logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włączniki dotykowe bez N – niestabilne działanie wieczorem, reset pomaga na krótko

blade232 23 Lip 2025 22:13 321 5
REKLAMA
  • #1 21615237
    blade232
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Problem dotyczy włączników dotykowych tych tańszych bez N. Posiadam 5 szt. Instalacja w puszkach ma co prawda połączone szybkozłączkami linie N, więc przełożyłem z mechanicznych na te dotykowe na fazie i zasilaniu. Działały bez problemu 3 lata i od miesiąca zaczął się problem. W dzień pięknie działają, reagują na dotyk, a problem się zaczyna wieczorem, jak się ciemno robi. Niektóre nie chcą się włączyć na dotyk, tylko trzeba dłużej przytrzymać. Czasem włączą się na dotyk, ale się zaraz wyłączają. Czasem po wyłączeniu włączają się i dyskoteka. Oczywiście wyłączenie bezpiecznika oświetlenia na 15 min poprawia sprawę. Wkurzony tym faktem kupiłem komplet nowych bez N i podmieniłem i sytuacja w sumie podobna. Są wieczory, że wszystko jest ok – 2 dni ostatnie było dobrze, a dzisiaj znowu się zaczęła dyskoteka. Póki nie zapaliłem światła w kuchni, a tam najrzadziej zapalam, to później poszło na wszystkie włączniki, dosłownie 10 minut wcześniej inne ładnie działały. Reset poprzez bezpiecznik poprawił sytuację. W gniazdku mam na stałe miernik/watomierz pomiaru zasilania wpięty i napięcie cały czas w przedziale 239,5–241,5 V. Nie mam pojęcia, co się dzieje i zastanawiam się, czy nie wymienić włączników na te z N. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21615298
    blade232
    Poziom 11  
    Kondensatory są założone oryginalne, dodawane z włącznikami na 2 lampach z pięciu i to działało bez problemu, więc czemu raptem przez brak w 3 lampach ma to problem stanowić?
  • REKLAMA
  • #4 21617874
    blade232
    Poziom 11  
    Od 3 dni włączniki działają dobrze bez disco, jedynie w pokoju, w którym najrzadziej włącznik był używany, zaczął się kaprys trudnego włączania wieczorem (włącznik też został oczywiście wymieniony i problem dalej był). Odłączyłem wszystkie żarówki tak dla próby. Jak dzięki temu problem zostanie wyeliminowany, to może któraś żarówka LED (są 4 szt.) albo lampa stanowi problem?
  • REKLAMA
  • #5 21618954
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2369
    Z tymi włącznikami na zasilaniu pasożytniczym dość często są cyrki przy oświetleniu LED.
    Zazwyczaj pomogą właśnie dodanie kondensatora.
    Zastanawia mnie czemu problem pojawia się głównie wieczorem, może spadek napięcie w sieci ma jakiś wpływ?
  • #6 21619085
    blade232
    Poziom 11  
    Spadku napięcia nie ma, wieczorem cały czas prąd w granicach 240 V (239,5–242). Wczoraj zaczął wieczorem wariować włącznik w sypialni, a pozostałe w pokojach i łazience działały dobrze, gdzie poprzednio wszystkie grały disco. O dziwo udało mi się go okiełznać bez wyłączania bezpiecznika – po parunastu razach klikania ucichł. Zamówiłem na próbę droższy włącznik z wymaganym N i podłączę w jednym pokoju z podpiętym N i zobaczę, czy to coś da, bo już nic innego mi nie przychodzi do głowy.
REKLAMA