logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać symetryzator na pierścieniu do anteny Dipol 1RUZ – liczba zwojów, odczepy

wiki77 28 Lip 2025 18:09 459 9
REKLAMA
  • #1 21619570
    wiki77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, potrzebuję pomocy. Chciałem zrobić antenę w polaryzacji H i V na bazie anteny Dipol 1RUZ. Wystarczy dołożyć "bat" do odpowiedniego symetryzatora i po sprawie. Mam taki symetryzator jak na zdjęciu w załączniku. Nie wiem jednak, jak ma wyglądać nawinięty drut na pierścień "koralik". Chodzi mi o ilość zwojów, odczep itp. Pomoże ktoś, kto miał podobny problem?
    Załączniki:
    • Jak wykonać symetryzator na pierścieniu do anteny Dipol 1RUZ – liczba zwojów, odczepy c700.jpg (61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21620032
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Minuta szukanie i jest coś, nie wiem czy będzie dośc wyczerpująco opisane:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3936739.html

Warto poszukać jeszcze czasopisma Praktyczny Elektronik 11/94 - było trochę antenowych gadżetów, symetryzator też jest opisany taki.
  • #3 21620687
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Szkoda czasu i atłasu czyli kup w Dipolu gotową anteną radiową FM w postaci śmigła.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21622686
    domsat
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    YT - MR serwis - tam znajdziesz porównanie swojej anteny i śmigła. I zmienisz zdanie !
  • #6 21622822
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mimo to nie zgadzam się, ze śmigło jest coś warte - dla mnie to wynalazek jest i tyle.
    Masz prawo być zadowolony z wynalazku - pamiętaj tylko, że każda warunki odbioru są inne.

Chociaż tutaj podano prawdziwy zysk anteny:

Wzmocnienie: H -2,15 dB / V -3 dB

Zysk dipola do ok 2,15 dBi czyli 0 dBd. Ta antena nie ma zysku bo ma poniżej zera zysk w dB.
    Zyskujemy tylko tyle, ze mamy coś na polaryzację H i V, ale jest to umowne bo krótszym bokiem antena H nie bardzi będzie działać. Wystawienia anteny na zewnątrz także jest lepszym rozwiązaniem.

U mnie w domu Quad na 75 Ω na FM 88-108 MHz pozwalał na odbiór w pomieszczeniu bez szumów stacje ponad 30km odległe. Podłączenie tunera FM zamiast kina domowego jeszcze poprawiało odbiór stacji.
    Nie moge wystawić nic na zewnątrz, ale czasem na testy będzie trzeba.
  • REKLAMA
  • #7 21623168
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2539
    Antena odbierająca w obu polaryzacjach nie nadaje się do odbioru odleglejszych stacji.
    Ja mam miejsca, w których przenośny odbiornik radiowy potrafi na jednej częstotliwości odbierać trzy lub cztery stacje i to zależnie od polaryzacji i kierunku ustawienia anteny w pol. poziomej.
    Głównie w UKF stosuje się polaryzację pionową, ale niektóre centra nadawcze prowadzą emisję w pol. poziomej.
    Do polaryzacji pionowej wystarczy zwykły „bat” lub też tzw. antena rękawowa, odbiera dookólnie.
    Do polaryzacji poziomej potrzebny jest dipol pętlowy, ale jest to antena kierunkowa która wytnie stacje leżące wzdłuż osi anteny. Według niektórych specjalistów, odbiór HiFi w polaryzacji poziomej jest trudny do spełnienia, a Polskie Radio obecnie bardzo lekceważy kwestię wierności dźwięku.
    Do bardziej odległych stacji i tak potrzebne są anteny kierunkowe.
    Tunery HiFi z wyższych półek miały możliwość podłączenia dwóch anten i wybierania z menu. Zamiast tego można zastosować ręczny przełącznik antenowy.
  • #8 21623218
    sq3evp
    Poziom 39  
    Moja lokalizacja pozwala na bezproblemy odbiór ok 20 stacji na czyms jak quad wewnątrz mieszkania.
    Nie zmienia to faktu, że na zewnątrza porządna antena to podstawa.
  • #9 21634898
    wiki77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    >>21620032
    Dzięki serdeczne za odpowiedź.
    Byłem mało precyzyjny, zadając pytanie. Na zdjęciu, które zamieściłem w poście, jest "dodatkowy mały symetryzator-koralik", z którego wyjście, poprowadzone białym przewodem, wychodzi na antenę pionową.
    Właśnie o ten mały symetryzatorek chodzi. Nie wiem, jak nawinąć na niego drut i gdzie go wpiąć na płytce.
    Mam płytkę bazową, ale bez tego dodatkowego symetryzatora.
    Oczywiście, że szukałem po necie, ale nigdzie wprost nie jest opisane, jak to zrobić.
    Może ma ktoś taki gotowy symetryzator albo jakieś dokładne fotki jego (jest w necie kilka tych fotek, ale nie widać na nich odczepów i ilości zwojów na symetryzatorze).
  • #10 21635125
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    wiki77 napisał:
    Na zdjęciu jakie zamieściłem w poście jest "dodatkowy mały symetryzator-koralik" z którego wyście poprowadzone białym przewodem wychodzi na antenę pionową.
    Właśnie o ten mały symetryzatorek chodzi. Nie wiem jak nawinąć na niego drut i gdzie go wpiąć na płytce.

Ściśle mówiąc ten "koralik" to w tym przypadku nie jest symetryzator, a sumator sygnałów z obu anten. Takie "koraliki", nazywane również "perełkami", stosowane są jako proste bezstratne dzielniki / sumatory sygnału RF.

Więcej --> Link

Dalej musisz poszukać sam - typ ferrytu, ilość zwojów, średnica drutów nawojowych dla pasma FM (choć tego typu dzielniki są szerokopasmowe z natury), pewnie gdzieś to będzie opisane. Albo kupić gotowy rozgałęźnik TV (np R-2 Signala) i wyciągnąć z niego dzielnik. Nie będzie zbyt optymalnie, ale działać będzie.

Możesz też dać symetryzator co go masz w antenę kołową (pok. H), i dalej poprzez taki właśnie R-2 spiąć ją z prętem (antena na pol. V).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania symetryzatora na pierścieniu ferrytowym ("koraliku") do anteny Dipol 1RUZ, szczególnie liczby zwojów i odczepów drutu. Użytkownik poszukuje informacji, jak prawidłowo nawinąć drut na ten mały symetryzator oraz jak go podłączyć do płytki anteny. Wskazano, że "koralik" w tym przypadku pełni funkcję sumatora sygnałów z anten o polaryzacji poziomej i pionowej, a nie klasycznego symetryzatora. Zalecane jest poszukiwanie danych dotyczących typu ferrytu, liczby zwojów i średnicy drutu dla pasma FM 88-108 MHz, gdyż takie sumatory są szerokopasmowe. Jako alternatywę podano użycie gotowego rozgałęźnika TV, np. modelu R-2 firmy Signala, z którego można wydobyć prosty dzielnik sygnału. Dyskusja porusza także kwestie efektywności anten o różnych polaryzacjach, wskazując, że antena odbierająca w obu polaryzacjach może mieć ograniczenia w odbiorze odległych stacji, a anteny kierunkowe i zewnętrzne instalacje są często bardziej skuteczne. Podano również źródła wiedzy, takie jak forum elektroda.pl oraz archiwalne wydanie czasopisma Praktyczny Elektronik 11/94, gdzie opisano podobne symetryzatory antenowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA