logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o zredukowaną wersję OpenBeken dla inteligentnego interfejsu sterowania oświetleniem

superdau 04 Sie 2025 00:54 504 2
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21625319
    superdau
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich deweloperów OpenBeken,

Właściwie to pracuję nad oprogramowaniem kontrolera dla wszelkiego rodzaju inteligentnych świateł. To NIE jest aplikacja - jest to interfejs użytkownika, który znajduje się na samym chipie. Tak więc wystarczy zaprogramować żarówki (Tuya itp.), reflektory lub paski LED za pomocą OpenBeken, połączyć się z Wi-Fi, umieścić pliki na LFS - i ... zaczynamy!

Bez aplikacji, bez chmury, bez szpiegowania Twojego zachowania!
    Twoje dane należą do Ciebie - do nikogo innego.

W rzeczywistości działa świetnie na moich LSC Smart Outdoor Flood Lights z CB2L Beken. Ale chcę go użyć do innych lamp z ESP-02S (oryginalnym lub zamiennym) - i chcę go dać światu, aby pokazać, że istnieje alternatywa dla całego tego oprogramowania szpiegującego.

Kontroler będzie w pełni kompatybilny z każdym rodzajem Smarthome-System - i będzie w pełni kompatybilny ze starymi urządzeniami mobilnymi. Nie wyrzucaj swojego iPhone'a 4 lub pierwszego Samsunga - użyj go jako inteligentnego kontrolera świateł!

To, o co proszę, to okrojona wersja OpenBeken tylko dla wszystkich rodzajów świateł jako podstawa dla mojego interfejsu użytkownika. Oba mogą być nawet połączone w jeden system, więc użytkownik nie musi pobierać i instalować kontrolera osobno.

Sterowanie inteligentnym oświetleniem za pomocą smartfona/tabletu przez Wi-Fi
    Brak aplikacji wysysającej dane
    Brak głodnej chmury
    Jeden system dla wszystkich lamp (jeśli chip można sflashować za pomocą OpenBeken, interfejs użytkownika będzie działał)
    ✅ Międzynarodowy, samowyjaśniający się interfejs użytkownika bez zawartości tekstowej
    ✅ Może być używany z najstarszymi urządzeniami mobilnymi (zrównoważony rozwój!)
    Darmowy! Bez kosztów, bez subskrypcji, bez reklam.

🇪🇺 IoT po europejsku! 🇪🇺
  • REKLAMA
  • #2 21625359
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Ocena: 186
    Chociaż naprawdę lubię mieć "samowystarczalne" oprogramowanie układowe ze wszystkim, czego potrzebujesz do konfiguracji, nie jestem pewien co do tego żądania.
    OpenBeken jest darmowy i darmowy w konfiguracji, więc możesz zbudować dowolną kombinację funkcji potrzebnych do pracy.
    A czego dokładnie potrzebujesz w okrojonej wersji, to już Twoja wiedza ;-)
    Złóż żądanie ściągnięcia ze swoimi wymaganiami i możesz testować, a inni będą mogli testować / wspierać urządzenia, których możesz nie posiadać, aby osiągnąć cel pracy na wszystkich platformach.
  • #3 21625630
    superdau
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W rzeczywistości jestem tak zajęty interfejsem użytkownika (obniżenie go do HTML5 jest trudne) i kilkoma innymi projektami IoT, że po prostu nie mam czasu, aby zagłębić się w rozwój OpenBeken. To, czego szukam, to programista OpenBeken (lub grupa) do współpracy.

Mam już działające rozwiązanie, w którym nie jest konieczne dostosowywanie interfejsu użytkownika do lampy - używam warstwy komunikacyjnej ("Translator") między interfejsem użytkownika a OpenBeken. Warstwa ta tłumaczy wewnętrzne komendy UI (#rgbwc dimmer) na różne komendy OpenBeken/Tasmota dla różnych lamp (#rgb, #rgbw, #rgbwc, #rgb temperature, bezpośredni sygnał pwm ......). Konieczne będzie jedynie dostosowanie tłumacza - a nawet to może być zrobione w interfejsie OpenBeken przez samego użytkownika. To tylko mapowanie poleceń interfejsu użytkownika i poleceń Beken/Tasmota - a im więcej o tym myślę: może to być zrobione automatycznie. Gdy tylko OpenBeken dowie się, jak sterować lampą, może samodzielnie dostosować tłumacza.
REKLAMA