logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zaprojektować szybki elektroniczny bezpiecznik DC 100A 48V do magazynu energii?

zurs 28 Cze 2025 10:26 1044 19
  • #1 21591910
    zurs
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Potrzebuję pomoc w zaprojektowaniu elektronicznego bezpiecznika DC 100A o szybkim działaniu. Potrzebuję go do instalacji fotowoltaicznych z magazynem energii. Zdarza się, że falownik ulega awarii i ma zwarcie na wyjściu DC 48V i wtedy zwykły bezpiecznik DC nie pomaga i spala się BMS w magazynie a są magazyny energii bez bms i wtedy sytuacja robi się niebezpieczna.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

dobrym rozwiązaniem byłby ten projekt:
    https://www.vishay.com/en/landingpage/48v_eFuse/
    tylko może mi ktoś objaśnić działanie? dlaczego jest zastosowane aż 20 mosfetów, preload czyli wstępne ładowanie jakie ma zadanie, diody na wejściu i wyjściu jakie mają zadanie?
  • #2 21592146
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    zurs napisał:
    tylko może mi ktoś objaśnić działanie? dlaczego jest zastosowane aż 20 mosfetów

Dlatego że płynie tam do 200A. 1/10 z tego to 20A w jednym tranzystorze wydzieli się 0,3-0,5W z 20 tranzystorów będzie do 10W, same ścieżki też dodadzą trochę ciepła.
    10W do wytracenia na samej płytce, bez radiatora, na stosunkowo małej powierzchni, to nie jest mała moc. Dlatego jest tam termistor gdyby okazało się że tranzystorów jest za mało i płytka się przegrzewa.

Bezpiecznik nie może być hiper-szybki bo reagował by na podłączenie nawet najmniejszego kondensatora, albo nawet samego kabla. Wiem bo taki kiedyś zrobiłem. Ten układ ma obwód RC o stałej czasowej 100us, w czasie tych ~100us prąd może wielokrotnie przekroczyć 200A i trzeba będzie ten prąd jakoś przerwać a tranzystory muszą pochłonąć energię która została zgromadzona w indukcyjnościach pasożytniczych obwodu, tu też duża ilość tranzystorów ułatwia sprawę. Kiedy przerwiesz duży prąd pojawi się przepięcie, część energii pochłoną tranzystory resztę diody TVS.

Jak układ bezpiecznika zasila jakieś inne układy elektroniczne to tam są kondensatory, stąd potrzeba stosowania obwodu preload, żeby prąd ładowania kondensatorów nie wyzwalał bezpiecznika.

Tylko na pierwszy rzut oka bezpieczniki elektroniczne są proste.
  • #3 21592170
    zurs
    Poziom 18  
    Dziękuję za odpowiedź, te diody na wejściu i wyjściu to transile?
  • #4 21592174
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    zurs napisał:
    te diody na wejściu i wyjściu to transile?

Tak
  • #5 21592417
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    zurs napisał:
    zwykły bezpiecznik DC

Co to jest "Zwykły bezpiecznik DC"? Czy możesz podać model?

Nie do końca rozumiem gdzie chcesz dać ten bezpiecznik. Czy BMS a falownik który go ładuje? Czyli bateria-BMS-bezpiecznik-falownik?

Niestety każdy bezpiecznik topikowy jest dużo wolniejszy niż elektronika, więc jeśli falownik się zewrze, to albo BMS zdąży rozłączyć zwarcie, albo ulegnie zniszczeniu. Albo baterie ulegną awarii i zniszczeń będzie jeszcze więcej.

Możesz próbować zrobić taki "elektroniczny bezpiecznik", ale jak będziesz go testować? Zwierając baterie/magazyn energii? Ja bym się trzy razy zastanowił przed takim testem, a używanie nie testowanego, własnego wynalazku, mi przynajmniej, nie poprawia poczucia bezpieczeństwa.
  • #6 21592522
    zurs
    Poziom 18  
    bezpiecznik elektroniczny chce dać między falownikiem a magazynami energii, ponieważ powszechnie stosowane zabezpieczenia DC nie są skuteczne. Mam na myśli praktycznie wszystkie zabezpieczenia pasywne DC. Problem jest w zwarciach falownikach nie w magazynach energii. przetestować bezpiecznik efuse w takich warunkach nie jest problemem. Mam zamiar wykonać testowy bezpiecznik a później wykonać go w małej serii aby stosowanie tanich falowników było bezpieczne z magazynami energii. Wykonuję magazyny energii które są bezpieczne ale nie zdawałem sobie sprawy że inwerter/falownik solarny może mieć zwarcie po stronie DC.
  • #7 21592561
    CosteC
    Poziom 39  
    Z ciekawości jak się testuje magazyny energii? Pożar czegoś takiego wygląda paskudnie...
  • #8 21592718
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Przy budowie prototypu, pomiary prądów i napięć, na oscyloskopie, są bardzo istotne. Trzeba dobrze rozumieć stany nieustalone w teorii i praktyce, trzeba wiedzieć jaki będzie prąd zwarcia, jaka jest indukcyjność obwodu itp
    Kiedyś robiłem takie pomiary przy przerywaniu prądu nieco przekraczającego 1kA i ograniczanie przepięć było bardzo trudne.

Testy można robić na baterii kondensatorów.

Może być potrzebny dławik do ograniczania szybkości narastania prądu zwarciowego jak tutaj
    https://danyk.cz/el_po_en.html

Piszesz o uszkodzeniu BMS w magazynie energii, domyślam się że tam jest zabezpieczenie nadprądowe (aka bezpiecznik elektroniczny) i to właśnie jego zadziałanie prowadzi do dalszych uszkodzeń.
  • #9 21592724
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3495
    zurs napisał:
    Mam zamiar wykonać testowy bezpiecznik a później wykonać go w małej serii aby stosowanie tanich falowników było bezpieczne z magazynami energii.
    Pokaż schemat ideowy swojego projektu.
  • #10 21592732
    CosteC
    Poziom 39  
    jarek_lnx napisał:
    Testy można robić na baterii kondensatorów

Dobre na początek, ale baterie zawierają o rzędy wielkości
    jarek_lnx napisał:
    Kiedyś robiłem takie pomiary przy przerywaniu prądu nieco przekraczającego 1kA i ograniczanie przepięć było bardzo trudne.

więcej energii, zwłaszcza per złotówka zainwestowana :)
    Trzeba właściwego projektu. Klucz na 100 A AC to mały problem. 100 A DC już trudniej. 48 Bo jeszcze spokojnie ale z wielu przyczyn zwykłe tanie MOSFETY odpadają. Nie będzie tanio, a sterowanie musi być precyzyjne.

No i czy autor ma sondę prądową o odpowiednim paśmie i zakresie paru kA?
  • #11 21592743
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Autor oczekuje pomocy w zaprojektowaniu, ale nie podał żadnych parametrów obwodu.
    Podał nominalne napięcie i prąd ale nie te parametry decydują o poprawnej pracy lub uszkodzeniu zabezpieczneia, tylko te które pojawią się w chwili zwarcia. Np. impedancję pętli zwarcia trzeba znać. Elektronika pozwala zbudować układ o czasie reakcji poniżej 1us tylko taki układ będzie się wyłączał od byle zakłócenia. Więc to jaki szybki ma być też trzeba ustalić.

CosteC napisał:
    Trzeba właściwego projektu. Klucz na 100 A AC to mały problem. 100 A DC już trudniej.
    Dla mechanicznego klucza to prawda. Ale tranzystorom AC czy DC nie robi różnicy, trzeba przerwać prąd zwarciowy. Gdyby było to AC czekanie do przejścia przez zero uczyniło by ten prąd jeszcze większym.
    Cytat:

Bo jeszcze spokojnie ale z wielu przyczyn zwykłe tanie MOSFETY odpadają.
    Projekt z linku jest na tanich, małych MOSFETach. Albo trzeba mieć dużo małych albo jeden duży. Te duże tranzystory na 200A wewnątrz i tak składają się z wielu małych. Oczywiście przy stanach przejściowych prąd może nie rozłożyć się po równo.

Cytat:
    No i czy autor ma sondę prądową o odpowiednim paśmie i zakresie paru kA?
    Jak się bierze za taki projekt, to ze zbudowaniem cewki Rogowskiego nie będzie miał najmniejszych problemów :)
  • #12 21592764
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jarek_lnx napisał:
    Elektronika pozwala zbudować układ o czasie reakcji poniżej 1us tylko taki układ będzie się wyłączał od byle zakłócenia.
    Myślę, że nie. Bo żródło zakłócenia musi mieć moc ~5kW.
    Zakłócenia o malej mocy stłumi Rw akumulatora.
  • #13 21592771
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    A nie wystarczy dioda jako zabezpieczenie?
  • #14 21592776
    zurs
    Poziom 18  
    Dzięki za sugestie, magazyny testuję poprzez ładowanie oraz rozładowanie na maksymalnym prądzie (200A) plus termowizja. Magazyny zbudowane na LiFePo4 są najbezpieczniejsze pożarowo. Zdjęcie BMSa po zwarciu invertera na wyjściu DC.
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować szybki elektroniczny bezpiecznik DC 100A 48V do magazynu energii? 20250629_115655.jpg (3.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21592783
    CosteC
    Poziom 39  
    jarek_lnx napisał:
    Oczywiście przy stanach przejściowych prąd może nie rozłożyć się po równo.

A no właśnie. Nie wiem czy kiedyś próbowałeś podzielić po równo 10 kA na dziesiątki tranzystorów, nieproste.
    jarek_lnx napisał:
    ze zbudowaniem cewki Rogowskiego nie będzie miał najmniejszych problemów

I ze zrobieniem integratora, i z skalibrowaniem tego do chociaż 10% :) Nic strasznie trudnego, ale kolejny projekt, kolejne zadania, więcej czasu i pieniędzy do zainwestowania.
    CYRUS2 napisał:
    Bo żródło zakłócenia musi mieć moc ~5kW.
    Zakłócenia o malej mocy stłumi Rw akumulatora.

LoL. Jakoś testy EMC robi się dużo mniejszymi mocami nadajników i rutynowo produkty tych testów nie przechodzą.
    P.S. sprawdzanie pisowni jest fajne.
  • #16 21592789
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Za 300pln są diody schottky na 200A, plus radiator, plus wentylator - wstawiasz między falownik i baterię - godzisz się ze stratą energii, ale zawsze bezpieczniej, bo łatwiej zaufać diodzie .
  • #17 21593300
    zurs
    Poziom 18  
    Dioda musiała by być dwukierunkowa.
  • #18 21593372
    CYRUS2
    Poziom 43  
    zurs napisał:
    Dioda musiała by być dwukierunkowa.
    Dlaczego ? Co robi ten falownik ?
  • #20 21655608
    zurs
    Poziom 18  
    Zamykam temat, zdecydowałem się na gotowe rozwiązanie jednej z firm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania szybkiego elektronicznego bezpiecznika DC o parametrach 100A i 48V, przeznaczonego do instalacji fotowoltaicznych z magazynem energii. Problemem są zwarcia po stronie DC falownika, które tradycyjne bezpieczniki topikowe nie zabezpieczają skutecznie, co prowadzi do uszkodzeń BMS lub niebezpiecznych sytuacji w magazynach energii bez BMS. Proponowany projekt oparty jest na rozwiązaniu Vishay eFuse, wykorzystującym 20 MOSFET-ów w celu rozłożenia prądu i rozpraszania mocy (do około 10W) bez konieczności stosowania radiatora. Obwód RC o stałej czasowej około 100 µs pozwala na szybkie, ale nie nadmiernie czułe wyłączanie, zapobiegając fałszywym zadziałaniom przy podłączeniu kondensatorów lub kabli. Diody na wejściu i wyjściu to diody transil (TVS), chroniące przed przepięciami powstałymi przy rozłączaniu prądu zwarciowego. Dyskutowano także o konieczności precyzyjnego sterowania MOSFET-ami, wyzwalaniu bramek i rozładowaniu ich ładunku, a także o testowaniu magazynów energii poprzez ładowanie i rozładowanie przy maksymalnym prądzie oraz termowizję. Wskazano, że testowanie własnych bezpieczników wymaga dużej ostrożności i wiedzy o parametrach zwarciowych, indukcyjności obwodu i prądach przejściowych. Alternatywnie rozważano zastosowanie diod Schottky o dużym prądzie z radiatorami, jednak wymagałoby to diody dwukierunkowej. Ostatecznie autor zdecydował się na gotowe rozwiązanie komercyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA