logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL7311RA nie grzeje wody, błąd ie0 w trybie serwisowym – co sprawdzić?

master250 01 Sie 2025 22:26 363 7
REKLAMA
  • #1 21623546
    master250
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    Zmywarka Electrolux ESL7311RA nie grzeje wody, w trybie serwisowym błąd ie0
    Wiem, że na forum jest mnóstwo postów na ten temat, przeczytałem wszystkie, ale niestety po zastosowaniu się do nich problem dalej występuje.
    W zmywarce około 2 miesiące temu był problem z wyciekiem wody z misy myjącej ( misa uszczelniona zmywarka pracowała poprawnie )
    Popsuła się niedawno, objaw to nie domyte naczynia, okazało się, że zmywa na zimno.
    Grzałka sprawna, pompa nie ma luzów.
    Podstawiony nowy:
    czujnik poziomu wody
    rozdzielacz strumienia
    prądnica tachometryczna na pompie myjącej

W trybie kalibracji (12min uruchamiany w trybie serwisowym )oraz w pracy ręcznej poszczególnych podzespołów nie grzeje wody.
    Na płycie sprawdziłem 12V jest stabilne, ( plus dochodzi na stałe do cewki przekaźników, minus nie jest załączany przez tranzystory )

W trybie kalibracji sprawdzałem jak zachowuje się mikro wyłącznik w rozdzielaczu wody, na początku jest zwarty po kilku minutach pracy rozwiera. ( na płycie elementy w tym obwodzie sprawdziłem do samego portu mikrokontrolera i są ok )

Napięcie z prądnicy tachometrycznej dociera do modułu, tylko nie wiem czy nie jest za niskie, wynosi około 6VAC ( po odpięciu kostki od płyty pojawia się błąd id0, czyli tak jakby płyta reagowała )
    Proszę o podpowiedź gdzie szukać usterki, skończyły mi się już pomysły.
    Załączniki:
    • Electrolux ESL7311RA nie grzeje wody, błąd ie0 w trybie serwisowym – co sprawdzić? Zdjęcie WhatsApp 2025-08-01 o 22.09.34_12eff534.jpg (319.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21623712
    master250
    Poziom 22  
    Cewka zamontowana nowa. Stara miała około 240 Ω
  • #4 21624029
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1579
    Elektronika nie widzi pozycji zaworu 3d i tym samym nie uruchomi grzałki :)
  • #5 21624279
    master250
    Poziom 22  
    W trybie kalibracji zmywarki, który trwa 12min, kiedy powinno być napięcie na cewce zaworu 3d ?
    Czy to normalne, że nawet po wykasowaniu błędów, dalej pozostaje ie0?
  • REKLAMA
  • #6 21626956
    master250
    Poziom 22  
    Do zasilania zaworu 3D podłączyłem równolegle żarówkę. Po uruchomieniu trybu testowego zasilanie zaworu załącza się około 3 razy w różnych odstępach czasu, każde załączenie trwa około 3 sekundy. Robiłem pomiar wyłącznika w zaworze przed załączeniem, w trakcie załączenia, po rozłączeniu — cały czas jest zwarty (zawór nowy). Czy tak powinno być?
  • #7 21626967
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1579
    master250 napisał:
    Czy to normalne, że nawet po wykasowaniu błędów, dalej pozostaje ie0?

Nie powinno tak być! Elektronika nie rozpoznaje położenia zaworu i pokazuje błąd :)
  • REKLAMA
  • #8 21742050
    kosa19
    Poziom 11  
    Hej.
    Mam ten sam problem: podmieniona grzałka, tacho, rozdzielacz 3D, czujnik mętności. 2 przekaźniki na module sprawne. W trybie serwisowym dwa błędy: iE0 & i00.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Electrolux ESL7311RA nie grzeje wody, a w trybie serwisowym pojawia się błąd ie0. Problem występuje mimo wymiany kluczowych komponentów: czujnika poziomu wody, rozdzielacza strumienia (zaworu 3D), prądnicy tachometrycznej na pompie myjącej oraz sprawdzonej grzałki i pompy. W trybie kalibracji (12 minut) oraz podczas ręcznego testowania podzespołów grzałka nie jest załączana. Na płycie głównej jest stabilne napięcie 12V, jednak minus do cewek przekaźników nie jest załączany przez tranzystory. Wyłącznik mikro w rozdzielaczu wody początkowo jest zwarty, po kilku minutach rozwiera się. Elektronika nie rozpoznaje pozycji zaworu 3D, co uniemożliwia uruchomienie grzałki i generuje błąd ie0. Podłączenie żarówki równolegle do zasilania zaworu 3D wykazało, że zasilanie jest załączane kilkukrotnie na około 3 sekundy, natomiast wyłącznik w zaworze pozostaje zwarty przez cały czas, co jest nieprawidłowe. W podobnym przypadku pojawiły się błędy iE0 oraz i00 mimo wymiany grzałki, tacho, rozdzielacza 3D i czujnika mętności oraz sprawdzenia przekaźników na module. Sugerowane jest dalsze sprawdzenie elektroniki sterującej, zwłaszcza układu rozpoznawania pozycji zaworu 3D i sterowania przekaźnikami grzałki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA