logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii z BMS – czy montować bezpiecznik DC między magazynem a falownikiem?

michal__g 14 Lip 2025 08:34 2337 6
  • #1 21606095
    michal__g
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Czy przy instalacji magazynów energii (zwłaszcza kilku banków, ale pytanie pojedynczego raczej też dotyczy) instalujecie jakieś zabezpieczenie przed zwarciem (np. typu Victron MegaFuse lub wyłącznik nadprądowy) na linii DC od magazynu energii do falownika?
    Bardziej precyzyjnie między szyną łączącą wszystkie falowniki a każdym z magazynów energii.

W przypadku, o który pytam mowa o SunDeposit LiFePO4 10.75kWh, ale nie sądzę, żeby były jakieś istotne różnice pomiędzy magazynami z wbudowanym BMS innych producentów.

Teoretycznie BMS ma wbudowane zabezpieczenia i jakby na to nie patrzyć BMS jest najbliżej ogniw, więc w idealnym miejscu.
    Producent tylko stwierdza, że "większość klientów nie montuje i polega na BMS", w instrukcji nic nie ma, ale też tutaj głównie chodzi o zabezpieczenie zwarciowe, a wiadomo - w instrukcji jest o poprawnej instalacji, więc "bez zwarcia". W zagranicznych opracowaniach (np. od Victron) zazwyczaj pojawia się bezpiecznik zarówno pomiędzy każdym falownikiem (tego to w ogóle wprost wymagają) i każdym magazynem energii, ale też są sprzed ładnych paru lat, więc możę technologia na tyle dojrzała, że można polegać na zabezpieczeniach BMS?

EDIT:
    Jeszcze może moje wątpliwości - dlaczego raczej ja bym nie montował:
    * prądy szczytowe rzędu 150-200A na magazyn
    * dodatkowe złącza do kontroli
    * przy takich prądach nawet jak dam zabezpieczenie 300A to i tak trochę się będzie grzać
    * głównie zabezpieczają de fakto przed zwarciem na samej szynie (w tym przypadku Victron Lynx co patrząc na jej konstrukcje wydaje się mało prawdopodobne) - bo od szyny do każdego falownika i tak jest z MegaFuse 200A z uwagi na wymogi instalacyjne producenta falownika

Z góry dziękuje za podzielenie się opiniami.
  • #2 21606210
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    I tak i nie. Zwykle powinien być wyłącznik główny, często gotowe zestawy mają też w skrzynce zamontowane odpowiednie bezpieczniki. Dobry gotowy zestaw to dość wysoki koszt zwlaczacza przy wysokich porądach.

Jeśli każdy magazyn ma własny bezpiecznik nie ma potrzeby ale nie zaszkodzi montować dodatkowego dla wszystkich.
  • #3 21606464
    JacekTorun
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Warto zamontować bezpiecznik automatyczny, żeby używać go również jako rozłącznik. Czasem trzeba szybko wyłączyć dopływ energii do falownika i bez jakiegoś wyłącznika nie ma jak tego zrobić, a jak już montować wyłącznik, to i bezpiecznik można, mieć w jednej i tej samej obudowie. Najpierw kupiłem wyłącznik na 350A, ale później stwierdziłem, że wolę bezpieczniki automatyczne i okazało się że były takie na 150A 125V i 250V DC.
    U mnie falownik nie zawsze się wyłączy po kliknięciu wyłącznika, wtedy trzeba odłączyć bezpiecznikami automatycznymi dopływ energii z PV i z akumulatorów, więc u mnie to się przydaje.
  • #4 21607295
    michal__g
    Poziom 7  
    >>21606464
    Najchętniej dałbym faktycznie wyłącznik automatyczny, ale jak patrzę to 250A lub 300A markowe (z certyfikatem, a nie noname z aliexpress) to grubo powyżej 1000zł za sztukę. Na pewno byłoby to najlepsze, ale jak nie niezbędne to trochę drogo by wyszło.

Rozłącznik markowy 275A + bezpiecznik typu - MegaFuse to jednak rząd wielkości niższa cena.

Możesz podesłać namiar na to co kupiłeś ewentualnie?
  • #5 21908090
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Co finalnie wybrałeś?
  • #6 21908530
    michal__g
    Poziom 7  
    Finalnie poszedłem w megafuse wprost w szynie lynx od Victron bez rozłacznika pomiedzy falownikiem i rozlaczniki 275A reczne na każdy magazyn (nie falownik). Kinsultowałem sie tez z gosciem od Victron i stwierdzil ze oczywiscie dac mozna, ale zadne schematy instalacyjne tego nie przewiduja.

Odciecie pojedynczego falownika ma maly sens praktyczny, bo jezeli potrzebuje to i tak prawdopodobnie moge po prostu wylaczyc wszystkie odcinajac magazyny i przelaczyc sie na bypass.

Po 2 godzinach maksymalnego rozladowywania - okolo 90A per falownik megafuse sa lekko cieple w dotyku, ale nie sa to moim zdaniem zadne istotne straty.
  • #7 21909262
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Dzięki, to wydaje się rozsądne. Jaki rozłącznik zastosowałeś? coś rozsądnego cenowo?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konieczności montażu zabezpieczenia zwarciowego na linii DC między magazynem energii a falownikiem, zwłaszcza przy kilku bankach akumulatorów. Padają opinie, że zwykle stosuje się wyłącznik główny, a jeśli każdy magazyn ma własny bezpiecznik, dodatkowe zabezpieczenie na wspólnej linii nie jest konieczne, choć może być korzystne. Zwrócono uwagę, że praktycznym rozwiązaniem jest bezpiecznik automatyczny pełniący jednocześnie funkcję rozłącznika, ponieważ umożliwia szybkie odłączenie zasilania falownika. Wskazano też, że markowe wyłączniki automatyczne o dużych prądach znamionowych są bardzo drogie, dlatego rozważany jest tańszy układ: rozłącznik markowy + bezpiecznik typu MegaFuse. W tle pojawia się kwestia, że BMS ma własne zabezpieczenia, ale nie zastępuje to zawsze zewnętrznego zabezpieczenia instalacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA