logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii w piwnicy: Falownik 24V 3000W, 6x Akumulator 12V 100Ah, łącznie 5,6-5,8kWh

pzawalka 02 Paź 2022 15:20 2355 13
  • #1 20217756
    pzawalka
    Poziom 3  
    Witam serdecznie!

Nigdy nie robiłem żadnych magazynów energi itp itd. więc proszę o wyrozumiałość i ewentualnie poprawienie moich wypowiedzi :D gdyż mogę nie do końca poprawnie używać niektórych sformułowań :)

Więc tak, zacznijmy od tego że mieszkam w bloku na parterze, piwnicę mam centralnie pod swoim salonem i wpadłem na pomysł zbudowania małego magazynu energii na swoje potrzeby ;) Dzienne średnie zapotrzebowanie na prąd to 3kW.

Myślę nad zakupem takiego falownika:
    https://www.ebay.de/itm/203997575355
    Instalacja miałaby się składać z 6 akumulatorów 12V 100Ah (kwasówki, głębokiego rozładowania)
    https://www.ebay.de/itm/202899829369

Instalacja od strony Akumulatorów:
    3 pary (w półączeniu szeregowym, aby uzyskać 24V) połączone równolegle, aby zwiększyć pojemność do 300Ah (dobrze rozumuję?)

więc teraz dalej -> 3 pary w połączeniu równoległym dadzą 300Ah * 24V -> 7200Wh
    biorąc pod uwagę sprawność falownika i straty liczę na faktyczne 5,6kWh - 5,8kWh

i teraz dalej.. falownik byłby podłączony na stałe pod 230V (normalne gniazdko w mieszkaniu), więc akumulatory byłyby stale naładowane, z falownika byłby puszczony przewód i jedno gniazdko zrobione w mieszkaniu - z którego w ogóle byśmy nie korzystali na co dzień -

w ewentualnej sytuacji BlackOutu dopiero pod to gniazdko byłby podłączony przewód i wykorzystywalibyśmy prąd z magazynu.

Jeśli coś źle do tej pory proszę o poprawienie - z góry dziękuję! :)

i teraz kolejne pytanie które mnie nurtuje... powiedzmy brak prądu trwa dłużej niż te 24-36 godziny i akumulatory się rozładowały, prądu nie ma dalej.. mam mały agregat prądotwórczy o mocy ciągłej 850W. Czy jeśli podłączą go do falownika to bez problemu podładuje akumulatory? Zbiornik na paliwo w agregacie to jakies 3,5L - co przy pełnym obciążeniu (sprawdzone) - daje jakieś 4-5godzin pracy, przyjmijmy 4... 4godziny * 850W = 3,4kWh

i z tym agregatem to mnie tak mocno zastanawia, bo nie używałem nigdy falownika, czy on weźmie całe 850W, czy będzie mniej pobierał? czy jednak potrzebuje sporo więcej na okres ładowania baterii?

PS> Tak wiem, wrzuciłem link do akumulatorów 120Ah, a wyliczenia robię na 100Ah, te 20Ah zostawiam jako utratę sprawności Akku z czasem ;)
  • #2 20217859
    j_an_t
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    "Dzienne średnie zapotrzebowanie na prąd to 3kW."
    Ale to by wyszło 3kW *24h = 72kWh, bateria akumulatorów wystarczyła by tylko na ok. 2h?
    Prąd ładowania akumulatora można dowolnie ustawiać w zakresie możliwości danego falownika. Jak to zrobić będzie w instrukcji do falownika.
  • #3 20217868
    pzawalka
    Poziom 3  
    średnio miesięcznie zużywamy w granicach 80-100kWh, zależy od miesiąca, więc dziennie wychodzi około 3kWh średnio

Czyli regulacja pobieranej mocy z gniazdka/generatora jest później w sterowaniu falownika do ustawienia? :),

czy ewentualnie w podobnej cenie jest jakiś inny falownik wart uwagi do mojego zapotrzebowania?
  • #4 20217972
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Zapytam przewrotnie, do jakich urządzeń potrzebne będzie ci zasilanie?
  • #5 20217984
    pzawalka
    Poziom 3  
    telewizor (150W), router, laptop (2x), lodówka, podładowanie telefonów czy powerbanków - z większej ilości urządzeń awaryjnie bym nie korzystał, ewentualnie jeszcze jakieś oświetlenie (2-3 lampki biurkowe LED - zasilane przez ładowarkę i przewód USB.

PS> Serwer NAS - samodzielnie zbudowany - pobór przy standardowym użytkowaniu max 20W - co by dziecko mogło bajki chociaż pooglądać trochę ;) czy wieczorem na jakiś film człowiek :) więc wymagań mega dużych nie mam

PS2> Dane TV z instrukcji -> POBÓR MOCY (PODCZAS PRACY) Moc znamionowa: 166 W / standardowa: 106 W

PS3>
    Geräteart Kühl- / Gefrierkombination
    Klimaklasse N / ST
    (Umgebungstemperatur 16 - 38 0C)
    Energieeffizienzklasse* A+++
    Energieverbrauch / Jahr in kW/h** 130,00
    Stromspannung / Frequenz 220 - 240 V AC / 50 Hz
    Gesamtinhalt brutto in l 277
    Inhalt netto Kühlen / Gefrieren in l 198 / 66
    Sterne 4****
    Gefriervermögen in 24 h 3,00 kg
    Max. Lagerzeit bei Störungen 15,00 h
    Geräuschemmission 39 dB/A
    Regelbarer Thermostat ja
    Kompressor 1
    Kühlmittel / Gesamtmenge R600a / 78 g
    Wechselbarer Türanschlag ja
    Beleuchtung im Kühlbereich ja / 1,5 W LED
    Beleuchtung im Gefrierbereich nein
    Glasablagen im Kühlbereich 3
    Gemüseschublade
    mit bruchsicherer Glasabdeckung 1
    Türablagen im Kühlbereich 4
    Gefrierschubladen 3
    Höhenverstellbare Standfüße ja / 2 vorne
    Abtauverfahren Kühlen / Gefrieren automatisch / manuell
    Abmessungen Gerät H*B*T in cm 180,00*55,40*55,80
    Gewicht netto / brutto in kg 63,00 / 68,00
    Dane lodówki z instrukcji :) nie ma co prawda podanej szczytowej mocy, ani godzinnej, jedynie roczna deklarowana przez producenta 130kWh
  • #6 20218046
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Wiesz dlaczego zapytałem o urządzenia? Jak nastąpi "BlackOut" to zasilania zostanie pozbawiona cała infrastruktura. Nie będzie sieci komórkowej, internetu,telewizji więc możesz sobie te urządzenia wykreślić z listy. Oglądanie bajek czy filmu z pustym brzuchem bo nie można było chleba to raczej słaba rozrywka :D Pokombinuj raczej w tym kierunku: czy przetrwam z rodzina przez miesiąc pozbawiony prądu.
  • #7 20218054
    pzawalka
    Poziom 3  
    więc powiem tak - poza prądem i rozrywką ewentualną zabezpieczony już jestem :P i to nie na miesiąc, bez prądu byłbym w stanie na dziś i dobre pół roku przetrwać :P została ostatnia kwestia, dlatego napisałem z pytaniem tutaj :)
    router nie jest mi potrzebny do internetu, tylko uruchomienia WiFi i połączenia serwera NAS (na którym przechowuję bajki i filmy) z TV w celu zapewnienia właśnie tej rozrywki i chwili oderwania od tego że jest źle :D :P
  • #8 20218056
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 708
    Ty potrzebujesz przetwornicy ups DC/AC o mocy ciągłej min. 3kW pełny sinus (a najlepiej 5kW by mieć zapas)
    One mają możliwość ładowania akumulatorów z sieci AC.
    W momencie zaniku sieci AC przełączają się na zasilanie z akumulatorów.
  • #9 20218062
    pzawalka
    Poziom 3  
    a falownik nie spełnia tego założenia? :cunning: przy okazji będąc tańszą alternatywą niż Przetwornica UPS o takiej mocy?
  • #10 20218108
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 708
    Jak zwał tak zwał. To przecież to samo.
  • #11 20218124
    pzawalka
    Poziom 3  
    no właśnie, więc myślę że ten który wrzuciłem na górze spełnia założenia, tylko zastanawiam się bo znalazłem do niego instrukcję obsługi i z tego co widziałem to można ustawić prąd ładowania na minimum 10A.. i tu znów wraca kwestia mojego agregatu, 10A z sieci 230V to 2,3kW agregat ma 850W, dawał radę też 890W, ale już ciężko motor chodził... przyjmując te 850W / 230V to około 3,7A... skoro falownik można ustawić na 10A, to podczas ładowania on będzie ciągnął cały czas te 10A, czy skoro dostarczę z agregatu 3,7A to nie wciągnie więcej?

PS> tzn... w instrukcji jest dokładnie tak napisane:
    Maximaler Ladestrom:
    Einstellung des maximalen Ladestroms.
    (Max. Ladestrom = AC- Ladestrom + PV-Ladestrom)

czyli na nasze tłumacząc, te 10A które można ustawić jako minimum do ładowania to ładowanie ze źródła 230V + PV, zważywszy na fakt iż u mnie żadnego PV by nie było, to całe 10A będzie jako maksymalny prąd do ładowania ze źródła 230V.
  • Pomocny post
    #12 20218453
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    @pzawalka 24v*10 A=240W
    Prąd ładowania 0,1C*300Ah=30A *24V =720W
    Jak masz balkon na południe to warto dołożyć panele fotowoltaiczne.
  • #13 20218669
    j_an_t
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    "Maximaler Ladestrom:
    Einstellung des maximalen Ladestroms.
    (Max. Ladestrom = AC- Ladestrom + PV-Ladestrom) "
    Maksymalny prąd ładowania:
    Ustawienie maksymalnego prądu ładowania.
    (Max. prąd ładowania = AC- prąd ładowania + PV - prąd ładowania), a więc maksymalny prąd ładowania jest sumą zmiennego prąd ładowania i prądu ładowania z paneli fotowoltaicznych.
  • #14 20219087
    pzawalka
    Poziom 3  
    kmarkot napisał:
    @pzawalka 24v*10 A=240W
    Prąd ładowania 0,1C*300Ah=30A *24V =720W
    Jak masz balkon na południe to warto dołożyć panele fotowoltaiczne.

czyli rozumiem że ustawiając na falowniku ładowanie na 30A będzie ze źródła 230V pobierał 720W podczas ładowania? :) to by się idealnie składało, akurat na mój agregat, bez maksymalnego obciążania go :)

co do PV, myślałem o tym, ale mieszkając w Niemczech to nie taka prosta kwestia, samo uzyskanie zgody ze spółdzielni akurat mojej graniczyłoby chyba z cudem :D balkon jest na południowy-zachód.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować magazyn energii w piwnicy, składający się z falownika 24V 3000W oraz 6 akumulatorów 12V 100Ah, co daje łączną pojemność 5,6-5,8 kWh. Dziennie zużywa średnio 3 kWh, co rodzi pytania o odpowiednią regulację mocy oraz alternatywne falowniki. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zasilaniem urządzeń, takich jak telewizor, router, laptop, lodówka oraz serwer NAS. Użytkownik zastanawia się nad maksymalnym prądem ładowania akumulatorów oraz możliwością podłączenia paneli fotowoltaicznych, jednak napotyka na trudności związane z uzyskaniem zgody od spółdzielni. Wskazano na potrzebę przetwornicy UPS o mocy co najmniej 3 kW, aby zapewnić odpowiednie zasilanie w przypadku braku prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA