logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Moduł CBU BK7231N Smart Circuit Breaker nie łączy się z WiFi po flashowaniu OpenBK

ProfAnderson 17 Lip 2025 00:00 1050 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21608950
    ProfAnderson
    Poziom 4  
    Ocena: 10
    Otrzymałem kolejny inteligentny wyłącznik, tym razem z modułem CBU (zamiast modułu PTBLU-W opartego na BL602, który był w moich dwóch innych wyłącznikach).
    https://www.aliexpress.com/item/1005007234329066.html (wersja SY2 z monitorowaniem zasilania)

Teraz mam dziwny problem: udało mi się sflashować OpenBK 1.18.135 (a także 1.18.124 dla celów porównawczych). Nie ma żadnego problemu z dostępem do urządzenia w trybie AP. Ale bez względu na to, czego próbuję, nie mogę go połączyć z moim głównym Wi-Fi (do którego podłączone są wszystkie inne gadżety, w tym urządzenia BL602). Połączy się jednak z moim telefonem komórkowym, gdy włączę hotspot.

Dla porównania, urządzenie doskonale łączyło się z moim głównym Wi-Fi, gdy nadal działało na oryginalnym oprogramowaniu Tuya, więc nie sądzę, że jest to problem sprzętowy.

Czy są znane problemy z podłączaniem urządzeń BK7231N do wifi? Lub szczególne ustawienia, które muszą / lub nie mogą być używane w konfiguracji wifi?

Opiszę to, gdy będę miał działające wifi i będę mógł uzyskać prawidłową konfigurację.

Dzięki za wszelką pomoc i sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21613294
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 917
    WPA3-only nie jest obsługiwane przez ogólną wersję OpenBK7231, ale jest obsługiwane przez nowsze wersje SDK "_ALT"

Moduł CBU BK7231N Smart Circuit Breaker nie łączy się z WiFi po flashowaniu OpenBK
  • REKLAMA
  • #4 21616303
    ProfAnderson
    Poziom 4  
    Oto, co znalazłem, co może być pomocne dla innych:
    - BK7321N łączy się z hotspotem mojego telefonu komórkowego, gdy jest skonfigurowany dla WPA2 (tylko); NIE łączy się, gdy hotspot zostanie zmieniony na WPA2 + WPA3
    - Znalazłem odpowiedź w pytaniu "Czy ustawienia WPA2 mogą blokować moduł?", które znajduje się w FAQ (przewijaj w dół!) w punkcie https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3977789.html Mówi, aby używać tylko szyfrowania CCMP!
    - Mój router pozwala na szczegółową konfigurację wszystkich ustawień; zezwalam na WPA2+WPA3 ale tylko szyfrowanie CCMP i nie ma problemu z połączeniem.

Poeksperymentuję jeszcze trochę i zobaczę, co jeszcze mogę odkryć.

- TAK połączenie tylko z CCMP
    - NIE połączenie z CCMP + CCMP256
    - TAK połączenie z CCMP + GCMP
    - NIE połączenie z CCMP + GCMP + GCMP256
    - NIE połączenie z CCMP + CCMP26 + GCMP + GCMP256)

UWAGA: moduł BL602 łączy się pomyślnie dla WSZYSTKICH czterech kombinacji. Moduły BL602 łączą się również szybciej niż moduł BK7231N. Zakładam, że oba te zachowania wynikają z faktu, że sterowniki Wi-Fi w zestawie SDK leżącym u podstaw OpenBL602 są lepsze niż sterowniki w zestawie SDK OpenBK.
  • #5 21616305
    ProfAnderson
    Poziom 4  
    Komentarze innych użytkowników forum podpowiedziały mi, czego szukać na forum i z czym eksperymentować. Mam router Mikrotik, który pozwala na indywidualne sterowanie wszystkimi ustawieniami Wi-Fi (włączanie lub wyłączanie), więc pomogło mi to znaleźć to, co działało.
REKLAMA