logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Scenic III 1.5 dCi 2011 – zapchany DPF, 77g sadzy, brak mocy, wysokie ciśnienie

stalin2 23 Lip 2025 11:01 519 1
REKLAMA
  • #1 21614558
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Scenic III 1,5 DCI z 2011r brak mocy
    Witam
    silnik już niema mocy tylko się toczy
    mogę się połączyć z ECU ale tylko jako clio 3
    Brak błędów

wyczyszczony EGR

W DPF
    sadzy 77 gram

procedurę wypalania włączyłem ale po 40 minutach nadal trwałą i była temperatura DPF 300stC dałem trochę gazu i temperatura doszła do 500stC
    po 45 min bak końca procedury , musiałem przerwać

Z tego co wyczytałem to 77 gram sadzy to jest za dużo i dpf jest zapchany i ciśnienie też tam jest wysokie 250 mbar .
    zamówiłem preparat z rurką żeby wstrzyknąć do środka w otwór po czujniku , zobaczymy czy to coś da.

odkręciłem z przodu DPF czujnik temperatury , auto wkręca się na obroty , spaliny wychodzą tą dziurką , więc ten DPF jest zapchany
  • REKLAMA
  • #2 21616803
    stalin2
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Z tyłu dpf wywierciłem otwór 6 mm rozwierciłem na 12 mm , do wiertła 10mm przyspawałem kawałek pręta ok 25 cm , zaznaczyłem taśmą odległość do połowy DPF i wywierciłem przez dpf otwór -oczywiście czujnik temp wyjęty . po tym zabiegu dziurkę zaspawałem .

W otwór po czujniku temp. zaaplikowałem ok połowę puszki preparatu do czyszczenia EGR , wkręciłem czujnik i uruchomiłem auto na 5 minut .

Po ostygnięciu przez otwór po czujniku zaaplikowałem preparat do czyszczenia DPF z k2 wg instrukcji na puszcze .

Po10 min zawartość sadzy wyliczył na 57gram , wtedy wg instrukcji na puszcze wyruszyłem w drogę , na początku trochę kopcił , jak wróciłem to sprawdziłem zawartość sadzy w DPF i było 1,2 grama .

Podejrzewam że bez wiercenia i spawania też by się obyło , auto jeździ prawidłowo ma moc .
REKLAMA