logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnum Snake 200P – czy spawarka obsługuje TIG Lift czy tylko TIG Scratch?

Grzechu100 21 Lip 2025 22:27 375 10
REKLAMA
  • #1 21613127
    Grzechu100
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Posiadam tę spawarkę i chciałbym zapytać, czy ona ma funkcję TIG Lift, tj. zajarzenie łuku poprzez dotknięcie materiału i uniesienie elektrody. Sprzeczne informacje nawet na ich stronie, gdzie piszą, że posiada TIG Lift, a zajarzenie łuku odbywa się poprzez potarcie materiału elektrodą (czyli TIG Scratch). Znalazłem na tym forum schemat podobno jakiegoś klona tej spawarki, wrzuciłem do ChatGPT, przeanalizował schemat i wypluł, że posiada tę funkcję. Problem w tym, że nie wiadomo, czy to dobry schemat i czy Chat mówi prawdę, bo lubi kłamać. Dlatego wrzucam zdjęcia i może po nich da się odnaleźć układy, które są odpowiedzialne za tę funkcję.

Magnum Snake 200P – czy spawarka obsługuje TIG Lift czy tylko TIG Scratch?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21613511
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 474
    A może by tak spróbować uprzytomnić sobie czego nie widzisz na panelu przednim tej spawarki, a spawarka TIG musi to posiadać?
    A zgodnier z instrukcją od spawarki MAGNUM SNAKE 200 MMA nie ma opcji tig lift.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21613573
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    To jest najzwyklejsza spawarka inwertorowa, do spawania elektrodą, którą od biedy można zaadaptować do spawania metodą TIG. Żeby mogła obsługiwać lift-start, musi mieć możliwość podłączenia pedału sterującego lub uchwytu ze "spustem", bo ta metoda polega na tym, że przykładasz elektrodę do materiału, załączasz napięcie i lekko unosisz elektrodę, co powoduje zajarzenie łuku. Chińczyk nie odróżnia lift-start od scratch-start... w sumie i tu podnosisz i tu podnosisz, żeby zajarzyć łuk. Różnica polega na tym, że w lift-start, w momencie przyłożenia elektrody nie jest ona zasilana, więc się nie przyspawa do materiału, a w scratch-start jest, więc musisz się starać wykonać to płynnie, ale pewnie, żeby elektroda się nie "przykleiła". Jedno i drugie jest zajarzeniem indukcyjnym. Zapewne spawarka ma anti-stick oraz hot-start (do MMA), co nieco ułatwia sprawę zajarzenia łuku i tworzy niejako hybrydę scratch i lift start. Jest jeszcze trzecia metoda HF start, która w ogóle nie wymaga dotykania elektrodą do materiału, bo napięciem o wysokiej częstotliwości jonizuje gaz osłonowy i w ten sposób zajarza łuk bezdotykowo.

Tak na marginesie - jak będziesz trzymał tę spawarkę w takich warunkach (wilgoć, pył), to długo nie pożyje.
  • Pomocny post
    #4 21613656
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21613573 Dość grubo się mylisz. Pozostań może przy pojazdach? Spawarki z opcjonalnym TIG-Lift nie przerywają pracy inwertera! W pierwszej kolejności ograniczony do 3-5A jest prąd poczatkowy inwertera, co chroni elektrodę przed przyspawaniem. Dopiero po oderwaniu elektrody wzrost potencjału powoduje podwyższenie prądu wyjsciowego źródła do wartości zadanej (przykładem takiego rozwiązania - Kemppi Minarc 150.) W źródłach spawalniczych ,,multisystem'' które obsługują nawet cztery procesy - w tym również cięcie łukiem plazmowym - niektóre firmy dołączające spawanie TIG DC lift jako opcję do HF pozostawiają czynny przycisk sygnału pracy na rękojeści uchwytu spawalniczego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21613664
    tzok
    Przecież to napisałem, to jest taki chiński TIG-Lift, realizowany przez układ anti-stick i hot-start. Prawdziwy lift-start w TIGu jest wyzwalany "ręcznie". Tak czy inaczej to tylko nazwy marketingowe, a ich realizacja może się nieco różnić.

P.S.
    Samochody to tylko moje hobby.
  • Pomocny post
    #6 21613908
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Cytat:
    Żeby mogła obsługiwać lift-start, musi mieć możliwość podłączenia pedału sterującego lub uchwytu ze "spustem"

A to niby ja napisałem?
    Twierdzenie jest błędne, ponieważ pokazuje wyłącznie bardziej złożone rozwiązanie. W normalnych warunkach przełączenie na tig-lift powoduje przejście na reżim niższego prądu początkowego (3-5A) ze standardowego dla MMA 20A. Poza tym uchwyt musi posiadać całość instalacji zasilania gazem wraz z zaworem wylotowym, który w spawarkach TIG DC jest integralną częścią urządzenia. Jest kilka stosowanych sposobów realizacji sterowania takich mieszanych procesów, a taki będzie najprostszy i często stosowany w tańszych urządzeniach, przeznaczonych dla amatorskiego użytkowania.
  • #7 21613990
    Grzechu100
    Poziom 10  
    Nie ufam chińskim instrukcjom, stąd ten temat. Jest kilka podobnie oznaczonych modeli Snake 200P, 200 PS, 200 PK.
    W przypadku elektrody otulonej to nie ma ona funkcji anti-stick, hot-start też raczej nie – chyba że działa tak szybko, że tego nie widać.
    ChatGPT znalazł na schemacie (nie wiadomo, czy to dobry schemat) jakieś elementy, które mogą odpowiadać za brak prądu na elektrodzie w momencie zwarcia. Tylko skąd spawarka wie, że spawam TIG, skoro na panelu nie ma przełącznika? Technologia NASA czy co.
    Napisałem do dystrybutora i odpowiedzieli cyt.: "Obydwie metody zapalenia łuku w Tig Lift są prawidłowe, wybór należy do Pana."
    Ta odpowiedź nic nie wnosi, więc dopytałem jeszcze raz cyt.: "... ale ja pytam, czy w tym modelu da się rozpocząć spawanie po dotknięciu materiału elektrodą i uniesienie jej, czyli Tig Lift."
    Odpowiedź cyt.: "Tak, da się."
    Gdybym miał jeszcze gwarancję, to ta odpowiedź i zapisy w instrukcji mogłyby być podstawą do zwrotu towaru, jeśli by tej funkcji jednak nie było. Ale ja bym został ze sprzętem do TIG za ok. 700 zł, za który by mi nikt nie zwrócił.

ps
    Jeśli ktoś jeszcze chce się wypowiedzieć, to proszę. Jutro zamknę temat jako rozwiązany.
  • Pomocny post
    #8 21613999
    tzok
    Ta funkcja o której pisze @SQ5AZP to właśnie anti-stick (ograniczenie prądu w momencie wykrycia pełnego zwarcia) i ona pozwala w trybie TIG obsłużyć lift-start "dla ubogich". Szczerze, to nie widziałem inwertera bez tej funkcji (ale niewiele widziałem), natomiast jego działanie było bardzo różne. Bez tej funkcji przyspawałoby Ci elektrodę do materiału w momencie jej zetknięcia z materiałem, ale pamiętaj, że to zetknięcie musi być szybkie i zdecydowane. W przeciwnym razie układ nie zadziała i z tego samego powodu, jak się postarasz, to zwykłą elektrodę (MMA) też Ci "chwyci" przy zajarzaniu łuku.
  • #9 21614758
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21613999 Gdybyś przejrzał schematy, dowiedział byś się, że progi zadziałania obydwu układów (realizowane na jednym poczwórnym ICop) są różne! I jest to podstawowy element zmiany wymaganej aby prawidłowo przebiegał proces Tig lift. Dla MMA próg zadziałania jest na poziomie 20A +/- 5A dla Tig 3-5A, inne są też progi napięciowe źródła.

Widzę że czytanie ze zrozumieniem - również niespecjalnie się udaje, bo powtarzam po raz trzeci ten sam argument i... nie dociera.
  • REKLAMA
  • #10 21614783
    tzok
    Powiem Ci, że zbytnio zwracasz uwagę na szczegóły i umyka Ci całościowe spojrzenie, całkiem jak u moich studentów ;) Ja tylko napisałem, że w tych "chińczykach" układ do tego co ich producenci nazywają TIG-lift jest wspólny z anti-stick. Ok, progi są inne ale zasada działa ta sama i dlatego inwertery MMA, które mają anti-stick, mają też "za darmo" TIG-lift (bo cała regulacja to soft na MCU i wystarczy zmienić progi komparatora).

Przyznaję, jestem elektronikiem i informatykiem, nie mam uprawnień spawalniczych, a w życiu pospawałem kilka konstrukcji do ogrodu, typu jakieś ławki, skrzynie i t.p. Metodą TIG nawet nie próbowałem spawać, choć teorii się uczyłem. Nikt na żywo mnie nigdy spawać nie uczył, ale mam podstawy teoretyczne, sporo czytałem, oglądałem filmy instruktażowe, w końcu kupiłem spawarkę (MMA/MIG) i zacząłem spawać. Okazało, się że jak się rozumie jak to działa, to wcale nie jest to takie trudne. O pewnych szczegółach nie wiem, ale jako dydaktyk wiem o jednym - żeby zajmować się szczegółami, trzeba mieć mieć "obraz" ogółu. W przeciwnym razie to droga do katastrofy.
  • #11 21615693
    Grzechu100
    Poziom 10  
    Pozostaje zaufać serwisowi, że posiada tę funkcję. W międzyczasie sprawa się rozwiązała i uda się załatwić półautomat. Nie kupię palnika TIG i nie sprawdzę w praktyce.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy funkcji zapłonu łuku TIG w spawarce Magnum Snake 200P, a konkretnie czy urządzenie obsługuje zapłon TIG Lift (zajarzenie łuku przez dotknięcie materiału i uniesienie elektrody) czy tylko TIG Scratch (zajarzenie przez potarcie elektrody o materiał). Wątpliwości wynikają z niejednoznacznych informacji producenta oraz analizy schematu podobnego klona spawarki, który wskazywał na obecność funkcji TIG Lift. Jednak brak potwierdzenia autentyczności schematu i niepewność co do prawdziwości analizy AI budziły wątpliwości. Użytkownik udostępnił zdjęcia wnętrza spawarki, aby umożliwić identyfikację układów odpowiedzialnych za tę funkcję. W dyskusji podkreślono różnicę między metodami zapłonu łuku TIG oraz zwrócono uwagę na konieczność weryfikacji dokumentacji technicznej i schematów, aby jednoznacznie potwierdzić obecność funkcji TIG Lift w modelu Magnum Snake 200P.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA