logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z dostępem do OpenBeken na Tuya TH01-CB3S_V1.6 po aktualizacji oprogramowania układowego

k2xttechnology 06 Sie 2024 19:07 2262 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21182266
    k2xttechnology
    Poziom 1  
    Strona z listą urządzeń sieciowych i czujnik temperatury w ręku.
    Moduł Tuya TH01-CB3S_V1.6 do pomiaru temperatury i wilgotności. Osoba naciska na przycisk resetowania na białym czujniku temperatury i wilgotności z czerwonym światłem LED. Moduł Wi-Fi z lutowanymi przewodami na niebieskim tle. Moduł elektroniczny z przylutowanymi przewodami na niebieskim tle Zdjęcie modułu elektronicznego CB3S z podłączonymi przewodami na płytce drukowanej. Ekran komputera z procesem wgrywania oprogramowania układowego OpenBeken. Próba połączenia z adresem IP modułu Wi-Fi zakończona błędem. Lista dostępnych sieci Wi-Fi z zaznaczoną siecią OpenBK7231N_OD183C55.

Problem z połączeniem z modułem Wi-Fi Tuya do pomiaru temperatury i wilgotności TH01-CB3S_V1.6 2024-01-06.

Próbuję użyć OpenBeken z modułem Tuya do pomiaru temperatury i wilgotności TH01-CB3S_V1.6 2024-01-06. Jednak po wgraniu oprogramowania układowego OpenBK7231_NQIO_1.7.651.bin i uzyskaniu dostępu do utworzonej sieci OpenBK7231N_OD183C55 komputer połączył się z utworzoną siecią, ale nie mogłem uzyskać dostępu do OpenBeken przez IP 192.168.4.1. Po pewnym czasie utworzona sieć znika.

Po tej nieudanej próbie ponownie wgrałem firmware, ale użyłem funkcji zmiany ustawień OBK i wgrałem firmware skonfigurowany z SSID i hasłem mojej sieci Wi-Fi. Kiedy uruchomiłem czujnik temperatury, pojawił się on w mojej lokalnej sieci Wi-Fi, jak widać na obrazku, z IP 192.168.3.114. Jednak gdy próbuję uzyskać do niego dostęp za pośrednictwem przeglądarki internetowej, pojawia się błąd "nie znaleziono adresu". Po pewnym czasie czujnik znika z mojej sieci lokalnej i pojawia się ponownie tylko wtedy, gdy nacisnę przycisk resetowania modułu przez kilka sekund, aż dioda LED pozostanie świecąca na czerwono przez kilka sekund.

Uwaga 01: Po kilku próbach udało mi się wgrać oprogramowanie układowe dopiero po kilkukrotnym użyciu opcji zaawansowanego kasowania wszystkiego, aż wszystko zostało usunięte z mikrokontrolera. Następnie wykonałem przywracanie części RF, po czym udało mi się wgrać oprogramowanie sprzętowe za pomocą przycisku DO firmware write (no backup).

Uwaga 02: Wykonałem procedurę odłączenia połączeń RX1 i TX1 modułu CB3S, a następnie ponownie podłączyłem ścieżki za pomocą lutownicy po wgraniu oprogramowania układowego.

Każda pomoc byłaby bardzo mile widziana, ponieważ nie mogłem wykonać kopii zapasowej oprogramowania układowego Tuya, które było na czujniku i już nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 21182848
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12885
    Witam na forum, postaram się pomóc.

Po pierwsze, czy wiesz jak działa Twój moduł? Jest to urządzenie TuyaMCU, w którym MCU kontroluje zasilanie modułu WiFi w celu oszczędzania baterii. MCU okresowo włącza moduł tylko w celu raportowania danych, w przeciwnym razie moduł nie jest zasilany.

Oznacza to, że moduł WiFi musi być zasilany zewnętrznie podczas konfiguracji.

W tym celu należy również skonfigurować sterownik TuyaMCU tmSensor.

Jest to jedno z najtrudniejszych urządzeń do konwersji.

Więcej informacji można znaleźć tutaj:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3914412.html#20156419
    https://www.elektroda.com/rtvforum/find.php?q=tmSensor

Dodano po 1 [minucie]: .

Szukaj podobnych urządzeń tutaj:
    https://openbekeniot.github.io/webapp/devicesList.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA