logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BK7231N SPI Clock Speed Limit: Dlaczego drv_spidma.c Caps DCO Source przy 30MHz?

LearnBK7231 18 Lip 2025 16:58 348 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21610420
    LearnBK7231
    Poziom 1  
    Czytałem post SPI DMA i staram się lepiej zrozumieć zegar BK7231N. Czy jest możliwe, aby taktowanie SPI było szybsze niż 30 Mhz?

W `drv_spidma.c` maksymalna częstotliwość zostaje ograniczona do 30 Mhz, gdy używany jest zegar DCO. Dlaczego?

Czy nie jest możliwe, że może to być 60 Mhz (z div 1 i max Mh 120)? A co z osiągnięciem 40 MHz poprzez ustawienie zegara DCO na 80 MHz, tak jak jest to zdefiniowane w `spi_bk7231n.c`?

Czy możemy podkręcić DCO, aby osiągnąć więcej niż 120 MHz?

Bawię się nieparzystymi harmonicznymi EMI i staram się uzyskać jak największą prędkość zegara. Po raz pierwszy mam do czynienia z bezpośrednią kontrolą zegara, więc proszę o wybaczenie wszelkich ignoranckich pytań.

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

AI: Której wersji SDK lub firmware używasz dla BK7231N?
    Przerzucanie się między OpenBeken i ESPHome LibreTiny
    AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat konfiguracji sprzętowej - czy używasz konkretnej płytki drukowanej, niestandardowej płytki drukowanej lub projektu referencyjnego?
    Tuya CBU
  • REKLAMA
  • #2 21610427
    insmod
    Poziom 31  
    Ocena: 426
    Ta funkcja jest mniej więcej kopią z SDK.
    W najnowszym dostępnym SDK limit taktowania również wynosi 30 MHz.
    https://github.com/NonPIayerCharacter/beken_f...653a6d88e35d4d/beken378/driver/spi/spi.c#L127
    I jest kontrola, jeśli dzielnik jest mniejszy niż 2, ustawia go na 2.

Nie wiem dlaczego jest tak jak jest.
  • #3 21610452
    DeDaMrAz
    Poziom 22  
    Ocena: 127
    Z wcześniejszych doświadczeń sprzed ponad roku, wszystko powyżej 30 MHz dla zegara SPI spowoduje awarię OBK w pewnym momencie + temperatura chipa wzrośnie do 80+ stopni, gdy jest używany i działa.

Nie miałem czasu, aby eksperymentować więcej na ten temat, ale przypuszczam, że pamięć wewnętrzna, która, jak przypuszczam, współdzieli ten sam zegar, ulegnie awarii, co spowoduje awarię całego systemu. Po awarii miałem 2 lub 3 moduły (2 moduły N i jeden T) niezdolne do uruchomienia w ogóle bez całkowitego wymazania i ponownego flashowania, co było stratą czasu, więc zrezygnowałem z dalszych badań.

Tylko moje 2 centy w tej sprawie.
REKLAMA