logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Novoterm Silver Diamond – czy zasilacz bez uziemienia jest bezpieczny w kabinie?

kamil99x 28 Lip 2025 14:24 429 8
REKLAMA
  • #1 21619332
    kamil99x
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, odkupiłem od znajomego kabinę prysznicową Novoterm Silver Diamond i mam pewne wątpliwości, jeżeli chodzi o podłączenie jej do prądu. A więc czytając instrukcję, jest napisane, żeby wtyczkę podłączyć do gniazdka z uziemieniem. No ok, tymczasem zasilacz/przetwornica (oryginalna od kabiny, pytałem znajomego) nie ma uziemienia... W związku z tym czy to jest bezpieczne, czy jest w ogóle możliwość, że ta przetwornica przepuści 230 V na kabinę? Ten zasilacz steruje tylko wentylatorem, oświetleniem i radiem, nie ma tam pompy.
    Czarna wtyczka Europlug bez bolca uziemiającego na tle drewnianego blatu Widok wnętrza przetwornicy z przewodami i radiatorem, brak uziemienia Zasilacz AC Rubbit YL15-18, wejście 220–240V, wyjście 10,5V AC 1,4–1,9A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21619361
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    1. To nie jest przetwornica tylko stary dobry transformator obniżający napięcie
    2. Z symboli na jego obudowie to wynika jak to że zastosowano "pdwójną izolację" i w przewodzie zasilającym nie nawet żyły PE.. Jeżeli gniazdo jest , zgodnie z zasadami w normalnej odległości od urządzenia i nie grozi mu zalanie wodą ( co i tak nie spowoduje zagrożenia przez zasilacz) a sam zasilacz( transformator) jest tak zainstalowany by nie pływał w wodzie ( jedyne , po za spaleniem się transformatara, zagrożenie przebicia napięcia na 'drugą stronę") od nie go nic Ci nie grozi.
    Pozdr. J.
    ps Zakładam, że nie 'nurkował" w poprzednim życiu w wannie...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21619617
    kamil99x
    Poziom 3  
    adamjur1 napisał:
    adamjur1

Dzięki za odpowiedź.
    adamjur1 napisał:
    ps Zakładam, że nie 'nurkował" w poprzednim życiu w wannie...

Ogólnie kabina parę lat przestała w garażu u znajomego, bo po paru miesiącach uznał, że woli wannę... więc stan kabiny określam jako bardzo dobry.

Mam jeszcze głupie pytanie, otóż górne światło tej kabiny jest bardzo słabe, więc zdążyłem już zamówić fajną lampę LED 12 V, niestety po czasie przeczytałem opis i jest tam oznaczenie 12 V DC, a z tego co sprawdziłem miernikiem, wyjście do oświetlenia jest na prąd zmienny AC... więc to jest to głupie pytanie: czy to ma prawo zadziałać?
  • REKLAMA
  • #5 21619670
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2360
    Działać niby będzie jedynie będzie mrugać i pewnie nie pożyje za długo.

Można by dołożyć mostek, kondensator i jakiś regulator to powinno normalnie zadziałać.
  • #6 21619759
    kamil99x
    Poziom 3  
    Takie coś by mogło być:
    Czarny moduł przetwornicy z czterema przewodami w różnych kolorach na białym tle
  • #8 21620554
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    na wyjściu AC oświetlenia dołóż mostek prostowniczy i kondensator 1000µF/50V To powinno wystarczyć. Trochę obawiam się o moc zasilacza/transformatora ,masz tam do dyspozycji ok 15W Radio, wentylator, lampa trzeba trochę policzyć.
    Pozdr. J.
  • #9 21623535
    kamil99x
    Poziom 3  
    Do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Kabina prysznicowa Novoterm Silver Diamond posiada zasilacz w formie transformatora obniżającego napięcie, który nie ma przewodu uziemiającego (PE), lecz zastosowano w nim podwójną izolację. Zasilacz ten zasila wentylator, oświetlenie i radio, bez pompy. Przy prawidłowym montażu i zachowaniu odpowiedniej odległości od wody, brak uziemienia nie stanowi zagrożenia bezpieczeństwa. Wyjście do oświetlenia jest na napięcie zmienne AC 12 V, co powoduje problemy z zastosowaniem diod LED 12 V DC – diody będą mrugać i mogą szybko ulec uszkodzeniu. Rozwiązaniem jest dołożenie mostka prostowniczego i kondensatora filtrującego (np. 1000µF/50V), co pozwoli na stabilne zasilanie LED. Należy również zwrócić uwagę na moc transformatora (około 15 W), aby nie przekroczyć jego możliwości przy podłączaniu dodatkowego oświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA