logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana piekarnika 2kW i zmywarki 2,4kW na jednym obwodzie 16A – czy wystarczy?

masterlucas 23 Lip 2025 23:15 318 2
REKLAMA
  • #1 21615290
    masterlucas
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,

Potrzebuję porady. Kupiłem dom. Chciałem wymienić leciwy piekarnik i zmywarkę. Stary piekarnik miał moc przyłączeniową 2,2 kW, a zmywarka 2,6 kW. Już sobie wybrałem sprzęt ze sklepu na podmianę, a tu zonk. Zdemontowałem stary piekarnik, a tam podłączone pod przewód 3x1,5 mm². Zmywarka jest na 3x2,5 mm². Problem w tym, że cała kuchnia jest na jednym bezpieczniku 16 A. Nie wiem, jak poprzedni właściciele to użytkowali... Z poprzednich wyborów musiałem zrezygnować, bo piekarnik miał 3,6 kW, a zmywarka 2,4 kW. Znalazłem coś z mniejszymi mocami, ale i tak się zastanawiam, czy to nie będzie za dużo. Oczywiście do starego przewodu od piekarnika nie podłączę nowego. Piekarnik miałby moc przyłączeniową ok. 2 kW, a na oznaczeniu zmywarki moc przyłączeniowa to 2–2,4 kW. Da to radę na jednym przewodzie, który wychodzi z puszki za zmywarką? Może to lamerskie pytanie, bo rozumiem, że piekarnik faktycznie może pracować na takich mocach, ale czy faktycznie zmywarka będzie pracować na takiej mocy przyłączeniowej? Mogę upalić instalację?
  • REKLAMA
  • #2 21615350
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 537
    Wystarczy nie korzystać jednocześnie z obu urządzeń.
  • #3 21615402
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    masterlucas napisał:
    Problem w tym, że cała kuchnia jest na jednym bezpieczniku 16 A.

Nie myślałeś aby zmienić ten stan? Instalację można wymienić. Dobrym zwyczajem jak się kupuje mieszkanie a zwłaszcza dom aby przed wprowadzeniem sprawdzić stan instalacji nie tylko elektrycznej.
    Znasz stan instalacji? Masz protokół z badania jej?
    Napisz jeszcze coś więcej o tej instalacji. Ile ona ma lat, ile przewodów i z jakiego materiału są żyły?
    Jest w tej chwili jeden bezpiecznik na kuchnię i to jeszcze za duży na ten przekrój przewodu. No ale to twój wybór.
REKLAMA