logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uziom z bednarki a styropian – czy izolować bednarkę pod warstwą ocieplenia?

27 Lip 2025 10:21 876 3
REKLAMA
  • #1 21618074
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21618083
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    pingcon napisał:
    ...czy można dawać ocieplenie bezpośrednio na nią?
    Współczesna chemia budowlana (kleje, zaprawy, itp.) to środki niezwykle agresywne i bardzo przyspieszające korozję. Bezpośredni kontakt bednarki z tego typu środkami spowoduje więc bardzo szybką degradację wszelkich elementów metalowych oraz konieczność powtórnej ingerencji pod ocieplenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21618307
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Przymocuj do ściany porządnie -np. obejma kołki rozporowe i do ściany, na to żadnych klei tylko w styropianie wytnij "tunel", żeby w razie ruchów mogła bednarka spokojnie pracować. W betonie (np uziom fundamentowy) wygina się bednarkę dla kompensacji.
    Jeżeli bednarka będzie gdziekolwiek łączona to w to miejsce wstaw puszkę czy inną rewizję dla pomiarów i/ lub konserwacji - jak bezpośrednio to po temacie.
  • #4 21620656
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 164
    Bednarka pod styropianem - istotny problem nurtujący elektryków. Niektórzy jak np kol Mobali - post 2 - piszą fake newsy. Także żadne kanały nie są potrzebne, przynajmniej do 2..3 kondygnacji. Kompensacja jest konieczna przy dylatacji a nie w betonie, A puszki to się wstawia w odpowiednich miejscach.
    Tu praktycznie identyczny temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4130104.html#21606883
    Tam nie otrzymałem satysfakcjonującej informacji. Znalazłem ją gdzie indziej - bednarka o przekroju min. 75 mm² może być układana bezpośrednio na murze i potem pokryta styropianem. Zatem 25x3 lub 20x4 jest OK. Jeśli ktoś zada pytanie o źródło tych moich informacji to jest ono efektem sumiennego przestudiowania dobrych kilku artykułów i konsultacji i nie będę tego całego materiału tutaj przytaczał, bo jest go zbyt dużo.
REKLAMA