logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dahua XVR5104HS-I3 i BCS-B-EA15FSR4 – jak uruchomić OSD i zmienić tryb na TVI?

mpendzik 18 Lip 2025 23:10 279 10
  • #1 21610670
    mpendzik
    Poziom 11  
    Ocena: 55
    Witam serdecznie
    Mam prosty rejestrator Dahua XVR5104hs-I3 do tego kamerę BCS-B-EA15FSR4. Jak sprawić żeby wyświetlić menu OSD tej kamery ?
    Wiem że kamera jest w trybie CVI i pilotem PFM820 nie jestem w stanie nic zrobić....
    Jest szansa żeby z tego rejestratora uruchomić menu OSD kamery i zmienić jej tryb na TVI ??
    Pozdrawiam :-)
  • #2 21610678
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Z karty katalogowej tej kamery (BCS-B-EA15FSR4).

"Obsługa ustawień w menu OSD kamery przez rejestrator typu BCS-XVR"

Może Twój rejestrator nie obsługuje tej funkcji, po prostu może nie ma opcji wejścia w ustawienia kamery.
  • #3 21610847
    mpendzik
    Poziom 11  
    No własnie.... udało mi się za pomocą tego pilota PFM820 - jak kamera była w trybie analogowym, wywołać menu OSD. Przestawiłem wtedy tryb kamery na TVI ale po podłączeniu ponownie pilota pokazuje on pomarańczową diodą, że to CVI. Obraz po zmianie trybu na tej kamerze stał się czarno biały i cały czas miał zakłócenia... takie paski...
    W rejestratorze była opcja konwersji kanału i zaznaczyłem opcję konwersji do cvi i teraz obraz jest ostry, stabilny ale nadal czarno-biały...
    Jest szansa żeby wrócił kolor ? Czy zostaje mi szukać kogoś kto ma rejestrator BCS XVR i próbować zmienić tryb kamery ?
    Pozdrawiam
  • #4 21610918
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    Próbowałeś wejść w menu kamery przez PTZ?
  • #5 21610923
    mpendzik
    Poziom 11  
    Tak. Z poziomu rejestratora i przez przeglądarkę…. Bez skutku.
  • #6 21610971
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Ja zauważyłem że w trybie CVI wywołanie menu kamery za pomocą funkcji PTZ nie działa poprawnie lub wcale.
    Natomiast jeśli kamera jest w trybie TVI działa to prawidłowo. Przekonałem się o tym chcąc sterować motozoom kamery właśnie z rejestratora BCS Line XVR
  • #7 21610981
    mpendzik
    Poziom 11  
    No tak…. Wszystko sprowadza się do tego, jak zmienić teraz tryb kamery. Zostało chyba tylko szukać rejestratora bcs xvr i liczyć na to, że tam menu się pojawi…
    Pozdrawiam
  • #8 21610992
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Może ktoś w twojej lokalizacji ma takowy. Ewentualnie zwrócić się do dystrybutora - sprzedawcy może jest jakiś trik na zmianę trybu bez takowego rejestratora.
    Trochę to bezsensu ze trzeba mieć taki NVR aby zmienić tryb kamery jak wiadomo mogą być podłączone do różnych NVR-ów
  • #9 21611764
    mpendzik
    Poziom 11  
    Może to kwestia ustawień protokołu PTZ … nie znam się aż tak na tym… szukam kogoś kto ma rejestrator który wyświetli OSD tej kamerki, nie mam innego wyjścia:-)
    Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam wszystkich.
  • Pomocny post
    #10 21612243
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    Próbowałeś zmieniać tryby pracy kamery w Main Menu > CAMERA > CHANNEL TYPE (menu główne > Kamera > Typ kanału), może na którymś zadziała (Other to TVI)?
    Z menu ptz może być taki problem, że rejestrator jest Dahua, Dahua wymyśliłą system CVI, jeśli kamera jest w innym trybie, to ptz może nie działać. Poza tym masz kamerę BCS Basic. Nie mogę ustalić, czyjej to jest produkcji, bo BCS Line jest produkowane przez Dahuę i te kamery dobrze współpracują z rejestratorami Dahuy, może tak być, że w obecnej konfiguracji nie uda Ci się wywołać menu kamery, popytaj może ktoś znajomy ma rejestrator Hikvisiona, jak kamera jest w trybie TVI to jest standard Hikvisiona.
    W każdym razie ja bym próbował wymusić standard CVI, jak masz pilota to może Ci się uda, aczkolwiek ten pilot jest do kamer Dahua (i BCS Line) i z innymi może nie działać, a BCS Basic jest niewiadomo czyjej produkcji.
  • #11 21612560
    mpendzik
    Poziom 11  
    No właśnie miałem pilota PFM820 i jak ta kamera była w analogu to wywołałem z pilota menu OSD i zmieniłem na TVI. Po restarcie pilot niby widzi to jako standard CVI ale nic nie można zrobić :-)
    Mam kolegę który ma rejestrator HiKVision więc podjadę do niego i spróbujemy u niego :-)
    Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada rejestrator Dahua XVR5104HS-I3 oraz kamerę BCS-B-EA15FSR4, która jest aktualnie ustawiona w trybie CVI. Problem polega na braku możliwości wywołania menu OSD kamery za pomocą pilota PFM820. Pytanie dotyczy sposobu uruchomienia menu OSD kamery bezpośrednio z rejestratora oraz zmiany trybu pracy kamery na TVI. Dyskusja koncentruje się na kompatybilności protokołów i metodach sterowania kamerą przez rejestrator Dahua, które mogą umożliwić dostęp do OSD i konfigurację trybu sygnału. Wskazane jest, że standardowy pilot PFM820 nie działa w trybie CVI, a zmiana trybu na TVI może wymagać dostępu do menu OSD kamery poprzez interfejs rejestratora lub alternatywne metody konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA