logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miwi Urmet 1132-1 – nie działa otwieranie elektrozaczepu tylko w moim mieszkaniu po remoncie

jo3 21 Lip 2025 19:18 423 14
REKLAMA
  • #1 21612951
    jo3
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Objaw: przycisk unifonu w mieszkaniu nie otwiera elektrozaczepu - ale tylko w moim mieszkaniu.

U sąsiadów działa wszystko.
    U mnie działa słuchawka (mikrofon, głośnik), wywołanie.

Instalacja założona około 2004 roku. Remont w mieszkaniu robiłem marzec-kwiecień. Wtedy "zaczęło przestawać działać" otwieranie.
    Tuż przed całkowitym zepsuciem się na koniec kwietnia trzeba było długo i z wyczuciem naduszać przycisk, bo przerywało zwieranie elektrozaczepu. W czasie przyciskania słychać było trzaski w słuchawce. I tak powolutku w końcu całkiem zdechło.

Instalacja 5-żyłowa.
    Miwi Urmet 1132-1 i ZDzP

Unifon (słuchawka, domofon) wymieniłem na nówkę, więc (chyba) można wyeliminować usterkę aparatu w mieszkaniu.
    Od zacisków unifonu do podłogi (skąd wychodzą kable przychodzące z klatki) jest ciągłość, sprawdzałem miernikiem na zwarcie.
    Od podłogi do rozdzielni na klatce WYDAJE mi się, że jest ciągłość, na pewno nie ma rozwarcia. Sprawdzałem pomiarem rezystancji, bo "piszczałka" zgłaszała przejście między różnymi kablami i zaciskami (np. kabel brązowy pokazywał "zwarcie" z zaciskiem od brązowego kabla, jak i czerwonego. Mierząc rezystancję na brązowym zacisku było 0,0 Ω, a na czerwonym 2,7 kΩ. Wartości chyba z czapki i nic nie mówią poza tym, że jest jakieś połączenie).

Gdzie szukać usterki?

Edit: Jeszcze nie znalazłem, która wiązka w szachcie jednoznacznie jest moja, ale zrobiłem test i na krótko doprowadziłem sygnał [PU] do kabla w ścianie i zadziałało. 
    Wniosek: mam gdzieś przerwę na kablu, który ma doprowadzić sygnał z PU do zacisku 9. 
    Szkopuł w tym, że kabel 5 żyłowy jest w podłodze. Trzeba będzie kuć. 
    Miwi Urmet 1132-1 – nie działa otwieranie elektrozaczepu tylko w moim mieszkaniu po remoncie
  • REKLAMA
  • #2 21613092
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 163
    Sam sobie odpowiedziałeś - "Trzeba będzie kuć. "
  • REKLAMA
  • #3 21613102
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    jo3 napisał:
    Szkopuł w tym, że kabel 5 żyłowy jest w podłodze. Trzeba będzie kuć.

Może wygodniej było by puścić inną trasą, podłoga zawsze jest niewygodnym i trochę niefortunnym miejscem na takie rzeczy.
  • #4 21613149
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Jeśli nie chcesz kuć ani przeprowadzać przewodu inną trasą co chyba jest najbardziej rozsądne to możesz zrobić sobie pilot i radioodbiornik w szachcie który będzie podawał sygnał do otwarcia elektrozamka.
    Rozbierzesz pilot i przycisk pilota podlutujesz kabelkami do guzika unifonu.
  • #5 21613356
    jo3
    Poziom 11  
    Czy zepsuty zasilacz?
    Nikt z sąsiadów się nie skarżył. Żyła mojego zacisku 9 jest w tej samej kostce co sąsiadki.

Pomysł z radioodbiornikiem i pilotem mi się podoba, nawet zostawić pilota luzem, żeby móc go schować w kieszeń, kiedy będę wracał z zakupami z auta, żeby nie otwierać kluczem. Mam jednak lekkie dylematy moralne wiadomej natury.

Robótek remontowo-budowlanych nie lubię, bo jak rozgrzebię, to trzeba wiercić, szpachlować, malować...

Skłaniam się ku rozwiązaniu pokroju Zamel Exta Free ROP-01 P-256.
    Ale marzy mi się coś z możliwie małym rozmiarem pilota.
  • #6 21613367
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    jo3 napisał:
    Objaw: przycisk unifonu w mieszkaniu nie otwiera elektrozaczepu - ale tylko w moim mieszkaniu.
    Instalacja 5-żyłowa.
    Przewód pewne 6-żylowy.
    Jedna żyła nie musi być używana.
    Otwarcie to zwarcie 9-6 w aparacie.
    (do 9 wykorzystać żyłę zapasową)
    jo3 napisał:
    Pomysł z radioodbiornikiem i pilotem mi się podoba
    Odbiornik pilota wymaga zasilania - w szachcie nie ma zasilania.
    W takich sytuacjach montowałem płytkę 4-przewodówki w szachcie.
  • #7 21613405
    jo3
    Poziom 11  
    No właśnie do mieszkania wchodzi 5 żył.
    A w szachcie jest zasilacz ZDzP i on jest zasilany z 230 V.
    Tak informacyjnie, nie że się wymądrzam, tylko stwierdzam zaobserwowany stan.
  • #8 21613451
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jo3 napisał:
    Nikt z sąsiadów się nie skarżył.
    jo3 napisał:
    No właśnie do mieszkania wchodzi 5 żył. 
    A w szachcie jest Zasilacz ZDzP i on jest zasilany z 230 V. 
    "Szacht" - to potoczna nazwa kanału telekomunikacyjnego.
    Możliwe, że twój domofon dotyczy wejścia na lokalny korytarz (?).
  • REKLAMA
  • #9 21614583
    Daro1003
    Poziom 34  
    CYRUS2 napisał:
    jo3 napisał:
    Pomysł z radioodbiornikiem i pilotem mi się podoba
    Odbiornik pilota wymaga zasilania - w szachcie nie ma zasilania.

jo3 napisał:

Wygląda że jest.

jo3 napisał:
    Skłaniam się ku rozwiązaniu pokroju Zamel Exta Free ROP-01 P-256. Ale marzy mi się coś z możliwie małym rozmiarem pilota.

Stosujesz jakiś tani radioodbiornik z kodem stałym i dodasz sobie jakiś pilot - breloczek.
    Może ktoś z sąsiadów będzie chciał więc sprzedasz mu pilot i wyjdziesz z inwestycją na zero.
  • REKLAMA
  • #10 21614653
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jo3 napisał:
    Daro1003 napisał:
    Wygląda że jest.
    Stosujesz jakiś tani radioodbiornik z kodem stałym i dodasz sobie jakiś pilot - breloczek.
    Może ktoś z sąsiadów będzie chciał więc sprzedasz mu pilot i wyjdziesz z inwestycją na zero.
    Niech montuje i wychodzi na zero.
    cyrus2 napisał:
    W takich sytuacjach montowałem płytkę 4-przewodówki w szachcie.
  • #11 21614765
    Daro1003
    Poziom 34  
    CYRUS2 napisał:
    Niech montuje i wychodzi na zero.

Na zero ta tak skromnie napisałem może wyjdzie na plus.
  • #12 21616251
    jo3
    Poziom 11  
    Dziękuję za żywe zainteresowanie się tematem.
    Blok to jest ulubiona przez wszystkich wielka płyta z lat 80.

Przez drzwi z elektrozamkiem wchodzi się do klatki, po schodach na górę, na każdym piętrze jest szacht, a w nim Mroczna Puszcza, pajęczyny, plątanina kabli, liczniki prądu, rozdzielnia światłowodu, grom wie co jeszcze.

Sprawa jest rozwojowa, bo faktycznie moja klatka jest wyłączona z opieki serwisowej jakiejkolwiek. Szukam dziury w całym, sposobu na zlokalizowanie przerwy w przewodzie.
  • #13 21616360
    Daro1003
    Poziom 34  
    To szukaj może Ci się uda.
    Jeśli nie zastępcze rozwiązania masz podane wyżej.
  • #14 21616494
    CYRUS2
    Poziom 43  
    jo3 napisał:
    U mnie działa słuchawka (mikrofon, głośnik), wywołanie.
    Dlatego możesz zastosować płytkę 4-przewodówki.
    Ta płytka robi to, że do otwarcia wystarczą w unifonie 4 przewody - nie 5.
    jo3 napisał:
    wiązka w szachcie jednoznacznie jest moja, ale zrobiłem test i na krótko doprowadziłem sygnał [PU] do kabla w ścianie i zadziałało.
    Tu podłączasz do swojej wiązki małą płytkę o wymiarach 1cmx2cm .
    Płytka ma 3 przewody.
    Ja stosuję taką.
    Mała płytka elektroniczna z trzytorowym zielonym złączem śrubowym
  • #15 21616505
    Daro1003
    Poziom 34  
    Rozwiązanie @CYRUS2 jest najlepsze, najprostsze i najmniej inwazyjne. Jeszcze kolega nie poda gdzie może autor nabyć ta płytkę i jak podłączyć będzie komplet.

Podsumowanie tematu

✨ W mieszkaniu z instalacją domofonową Miwi Urmet 1132-1 z elektrozaczepem pojawił się problem z otwieraniem drzwi za pomocą przycisku unifonu – funkcja ta przestała działać po remoncie. Słuchawka działa poprawnie (mikrofon, głośnik, wywołanie), a u sąsiadów system działa bez zarzutu. Instalacja jest 5-żyłowa, zasilana z rozdzielni ZDzP, a przewody sprawdzono pod kątem ciągłości i zwarcia. Problem prawdopodobnie leży w uszkodzeniu przewodu lub złym styku, szczególnie w miejscu przejścia przez podłogę lub szacht. Proponowane rozwiązania to: wykucie i wymiana przewodu, poprowadzenie nowej trasy przewodów, lub zastosowanie bezprzewodowego systemu otwierania drzwi z pilotem i radioodbiornikiem (np. Zamel Exta Free ROP-01 P-256). Wskazano, że odbiornik pilota wymaga zasilania, które jest dostępne w szachcie dzięki zasilaczowi ZDzP. Dyskusja podkreśla trudności związane z remontem i koniecznością lokalizacji przerwy w przewodzie w wielkopłytowym bloku z lat 80., gdzie szachty są zatłoczone instalacjami i kablami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA