logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć licznik Eastron z inwerterem Solis S6 20 kW przez LAN zamiast RS485?

hannibal90 28 Lip 2025 09:10 324 6
REKLAMA
  • #1 21619026
    hannibal90
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Potrzebuję sprawdzonego rozwiązania podłączenia licznika Eastron z inwerterem hybrydowym Solis S6 20 kW za pomocą sieci LAN zamiast połączenia RS485 przewodem. Niestety między miejscem montażu licznika (zasilanie główne obiektu) a instalacją PV jest dość duża odległość, a położenie przewodu jest dość utrudnione ze względu na liczne budynki oraz utwardzone drogi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21619103
    hannibal90
    Poziom 9  
    Sprawdzałem konwerter RS485 2400 MHz - niestety połączenie jest niestabilne - dane są przesyłane niekompletne lub błędne, co znacząco wpływa na instalację, pomimo że nadajnik-odbiornik widzą się, a odległość jest max. 40 m. Rozmawiałem z pracownikiem PVMonitor, nie mają rozwiązania, które umożliwiłoby połączenie poprzez LAN.
  • REKLAMA
  • #4 21619168
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    hannibal90 napisał:
    Konwerter RS485 2400 MHz - niestety połączenie jest niestabilne - dane są przesyłane nie kompletne lub błędne co znacząco wpływa na instalację pomimo że nadajnik- odbiornik widzą się a odległość jest max . 40 m.

Jeśli sypie błędami to zacząłbym od stwierdzenia czy RF nie jest za słaby na 40 metrów (to już jest spora odległość) lub ustawienia linku wifi są niewłaściwe. Wifi w końcu nie jest tak oczywistym, jak potrafi się wydawać. A kilka rzeczy może silnie ważyć na jakości linku wiif.
  • #5 21619185
    hannibal90
    Poziom 9  
    Są zamontowane anteny - pusta przestrzeń, anteny się widzą, nawet jak zmniejszyłem odległość, nie było idealnie. Ogólnie teraz potrzebuję rozwiązania, które umożliwią przesłanie sygnału na odległość około 100 m. Na terenie jest dużo budynków, ale wszystkie posiadają wspólną sieć LAN i dostęp do internetu. Potrzebuję konwerterów, które zrealizują połączenie: Eastron (RS485) ---- sieć LAN ---- Solis (RS485)
  • REKLAMA
  • #7 21620777
    hannibal90
    Poziom 9  
    >>21619190
    Czy gdzieś znajdę sposób konfiguracji tego urządzenia? Próbowałem wykonać połączenie za pomocą Elfin EW11A, niestety połączenie serwer - klient nie działało, możliwe że coś źle skonfigurowałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu podłączenia licznika energii Eastron do inwertera hybrydowego Solis S6 20 kW za pomocą sieci LAN zamiast tradycyjnego połączenia RS485 przewodem. Problem wynika z dużej odległości i utrudnionego prowadzenia przewodów między miejscem montażu licznika a instalacją fotowoltaiczną. Rozwiązania obejmują wykorzystanie konwerterów protokołów RS485 na Ethernet (LAN), które umożliwiają transmisję danych po sieci lokalnej, eliminując konieczność fizycznego prowadzenia długich przewodów RS485. Wskazane jest stosowanie urządzeń kompatybilnych z protokołem komunikacyjnym licznika i inwertera, zapewniających stabilną i bezbłędną transmisję danych. Alternatywnie rozważane są rozwiązania bezprzewodowe lub wykorzystanie istniejącej infrastruktury sieciowej do przesyłu sygnału pomiarowego. Kluczowe jest zachowanie integralności sygnału i zgodności protokołów komunikacyjnych między licznikami a inwerterem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA