logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy konieczne jest łączenie przewodów ochronnych z neutralnym?

misterecko 18 Sie 2019 07:04 3624 85
Najlepsze odpowiedzi

Czy w tej instalacji trzeba połączyć przewód ochronny z neutralnym, czy zostawić obecny układ?

Nie wolno tego łączyć „na oko”: w układzie TN-C trzeba wykonać rozdział PEN i połączyć PE z N w właściwym punkcie, a w TT przewody PE i N muszą pozostać rozdzielone [#18121151] [#18121205] [#18121651] [#18124240] W wątku padło też, że układ TT nie może być dwuprzewodowy, więc przy 2-żyłowym zasilaniu opis „TT w domu” jest niespójny i wymaga potwierdzenia dokumentami oraz pomiarami [#18122249] [#18121151] [#18121205]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 18121092
    misterecko
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam. Otóż miałem niedawno kontrolę z Zeorku dotycząca nielegalnego poboru prądu, bo zaniepokoiły ich nagłe małe rachunki za prąd. Coś tam pomierzyli, podglądali licznik i plomby, spisali protokół że wszystko ok po czym na odchodne jeden z nich stwierdził że "mam dziwny układ sieci w rozdzielni". Nieco zaniepokojony poprosiłem jednego z elektryków od siebie z pracy żeby sprawdził mi instalację. Obejrzał, sprawdził działanie bezpieczników i różnicowek, rozkręcił rozdzielnię, obejrzał uziemienie i stwierdził że wszystko jest ok. A jedyne co mogło "zdziwić" tego z zeorku to podłączenie kabli ochronnych w rozdzielni. W obecnej chwili wszystkie przewody ochronne są podłączone do jednej szyny a z niej do uziemienia w fundamencie. Stwierdził że można by jeszcze podłączyć to do przewodu "neutralnego" dochodzącego z licznika przy czym nie jest to bezwzględnie konieczne ale jak będę chciał to podjedzie i zrobi to w 5 minut.
    Moje pytanie w związku z tym, czy trzeba takie połączenie wykonać czy lepiej zostawić tak jak jest?
  • #3 18121154
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Pan z Zeorku pewnie nigdy nie widział układu TT, bo ten sposób podłączenia przewodów PE sugeruje właśnie taki układ.
    Nie znaczy to jednak, że taki u kolegi występuje, że jest właściwy, prawidłowy.
  • #4 18121183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18121199
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Jędrek, wyeliminuj wyspę, to będzie dobrze.
  • #6 18121205
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    misterecko napisał:

Moje pytanie w związku z tym, czy trzeba takie połączenie wykonać czy lepiej zostawić tak jak jest?
    Zgłoś

Jak zauważyli koledzy, podstawowa sprawą jest ustalenie jaki rodzaj sieci dostarcza energię do Twojego domu. Ta informację znajdziesz w umowie o dostawę energii. Od tego zależy, czy takie połączenie jest dopuszczalne.
    Smutne jest to, że nie potrafił tego rozstrzygnąć zaproszony przez Ciebie elektryk.
  • #7 18121352
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    Skoro osoba kontrolująca stwierdziła, że to jest "dziwny" układ sieci.
    A kolega elektryk kolegi autora, że PE z N nie są podłączone to prawdopodobnie zasilanie jest TN.

Moderowany przez Łukasz-O:

Bzdura!

• #8 18121376
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kosmos99 napisał:
    Skoro osoba kontrolująca stwierdziła, że to jest "dziwny" układ sieci.
    A kolega elektryk kolegi autora, że PE z N nie są podłączone to prawdopodobnie zasilanie jest TN.
    Aha, a jak będą połączone, to już TT albo coś innego?
  • #9 18121379
    kosmos99
    Poziom 38  
    Nie są połączone układ TT, a jak są TN

Dodano po 6 [minuty]:

Wynika z tego, że autor teraz ma TT a powinien mieć TN.
  • #10 18121390
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kosmos99 napisał:
    Nie są połączone układ TT, a jak są TN

Dodano po 6 [minuty]:

Wynika z tego, że autor teraz ma TT a powinien mieć TN.

A może wcześniej N i PE są połączone, np. przed licznikiem?
  • #11 18121395
    kosmos99
    Poziom 38  
    "Dziwny" układ stwierdziła osoba kontrolująca nielegalny pobór, więc mająca dostęp do całości instalacji.

Dodano po 2 [minuty]:

Ta sama osoba stwierdziła, że nie ma połączenia pomiędzy N i PE.
  • #12 18121406
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Wystarczy pomiar pętli zwarcia L-N i porównawczo L-PE, i nasza dyskusja straci sens.
    Wystarczy drugi pomiar rezystancji N-PE na zasilaniu i mamy drugi powód do zakończenia dyskusji.
  • #13 18121631
    misterecko
    Poziom 6  
    elpapiotr napisał:
    Wystarczy pomiar pętli zwarcia l-N i porównawczo L-PE, i nasza dyskusja straci sens.
    Wystarczy drugi pomiar rezystancji N-PE na zasilaniu i mamy drugi powód do zakończenia dyskusji.

Pomiary wykonywał, czy dokładnie te o których piszesz nie wiem, ale stwierdził że wszystkie zabezpieczenia oraz uziemienie działają prawidłowo. Układ dostarczający napięcie to TN C według opisu na trafo przy mojej ulicy.
  • #14 18121651
    kosmos99
    Poziom 38  
    misterecko napisał:
    Układ dostarczający napięcie to TN C według opisu na trafo przy mojej ulicy.

Czyli N i PE w którymś miejscu muszą być połączone (rozdział PEN)
  • #15 18121676
    kj1
    Specjalista elektryk
    misterecko napisał:
    Pomiary wykonywał, czy dokładnie te o których piszesz nie wiem, ale stwierdził że wszystkie zabezpieczenia oraz uziemienie działają prawidłowo. Układ dostarczający napięcie to TN C według opisu na trafo przy mojej ulicy.
    ?Iloma żyłami jest połączona Twoja rozdzielnica z licznikiem?
  • #16 18122148
    misterecko
    Poziom 6  
    Na 90%od licznika idą dwa przewody do rozdzielnicy.

Dodano po 4 [minuty]:

Dzwoniłem jeszcze do tego który sprawdzał mi wszystko, potwierdził że na ulicy jest TN C, w domu jest TT, ale powiedział że jak bardzo chcę to wystarczy że "da jeden kabelek" i będzie TNCS ale według niego nie ma takiej konieczności, bo według jego pomiarów zabezpieczenia instalacji są i działają prawidłowo.
  • #17 18122177
    kj1
    Specjalista elektryk
    misterecko napisał:
    bo według jego pomiarów zabezpieczenia instalacji są i działają prawidłowo.

No cóż. Być może ma rację.
    Nie znając wyników pomiarów (i innych szczegolow) nie mozemy tego zweryfikować.
  • #18 18122249
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    misterecko napisał:
    Na 90%od licznika idą dwa przewody do rozdzielnicy.

misterecko napisał:

Dzwoniłem jeszcze do tego który sprawdzał mi wszystko, potwierdził że na ulicy jest TN C, w domu jest TT

To mu odpowiedz, że takich cudów to nawet w "Erze" nie ma. Nie istnieje układ TT dwuprzewodowy. Albo rybki, albo akwarium. Jedyne dla Ciebie wyjście to zmienić elektryka. Ten nie ma pojęcia o temacie.
  • #19 18122264
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ale dlaczego?
    Przecież mógł zrobić wyspę TT dla całego domu.
    Mnie zastanawia, skoro zasilanie (poprzez licznik) jest w układzie TN, to jakie tam przekroje występują?
  • #20 18122289
    retrofood
    elpapiotr napisał:
    Ale dlaczego?
    Przecież mógł zrobić wyspę TT dla całego domu.
    Kto i kiedy? Oraz dlaczego? Poza tym Twój post #12 jest kluczowy. Dlaczego elektryk tego nie wykonał?
  • #21 18122299
    misterecko
    Poziom 6  
    Licznik jest w skrzynce na ogrodzeniu zresztą jak we wszystkich domach w okolicy, od niego idzie podziemny kabel dwużyłowy który wchodzi do domu do rozdzielnicy. Do wszystkich gniazdek i lamp doprowadzony jest przewód potrójny. Zresztą z ciekawości zapytałem się sąsiada i u niego wszystko wygląda tak samo jak u mnie, nawet rozdzielnice identyczne.
  • #22 18122305
    retrofood
    misterecko napisał:
    Licznik jest w skrzynce na ogrodzeniu zresztą jak we wszystkich domach w okolicy, od niego idzie podziemny kabel dwużyłowy który wchodzi do domu do rozdzielnicy. Do wszystkich gniazdek i lamp doprowadzony jest przewód potrójny. Zresztą z ciekawości zapytałem się sąsiada i u niego wszystko wygląda tak samo jak u mnie, nawet rozdzielnice identyczne.

Kiedy dom budowany, kiedy wykonywana instalacja? Kto wykonywał uziemienie? Możesz zrobić zdjęcie rozdzielnicy?
  • #23 18122355
    misterecko
    Poziom 6  
    Budowany w latach 2013-14 jak i wszystkie pięć na ulicy, zapewne wtedy była wykonywana instalacja, ja jestem drugim właścicielem i mieszkam od pół roku. Postaram się rano pstryknąć i wrzucić parę zdjęć.
  • #24 18122368
    retrofood
    misterecko napisał:
    Budowany w latach 2013-14 jak i wszystkie pięć na ulicy, zapewne wtedy była wykonywana instalacja, ja jestem drugim właścicielem i mieszkam od pół roku.

A poprzednik nie przekazał Ci żadnej dokumentacji? Chodzi mi oczywiście o kwestie elektryczne. Bo nie wierzę, że w nowym domu ktoś (elektryk) zrobił wyspę TT. To mi się zwyczajnie nie mieści w głowie. Tym bardziej, że - jak piszesz - tak jest nie tylko u Ciebie.
  • #25 18122374
    kosmos99
    Poziom 38  
    Do tego dwużyłowy WLZ. Deweloper poszedł po całości.
  • #26 18122375
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    kosmos99 napisał:
    Do tego dwużyłowy WLZ. Deweloper poszedł po całości.
    Miał prawo, przy zachowaniu zasad przekrojów dla układu TN, czyli PEN nie mniej niż 10 mm² Cu lub 16 mm² Al.
    Oczywiście o przyszłości ani pomyślał.
  • #27 18122385
    kosmos99
    Poziom 38  
    Tylko, że przydziału mocy powyżej 8kW nie uda się uzyskać bez wymiany kabla.
    Pewnie wszystkie 5 domów robiła ta sama ekipa stąd ta sytuacja u sąsiada.
  • #28 18122392
    misterecko
    Poziom 6  
    Dom kupiony od agencji nieruchomości, prócz umowy notarialnej nie mam żadnych dokumentów.

Dodano po 1 [minuty]:

Przydział mam 5kW, zabezpieczenie przedlicznikowe 25 A, zasilanie jednofazowe
  • #29 18122405
    kosmos99
    Poziom 38  
    To tyle co mieszkanie w bloku...

Dodano po 34 [sekundy]:

Starcza Ci?
  • #30 18122414
    retrofood
    elpapiotr napisał:
    Miał prawo, przy zachowaniu zasad przekrojów dla układu TN, czyli PEN nie mniej niż 10 mm² Cu lub 16 mm² Al.

Byłbyś w stanie zabawić się w jego adwokata (znaczy tego elektryka) i podać jakiś argument uzasadniający w tej sytuacji tworzenie wyspy TT? Bo ja próbowałem i mi nie wyszło... :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię konieczności łączenia przewodów ochronnych (PE) z neutralnym (N) w instalacji elektrycznej. Użytkownik opisał sytuację, w której kontrola z zakładu energetycznego (ZE) zauważyła "dziwny" układ sieci w jego rozdzielni, co skłoniło go do zasięgnięcia opinii elektryka. Okazało się, że instalacja jest wykonana w układzie TT, podczas gdy zasilanie z ZE to TN-C. Elektryk zasugerował, że połączenie PE z N nie jest bezwzględnie konieczne, ale może poprawić bezpieczeństwo. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie ustalenia rodzaju sieci dostarczającej energię oraz prawidłowości wykonania instalacji. Wskazano na różnice między układami TT i TN oraz na konieczność zapewnienia ciągłości przewodów ochronnych w instalacji TN. Ostatecznie, autor zdecydował się nie dokonywać przeróbek, ponieważ obecny układ spełnia swoje zadania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA