logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii do akwarium – dobor panele i sterownik

lejtos 30 Lip 2025 21:27 270 4
REKLAMA
  • #1 21621623
    lejtos
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Od jakiegoś czasu bawię się akumulatorkami 18650 i mam ich większą ilość. Na wiosnę narodził mi się pomysł w głowie o budowie prostego magazynu energii z tych akumulatorków do oświetlenia ogrodu, jednak finalnie nie był potrzebny.
    Teraz mam w planie zrobić coś podobnego, tylko że do zasilania akwarium.
    Pobór prądu akwarium stały to 30 W.
    Grzałka, która załącza się od czasu do czasu, to 200 W.
    Od 7-18 belka LED – 35 W.

Załóżmy, że w peaku będzie te 300 W.

Problem polega na tym, że nie mam pojęcia, jak to zrobić i czy się da w taki sposób, jaki mnie interesuje. Planowałem zrobić akumulator na tyle pojemny, by spokojnie całą dobę móc zasilać to akwarium. W ciągu dnia chciałbym, żeby się ładował z paneli (które muszę kupić, jednak nie mam o nich w zasadzie pojęcia), a w przypadku rozładowania akumulatora przełączył się system na zasilanie z sieci. Znalazłem taki sterownik, jednak nie widzę tu opcji na zasilanie z sieci w przypadku rozładowania
    https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania...-2x-usb-kontroler-solarny-40a-pwm-15882428651

Mam nadzieję, że w miarę jest to jasno napisane i ktoś zrozumie, o co mi chodzi i coś doradzi 😁
  • REKLAMA
  • #2 21621634
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3776
    lejtos napisał:
    Grzałka, która załącza się od czasu do czasu, to 200 W. Od 7-18 belka LED – 35 W. Załóżmy, że w peaku będzie te 300 W.
    Mówimy o zasilaniu napięciu sieciowym, czy też o zasilaniu tych urządzeń niskim napięciem DC?
    lejtos napisał:
    Planowałem zrobić akumulator na tyle pojemny, by spokojnie całą dobę móc zasilać to akwarium.
    Zakładając straty oraz nie zawsze pełną wydajność z PV, potrzebujesz około 5kWh. To sporo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21621982
    lejtos
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Wszystkie urządzenia są na 230 V poza belką, ale nie przerabiałbym jej już (za dużo pracy, za mało korzyści). Nie obyłoby się tu bez przetwornicy na 230 V, to pewne.
    Myślałem, że takie dwa panele spokojnie wystarczą na zasilenie takiego zestawiku.
    A teoretycznie, jakie byłoby najrozsądniejsze napięcie akumulatora, żeby móc go ładować panelami? 24, 36, 48?
  • REKLAMA
  • #4 21622388
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3776
    lejtos napisał:
    Nie obyłoby się tu bez przetwornicy na 230 V, to pewne.
    A więc w bilansie należy jeszcze uwzględnić spore straty związane z przetwarzaniem DC/AC/DC. Niestety, wszelkie przetwornice mają ograniczoną sprawność. Dlatego urządzenia niskonapięciowe (np. LED) zdecydowanie lepiej zasilać niskim napięciem. Szczególnie, że takie rozwiązanie podnosi także ogólną niezawodność całego układu - po prostu odpada jedno ogniwo, które może się zepsuć.
    lejtos napisał:
    A teoretycznie, jakie byłoby najrozsądniejsze napięcie akumulatora, żeby móc go ładować panelami? 24, 36, 48?
    To zalezy od posiadanego akumulatora (lub zestawu). Oczywiście im wyższe napięcie tym mniejsze straty i niższy prąd w obwodzie, a to same korzyści. Chyba najlepiej zacząć od zbudowania akumulatora, a potem okaże się, do czego można go wykorzystać. Z zasilaniem oświetlenia na pewno problemów nie będzie, ale ta grzałka mocno komplikuje całe zagadnienie. Może się okazać, że budowanie całego systemu specjalnie pod okresowe zasilanie grzałki jest po prostu ekonomicznie nieuzasadnione.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21622440
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    24V 200Ah , ładowarka 24V + 4 panele 190W . Wszystko zasilane i sterowane przez napięcie z akumulatora 24 V + przetwornicę ze stabilizatorem do 5V/12V/24V.
    3 pompki przepływowe z grzałkami zakres grzania do 100 stopni, 600-800 l/h na godzinę , 3 pompki przepływowe zwykłe do fontanny, czujniki temperatury + stacja pogodowa + karmik dla rybek. Poza tym podłączona roleta nasuwana na akwarium i zasilany automatyczny parasol rozwijany w czasie deszczu czy w zimie. Na 12V/24V działa też też stacjonarne i automatyczne światło do ogrodu. Akwarium hexagon 650 litrów.

Miało tak wyglądać ale obudowę drewnianą zastąpiono ramkami z profili.

Sześciokątne akwarium ogrodowe z fontanną i złotymi rybkami, otoczone białymi kamieniami

Wszystko działa od wiosny do jesieni, w zimie rybki lądują w cieplejszym miejscu ale mniejszym akwarium w domu.

Konieczna jest rezerwa zasilania czy przełączenie automatyczne na zasilanie z sieci w razie kilku pochmurnych dni.

Aktualnie w tym roku system system został podpięty bezpośrednio do magazynu kablem 24V 600Ah i inwertera 6kW w domu służącego do oświetlenia, alarmu i zasilania gniazdek z poborem do 3 kW ( TV, lodówka, ładowarki do rowerów )

Pomysł, zarządzanie projektem mojej siostry a wykonanie oczywiści jako roboli służył mój szwagier i ja.

Jak to wspomniano wcześniej , bilans używania przy 240V był bardzo nie efektywny i warto było zmienić wszystko na zasilanie 12/24V
REKLAMA