logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG GBB72MCDMN – jak wyciszyć alarm buzera przy uszkodzonej uszczelce chłodziarki?

zbigniewjecz 02 Sie 2025 16:16 1086 3
REKLAMA
  • #1 21624012
    zbigniewjecz
    Poziom 5  
    Witam Państwa.
    Mam lodówkę LG GBB72MCDMN. Podczas użytkowania uszkodzona została uszczelka od chłodziarki. Alarm wyje dzień, jak to wyłączyć? Co prawda zamówiłem nową uszczelkę, ale do momentu dostarczenia muszę jakoś żyć, ale ten alarm nie pozwala na to.
    Nawet nie wiem, jak dostać się do płyty, gdzie zamontowany jest buzzer, i chciałem go mechanicznie wyłączyć, ale problemem jest brak wiedzy, jak dostać się do buzzera. Proszę o pomoc.
    AI: Czy próbował już Pan rozkręcać jakąś część lodówki lub ma Pan doświadczenie z naprawą sprzętu AGD?
    nie
    AI: Czy posiada Pan instrukcję serwisową do tej lodówki albo odpowiednie narzędzia, żeby dostać się do wnętrza urządzenia?
    nie posiadam instrukcji serwisowej, narzędzia tak
  • REKLAMA
  • #2 21624111
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Proponuję "przejechać" magnesem górną część styku uszczelki drzwi chłodziarki z korpusem.
    Podejrzewam, że tam jest schowany czujnik otwarcia drzwi.
    Oczywiście przy założeniu, że to wycie bipera jest alarmem otwartych zbyt długo drzwi.
  • REKLAMA
  • #3 21624635
    zbigniewjecz
    Poziom 5  
    Dziękuję za podpowiedź, niestety to nie działa. Światło w lodówce wyłącza się dzięki krańcówce zamontowanej w zawiasie, a alarm aktywuje się, kiedy algorytm sterowania wyliczy sobie, że lodówka jest otwarta (to są czujniki ciśnienia czy podciśnienia w lodówce, czas schłodzenia i czas osiągnięcia temperatury w lodówce). Sterowanie tu nie jest takie proste jak w starych lodówkach. Najgorsze, że tego buczka nie umiem wyłączyć, bo nie wiem, jak dostać się do płyty sterującej.
  • #4 21637585
    zbigniewjecz
    Poziom 5  
    Temat zgłosiłem do serwisu LG.
    Przyjechał technik, polutował kabelki, przekazał informację, że problem ten jest wynikiem niefachowego przełożenia drzwi.
    Najgorsze w tym wszystkim jest to, że lodówka była kupowana w sklepie LG — technik serwisu przekładał drzwi (była promocja: 0 PLN za przełożenie drzwi, jeśli kupię w sklepie LG).
    Nie zaznaczył tej czynności w bazach danych; serwis LG nie ma potwierdzenia, że to oni zrobili, a ja zostałem pociągnięty do odpowiedzialności poprzez uiszczenie rachunku za serwis.
REKLAMA