logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik oświetlenia schodowego - miedziane kable zamiast czujki, brak reakcji na ruch

bog187 21 Kwi 2023 15:50 612 7
REKLAMA
  • #1 20549931
    bog187
    Poziom 8  
    Cześć,
    mam taki sterownik oświetlenia schodowego.
    Sterownik oświetlenia schodowego - miedziane kable zamiast czujki, brak reakcji na ruch
    Niestety kupiłem go już na samym końcu procesu budowy i kable pod czujki mam zwykłe miedziane.
    Podłączyłem kanały i wszystko działało jak należy.
    Stwierdziłem, że odetnę czujkę i zlutuję z miedzianymi kablami, które mam w ścianie, a drugą stronę podłączę do centralki to będzie ok. niestety czujki nie reagują na ruch. Co możę być przyczyną? Czy miedziane kable jakoś gryzą się z tymi?
  • REKLAMA
  • #2 20550110
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Przewody ułożone w ścianie mają ciągłość, nie są przerwane?

Nie pomyliłeś przewodów , nie zamieniłeś ich.

Przewody dobrze polutowałeś, nie ma zwarć między żyłami.

Czy mówi coś instrukcja od stertownika na temat długości przewodów oraz przekroju od sterownika do czujników? Bo może być tak ,że przewody są za długie albo zbyt cienkie i sterownik nie widzi czujek i przez to czujki nie reagują na ruch.
  • REKLAMA
  • #3 20550227
    bog187
    Poziom 8  
    Wszystko jest ok. Przewody działają na zwykłym włączniku. Niestety sterownik nie ma instrukcji. To chińczyk. Przewody w ścianie to linka miedziana 0,5, a te że sterownika są dużo cieńsze i srebrne (może aluminium). Nie wiem czy to może mieć wpływ.
    Problem jest taki, że jak połączyłem kabel w miejscu przecięcia z powrotem to czujką i tak nie działała, a kable mają złączki i mimo to działają. Nie mam pomysłu o co tu chodzi.
  • #4 20550393
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Czujki na 3 przewodach możliwe że są to i czujki ruch i zmierzchu . Możesz mieć za jasno w momencie sprawdzania i nie zatrybi to jak powinno w ciemności.
  • REKLAMA
  • #6 20553499
    DanielVOlt
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Wyślij zdjęcie jak to podłączyłeś i polutowałeś, i jak kolega wyżej wspomniał. Jaki to model czujki
  • #7 20573535
    ProjektENS
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    To są zwykłe czujniki PIR - na sam ruch. Do tego sterownika są przedłużki do czujników o długości 5 metrów
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z działaniem sterownika oświetlenia schodowego, który został podłączony do czujek ruchu za pomocą miedzianych kabli. Po odcięciu czujki i lutowaniu z miedzianymi przewodami, czujki nie reagują na ruch. Użytkownik sprawdził ciągłość przewodów, jednak nie ma instrukcji do sterownika, co utrudnia diagnozę. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z długości lub przekroju przewodów, a także z rodzaju czujek, które mogą być czujnikami PIR. Wskazano również na możliwość, że czujki nie działają z powodu zbyt jasnego otoczenia podczas testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA