logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik czasowy + czujnik zmierzchu – czujnik szybko przestaje działać

Darrian 19 Lip 2025 22:01 180 3
REKLAMA
  • #1 21611384
    Darrian
    Poziom 7  
    Cześć,

Posiadam proste sterowanie oświetleniem zewnętrznym, wyłącznik nadprądowy 16 A, sterownik czasowy, czujnik zmierzchu. Sterownik podaje napięcie od 5 do 23 V, później czujnik zmierzchu, zależnie od natężenia światła, ma wyłączać bądź włączać oświetlenie.

Wszystko na początku działało, ale po kilku tygodniach musiałem zwiększyć czułość na czujniku zmierzchu, aż jest ustawiony na maks, a i tak nie wykrywał, że jest ciemno (pomarańczowa dioda nie zapalała się). Uznałem, że czujnik (sonda) zużyła się, może była wadliwa i wymieniłem na nową. Tylko że nowa już po dwóch dniach potrzebuje ustawienia na maks, a trzeciego dnia nie działa już.

Kabel w nowej sondzie, jak i starej, miał tylko metr, więc dorobiłem resztę potrzebnego kabla.

Po odłączeniu z 7 i 9 zacisku przewodu, czujnik od razu podaje napięcie i lampy się zapalają.

Zasłonięcie czujnika w całkowitej ciemności nic nie zmienia. Czy starego, czy nowego. Zarobiłem na nowo przewody zgodnie z jednym z wątków na forum, też nic nie dało.

Winą będzie sam czujnik na szynie, czy może wymienić tę sondę na wersję plus w zabudowie hermetycznej?
    AI: Jaki dokładnie model i producenta masz sterownika czasowego oraz czujnika zmierzchu (sondy)?
    f&f AZ112
    AI: Jakim kablem przedłużałeś przewód sondy (rodzaj, przekrój, czy jest ekranowany) i w jaki sposób łączyłeś przewody?
    2x0,5 mm²
  • REKLAMA
  • #2 21611428
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Cytat:
    Winą będzie sam czujnik na szynie, czy może wymienić tę sondę na wersję plus w zabudowie hermetycznej?

Jedno i drugie powinno być chronione od wilgoci. Kiedy woda dostanie się np. do obudowy sondy (fotorezystora), zmniejsza rezystancję między przewodami, co czujnik interpretuje jako oświetlenie.
    Fotorezystora nie należy także wystawiać na działanie Słońca.
  • REKLAMA
  • #3 21611532
    Darrian
    Poziom 7  
    Skrzynka z szyną, na której jest całość zamontowana, jest w kotłowni, w środku domu. Sondę zamontowałem poprzez wywiercenie w ścianie zewnętrznej otworu o średnicy 10 mm i włożyłem do środka sondę tak, aby wystawała ta część zgrubienia z końcówką. Sonda jest ustawiona w kierunku zachodnim.

Deszcz, który spada po elewacji, na pewno zmoczy sondę, ale myślałem, że jest to do tego przystosowane.
  • #4 21611603
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1675
    Witam,
    Darrian napisał:
    Deszcz, który spada po elewacji, na pewno zmoczy sondę, ale myślałem, że jest to do tego przystosowane.

to już sobie odpowiedziałeś.
    A teraz trzeba zmienić zabezpieczenie oświetlenia zewnętrznego na B10.
    Potrzebny elektryk, który także przy okazji sprawdzi instalację, czy nie ma tam więcej baboli.

Pozdrawiam
REKLAMA