — jeśli rozdział PEN został już wykonany w złączu/liczniku, w rozdzielnicy domowej nie wolno mostkować szyn N i PE; przewody N mają trafić na szynę N, a PE na szynę PE [#17534907][#17533790][#17533815][#17541759] Szyna N służy do przewodów neutralnych, a szyna PE do ochronnych; połączenie między nimi występuje tylko w punkcie podziału PEN, a szyna PE powinna być dodatkowo uziemiona [#17533624] Mostek poza tym punktem jest błędem, bo robi z żyły ochronnej żyłę roboczą i tworzy nieprawidłowe równoległe połączenie dwóch żył w jednym kablu [#17536814] W odpowiedziach zwrócono też uwagę, że cała rozdzielnica jest wykonana nieprawidłowo i należy przewidzieć RCD oraz uporządkować zabezpieczenia [#17533815][#17534907]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 17533590
    Kolchoze
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Nie jestem elektrykiem ale bardzo mnie interesuje ten temat i jeśli zrozumiem istotę prądu i systemów zabezpieczeń to kto wie. Musiałem o tym napisać bo może moje pytanie będzie dla elektryków dziecinnie proste. Otóż zauważyłem w rozdzielni domowej, że przewody neutralne (niebieskie) są podpięte do jednej listwy a przewody PE (żółty z zielonym) do drugiej listwy a później te dwie listwy są łączone (tzw. mostkiem). Czy wobec tego jest jakaś różnica między jedną listwą a drugą? Jeśli tak to na czym ta różnica polega?
  • #2 17533619
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4861
    W przypadku starej instalacji elektrycznej (dwuprzewodowa) łączyło się N i PE w gniazdkach. Możliwe, że taką posiadasz, a tylko rozdzielnia jest nowsza.
  • #3 17533624
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4278
    Różnica jest tak, że jedna z nich to szyna N zaś druga to szyna PE. Zaś połączone są dlatego, że obie biorą początek z żyły PEN. Jest to tzw: "punkt/miejsce podziału PEN". Szyna PE powinna być również uziemiona.
  • #4 17533748
    Kolchoze
    Poziom 10  
    Szyna zaciskowa N i PE - czy mają być połączone (zmostkowane) Szyna zaciskowa N i PE - czy mają być połączone (zmostkowane)
    czy rozdzielenie PEN nie zostało wykonane w szafie licznikowej?

Dodano po 16 [minuty]:

DriverMSG napisał:
    W przypadku starej instalacji elektrycznej (dwuprzewodowa) łączyło się N i PE w gniazdkach. Możliwe, że taką posiadasz, a tylko rozdzielnia jest nowsza.

Instalacja jest nowa, może w udzieleniu odpowiedzi pomogą zdjęcia z szafy licznikowej (przyłącza) oraz rozdzielnicy domowej.
  • Pomocny post
    #5 17533777
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Według fotki prawej, z licznikiem, widać ten rozdział (prawa listwa pod licznikiem)

Dziwi mnie natomiast ta "kaszanka" w tablicy zabezpieczeń domowym.
    Co to ma być, za przeproszeniem ?
    Skoro instalacja nowa, gdzie RCD dla obwodów gniazdowych i ośw. łazienki ?
  • #6 17533783
    Kolchoze
    Poziom 10  
    kkas12 napisał:
    Różnica jest tak, że jedna z nich to szyna N zaś druga to szyna PE. Zaś połączone są dlatego, że obie biorą początek z żyły PEN. Jest to tzw: "punkt/miejsce podziału PEN". Szyna PE powinna być również uziemiona.

Na zdjęciu przyłącza widzę rozdzielony PEN na PE i N. Czy w takim przypadku właściwe jest mostkowanie szyny zaciskowej PE i N?

Dodano po 4 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Według fotki prawej, z licznikiem, widać ten rozdział (prawa listwa pod licznikiem)

Dziwi mnie natomiast ta "kaszanka" w tablicy zabezpieczeń domowym.
    Co to ma być, za przeproszeniem ?
    Skoro instalacja nowa, gdzie RCD dla obwodów gniazdowych i ośw. łazienki ?

Tak to już działa przez dwa lata, elektryk wziął pieniądze i go już nie widziałem. Dopiero teraz uczę się elektryki i widzę, że coś tu nie pasuje.
  • Pomocny post
    #7 17533790
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nie jest właściwe.
    Ale przecież instalację robił murarzo-elektryk, to co się kolega dziwi ?
  • #8 17533802
    Kolchoze
    Poziom 10  
    elpapiotr napisał:
    Nie jest właściwe.
    Ale przecież instalację robił murarzo-elektryk, to co się kolega dziwi ?

Na pieczątce jest elektryk z uprawnieniami :D
    To teraz co powinienem zrobić? Czy mam ten mostek między szyną zaciskową PE i N zlikwidować?
  • Pomocny post
    #9 17533815
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nie tak hop. Nie wiemy, co "majster" namodził, chociaż, przy zasilaniu 1-fazowym nie ma niebezpieczeństwa takiego, jak przy 3-fazowym.
    Na pewno przewody N (wszystkie) mają się znależć na szynie N, a przewody PE (wszystkie) na szynie PE. Na pewno trzeba sprawdzić (i wymienić na właściwe) wyłączniki samoczynne B 20. Do czego one służą ?
    Należy zainstalować RCD tam, gdzie to wymagane, przeprowadzić pomiary i sporządzić protokół.
    (O opisaniu elementów tej tablicy nie wspomnę)
  • #10 17533944
    Moralny
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Zmostkował, bo nie zainstalował RCD. Tak się robiło w latach 70tych.
    I czym zmostkował bezpieczniki? Przewodami 2,5? Man nadzieję, że nie 1,5. To nie był elektryk, ktoś mu podbił odbiór.
    Edit.
    To chyba jednak 1,5. Kup gaśnicę, albo zawołaj elektryka.
  • #11 17533980
    kkas12
    Poziom 43  
    To jest książkowy wręcz przykład jak robić nie należy.
    Nie wiadomo tylko dlaczego autor tych informacji nie zawarł w tytułowym poście?

Protokoł z pomiarów Ci zostawił?
    Jeśli nie to dzwoń do gości by robotę ukończył jak należy.
    Jeśli odmówi poinformuj go, że ukończy osoba kompetentna a on za to zapłaci. A Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zostanie o wszystkim powiadomiony.
  • #12 17533981
    Kolchoze
    Poziom 10  
    elpapiotr napisał:
    Nie tak hop. Nie wiemy, co "majster" namodził, chociaż, przy zasilaniu 1-fazowym nie ma niebezpieczeństwa takiego, jak przy 3-fazowym.

Sam przeprowadziłem podstawowe pomiary i okazało się, że w wyłącznikach światła był przewód N zamiast L - już to skorygowałem w puszkach. W gniazdkach przewód prądowy (L) raz był z lewej strony a w innych z prawej - jestem na etapie korygowania. Tylko w jednym gniazdku nie był podpięty przewód ochronny - już to zrobiłem. Została mi tylko rozdzielnica w której chcę zrobić porządek.
    elpapiotr napisał:
    Na pewno przewody N (wszystkie) mają się znależć na szynie N, a przewody PE (wszystkie) na szynie PE. Na pewno trzeba sprawdzić (i wymienić na właściwe) wyłączniki samoczynne B 20. Do czego one służą ?
    Należy zainstalować RCD tam, gdzie to wymagane, przeprowadzić pomiary i sporządzić protokół.
    (O opisaniu elementów tej tablicy nie wspomnę)

Przewody N wszystkie są na szynie N a przewody PE na szynie PE ( i uziemiona). W ramach porządkowania chcę zamontować przepięciówkę oraz RCD i trzecią szynę zaciskową dla przewodów N podpiętych pod RCD. Pytanie moje czy można zlikwidować mostkowanie szyny PE i N? Jeśli jednak nie, to dlaczego?
  • #13 17533985
    Moralny
    Poziom 13  
    W tej konfiguracji nie można usunąć. Ale popatrz co masz pod bezpiecznikami. Tam powinna być szyna!
  • #14 17534043
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Z ciekawości zapytam, znasz układ sieci zasilającej?
    W rozdzielnicy ty się nie martw o mostek bo ona cała jest do zrobienia od początku. A dlaczego przewód opisany jako kuchnia światło jest tylko dwużyłowy?
  • #15 17534081
    Kolchoze
    Poziom 10  
    kortyleski napisał:
    Z ciekawości zapytam, znasz układ sieci zasilającej?
    W rozdzielnicy ty się nie martw o mostek bo ona cała jest do zrobienia od początku. A dlaczego przewód opisany jako kuchnia światło jest tylko dwużyłowy?

Z rysunku wynika, że sieć jest TN-C, pod licznikiem (zdjęcie powyżej) widać podział przewodu PEN na PE i N.
    Nie wiem dlaczego elektryk w kuchni dał do oświetlenia przewód dwużyłowy, może sugerował się tym, że oprawa oświetleniowa jest plastikowa i nie wymaga uziemienia.
  • #16 17534126
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kolchoze napisał:
    Nie wiem dlaczego elektryk w kuchni dał do oświetlenia przewód dwużyłowy, może sugerował się tym, że oprawa oświetleniowa jest plastikowa i nie wymaga uziemienia.
    Bzdurne, urągające wszelkim zasadom elektryki działanie.
    Jeszcze raz powtarzam - to nie był elektryk, tylko "elepstryk".
    Jemu trzeba zabrać tę pieczątkę i zgłosić (najlepiej tam, gdzie zdawał egzamin) wniosek o zabranie świadectwa.
    Pamiętaj, że przy inwestycjach trochę większych (przy odbiorach budynków również) do protokołu pomiarowego elektryk dołącza kopię (skan) legitymacji ze świadectwem kwalifikacyjnym. Tam pisze, gdzie i w jakiej komisji zdawał egzamin. Poproś o protokół z załącznikami i ... jest ugotowany.
    Chociaż "grzebień" by założył na zaciski zasilania wyłączników samoczynnych, jełop jeden.
    Brak słów na coś takiego.
  • #17 17534488
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Lux kontrolki są  ? SĄ! Podlicznik jest - No JEST! Wszystko działa? Pan Janusz Elektryk znów zabrał mi chleb a swojego inwestora naraził na straty. Tablica i część instalacji do modernizacji.
  • #18 17534548
    kortyleski
    Poziom 43  
    Kolchoze napisał:
    rysunku wynika, że sieć jest TN-C, pod licznikiem (zdjęcie powyżej) widać podział przewodu PEN na PE i N.

Nie takie kwiaty widziałem. Proszę się upewnić .
  • #19 17534617
    Kolchoze
    Poziom 10  
    kortyleski napisał:
    Kolchoze napisał:
    rysunku wynika, że sieć jest TN-C, pod licznikiem (zdjęcie powyżej) widać podział przewodu PEN na PE i N.

Nie takie kwiaty widziałem. Proszę się upewnić .

Szyna zaciskowa N i PE - czy mają być połączone (zmostkowane)
  • Pomocny post
    #20 17534907
    kortyleski
    Poziom 43  
    Więc mostka w rozdzielnicy być nie może. Ba, raz rozdzielonego PEN nie wolno z powrotem łączyć. Widać więc że instalację robił paprak. A w ogóle co jest w projekcie? Bo albo są rozbieżności między projektem i wykonaniem albo projekt nadaje się tylko na papier toaletowy. Generalnie spaprana robota.
  • Pomocny post
    #21 17535208
    Waski85
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Dla mnie rozdział PNE jest przed licznikiem, kilka razy napisano że po prawej.
    Po prawej widać że jeden przewód idzie do GSW albo uziemienia.
    Tylko małe pytanie, czy czerwony przewód fazy od licznika do zacisków jest ciągle zgodny z normą?
  • #22 17535348
    Kolchoze
    Poziom 10  
    Ok, z tego co koledzy napisali zrozumiałem że:
    1. Układ sieci PGE to TN-C
    2. Przed licznikiem nastąpiło rozdzielenie przewodu PEN na PE i N
    3. Za licznikiem układ sieci to TN-S
    4. Ponieważ przewód PEN został rozdzielony w skrzynce licznikowej PGE to w rozdzielni głównej w domu listwy zaciskowe PE i N nie powinny być ze sobą połączone
    5. Zamontować RCD oraz wymienić wyłączniki B20 na B16.
    Czy dobrze zrozumiałem? Jeśli coś jest nie tak proszę kolegów o korektę i uzasadnienie
  • #23 17535462
    Waski85
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Prawie bo diabeł tkwi w szczegółach.
    Instalacja wykonuje się na podstawie projektu ale przed oddaniem jej do użytku należy sprawdzić czy będzie poprawnie działać.
    Jednym z ważniejszych badań jest sprawdzenie IPZ (impedancja pętli zwarcia) aby upewnić się, że zastosowane zabezpieczenia zwarciowe zadziałają w odpowiednim czasie.
    Ja się dopiero uczę.
  • #24 17535660
    Kolchoze
    Poziom 10  
    Waski85 napisał:
    Prawie bo diabeł tkwi w szczegółach.
    Instalacja wykonuje się na podstawie projektu ale przed oddaniem jej do użytku należy sprawdzić czy będzie poprawnie działać.
    Jednym z ważniejszych badań jest sprawdzenie IPZ (impedancja pętli zwarcia) aby upewnić się, że zastosowane zabezpieczenia zwarciowe zadziałają w odpowiednim czasie.
    Ja się dopiero uczę.

Całkowicie zgadzam się z kolegą, jest jednak pewne ale. Zwyczajny zjadacz chleba nie ma pojęcia o rysunkach, protokołach i innych rzeczach. Przychodzi elektryk mówi mu się o nowej instalacji, gdzie jakie światła i gniazdka i tyle. Dopiero jak zacząłem interesować się elektryką stwierdzam przerażające błędy nie tylko w moim domu :cry:
  • #25 17535761
    Moralny
    Poziom 13  
    Przejmujesz się pierdołami vide mostek N-PE a nie zwracasz uwagi na rzeczy istotne. Pod wyłącznikami samoczynnymi masz straszną kaszanę. Przewód 1.5mm nie wytrzyma takiego obciążenia, poza tym masz 3 przewody różnego przekroju na jednym zacisku. Daję najwyżej miesiąc tej konfiguracji. I kup gaśnicę , jeśli chcesz tego używać.
    Szyna zaciskowa N i PE - czy mają być połączone (zmostkowane)
  • #26 17536327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 17536814
    kortyleski
    Poziom 43  
    Moralny napisał:
    Przejmujesz się pierdołami vide mostek N-PE a nie zwracasz uwagi na rzeczy istotne.

Właśnie ten mostek jest najistotniejszy bo z żyły ochronnej między złączem a rozdzielnicą czyni żyłę roboczą. W dodatku tworzy dwie żyły w jednym kablu połączone równolegle. Co do jakości wykonania rozdzielnicy pisałem już wcześniej.
    plum1978 napisał:
    Sieć spółki dystrybucyjnej to TN-C lub TT nie ma sieci zasilającej w TN-CS lub TN-S. Rozdział wykonujesz przy budynku.

Przecież od początku piszemy o TN-C rozdzielonym w złączu. Kto i gdzie nakazał rozdział przy budynku?

Kolchoze napisał:
    proszę kolegów o korektę i uzasadnienie

Pytałem o projekt. Istnieje wogóle?
  • #28 17537586
    Kolchoze
    Poziom 10  
    kortyleski napisał:
    Pytałem o projekt. Istnieje wogóle?

Projektu nie ma. Kupiłem domek do remontu, przyszedł elektryk zapisał mi co mam kupić i zrobił całą instalację elektryczną w miedzi (poprzednia była w aluminium). Drugi elektryk przyszedł by zrobić przyłącze. Dwa lata to wszystko funkcjonuje. Między pierwszym elektrykiem a drugim minęło 15 lat, wcześniej był podlicznik od sąsiada. Dopiero teraz gdy zaczynam wchodzić w zagadnienia elektryczne stwierdzam wiele mankamentów które chcę wyprostować.
  • #29 17538216
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolchoze napisał:
    ...w mojej rozdzielnicy nie ma listwy PE bo do niej dochodzi przewód ochronny (żółtozielony)...
    A ten zielonożółty przewód zwany też ochronnym to jakimi literami się oznacza?
  • #30 17538220
    Moralny
    Poziom 13  
    Kolchoze napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Listwę PE określa się tą, do której jest podłączony przewód PEN.

To znaczy, że w mojej rozdzielnicy nie ma listwy PE bo do niej dochodzi przewód ochronny (żółtozielony) a do drugiej listwy N przewód N niebieski?

Jest. Ale twój elektryk zrobił kaszanę i podłączał chyba losowo ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię połączenia szyn zaciskowych N (neutralnych) i PE (ochronnych) w instalacji elektrycznej. Użytkownik zauważył, że w jego rozdzielni przewody N i PE są połączone mostkiem, co budzi wątpliwości co do poprawności wykonania instalacji. Uczestnicy rozmowy wyjaśnili, że w przypadku rozdzielenia przewodu PEN na PE i N, mostkowanie tych szyn jest niewłaściwe. Podkreślono, że instalacja powinna być zgodna z normami, a przewody N i PE muszą być oddzielone, zwłaszcza w układzie TN-C przed licznikiem i TN-S za nim. Zasugerowano również konieczność zainstalowania wyłącznika RCD oraz wymiany wyłączników B20 na B16, a także poprawienie nieprawidłowości w podłączeniach przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA