logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samozamykacz Dorma TS 73 V –regulacja + wymiana oleju.

austin007 21 Lip 2025 11:48 633 3
REKLAMA
  • #1 21612565
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 275
    Uprzejmie proszę o pomoc. Szukałem, ale bezskutecznie.

1. Mam problem z ustaleniem pokręteł regulacji samodomykacza Dorma TS 73 V.
    Z tego, co ustaliłem, z boku jest regulacja siły sprężyny,
    z przodu pokrętło BC reguluje tłumienie otwierania.
    To z boku przy okrągłym deklu reguluje szybkość domykania. Nie wiem jednak, w której fazie: początkowej czy ostatnie 15°.

Wg dokumentacji w tej chwili dostępnej powinny być dwa pokrętła + trzecie (BC). Tych dwóch po przeciwnej stronie z przodu u mnie nie ma. Czy one są może z boku pod odkręcaną pokrywą, czy może brak tej regulacji w tym modelu. Samodomykacz już jest wiekowy.

2. Druga sprawa to uzupełnienie / wymiana oleju / odpowietrzenie.
    Ponieważ oringi na osi już nie uszczelniały, kapał olej. Oringi mam, ale olej trzeba wymienić lub chociaż uzupełnić. Ile oleju należy wlać lub do jakiego poziomu uzupełnić i gdzie ten poziom zobaczę?

3. Z mojego doświadczenia najczęściej brak / niski poziom płynu stoi za brakiem tłumienia, spowalnia. Jest też problem z zbyt niską siłą domknięcia w ostatniej fazie. Będę zobowiązany za podpowiedź typowych usterek i rozwiązania problemu domknięcia w fazie <15°. Czy potrafią pęknąć sprężyny?

4. Jak umieścić oś na zębatce? Czy wymaga ona umieszczenia ze wstępnym naprężeniem zębatki? Czy może należy naprężenie sprężyny ustalić na minimum i dopiero wkładać oś do otworu?

Skrzydło ma H=2 m, szer. 82 cm, profil AL + szyba zespolona.

Pozdrawiam i dziękuję.

Samozamykacz Dorma TS 73 V –regulacja + wymiana oleju.
    Samozamykacz Dorma TS 73 V –regulacja + wymiana oleju.
  • REKLAMA
  • #2 21614990
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Ma swój wiek. A regulacja niewiele daje to niestety. Jest do wymiany. Żadna czary mary cuda nie pomogą
  • REKLAMA
  • #3 21615388
    austin007
    Poziom 17  
    kkknc napisał:
    Ma swój wiek. A regulacja niewiele daje to niestety. Jest do wymiany. Żadna czary mary cuda nie pomogą

Wymieniłem o-ringi osi, przepolerowałem ją delikatnie od strony ramienia. Uzupełniłem olej. Przy otwartych na max regulacjach wykonałem kilkanaście ruchów dla wypełnienia olejem kanałów. Wyregulowałem. Działa poprawnie. Regulacja hamowania zamykania jest z boku. Regulacja hamowania otwierania z przodu (BC). Ew naciąg sprężyny z drugiego boku. Uszczelnienie osi to oring. Demontaż osi wymaga usunięcia pierścienia Segera. Regulacji wymaga czasem długość samego ramienia. U mnie było ok.

Jeśli Ci się przydały te informacje kliknij proszę "pomógł".
  • #4 21615950
    austin007
    Poziom 17  
    Wymieniłem o-ringi osi, Uzupełniłem olej. Reszta informacji w poście.
REKLAMA