logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi 2013 – samoczynne grzanie foteli, BSI czy przekaźnik?

Jasio_Janislaw 04 Sie 2025 09:28 333 3
REKLAMA
  • #1 21625441
    Jasio_Janislaw
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

Mam problem z Peugeotem Partnerem Tepee 1.6 HDi (2013, manual, klimatronik, podgrzewane fotele).

Kilkukrotnie zdarzyło się, że po uruchomieniu auta oba fotele zaczęły się samoczynnie grzać, mimo że przyciski nie były wciśnięte. Co więcej, nie dało się ich wyłączyć – przyciski nie reagowały.

Dopiero po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta (czasem po kilku próbach) podgrzewanie znikało.

Dodatkowo raz miałem sytuację, że zawiesiła się klimatyzacja/nawiew – powietrze leciało cały czas gorące mimo włączonej klimy. Pomogło wtedy odłączenie akumulatora, co również przywróciło działanie nawiewów.

Moje pytanie:

Czy winne może być BSI (moduł komfortu)?

Czy przyklejony przekaźnik foteli może być wbudowany w BSI?

Czy ktoś miał podobny objaw i wie, czy da się to naprawić bez wymiany BSI?

Z góry dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21626998
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 581
    Jasio_Janislaw napisał:

6370 : Sterowanie wyłącznika ogrzewanego przedniego fotela

8300 : przełącznik siedzenia ogrzewanego kierowcy
    8327 : mata grzejna poduszki siedziska fotela kierowcy
    8321 : przekaźnik czasowy podgrzewanego siedzenia kierowcy

Schemat elektryczny sterowania podgrzewanym fotelem kierowcy z oznaczeniami komponentów

Schemat podgrzewanego siedzenia kierowcy z oznaczeniami komponentów
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21627096
    Jasio_Janislaw
    Poziom 9  
    artur.heise napisał:
    Jasio_Janislaw napisał:

6370 : Sterowanie wyłącznika ogrzewanego przedniego fotela

8300 : przełącznik siedzenia ogrzewanego kierowcy
    8327 : mata grzejna poduszki siedziska fotela kierowcy
    8321 : przekaźnik czasowy podgrzewanego siedzenia kierowcy

Schemat elektryczny sterowania podgrzewanym fotelem kierowcy z oznaczeniami komponentów

Schemat podgrzewanego siedzenia kierowcy z oznaczeniami komponentów

Dziękuję za naprowadzenie, spróbuję sprawdzić w wolnym czasie wskazane elementy, aczkolwiek nadmienię, że po odpaleniu, po około 5 sekundach, samoczynnie załączają się dwa fotele, kierowcy i pasażera, bez możliwości wyłączania grzania przyciskiem (czasami ten problem się nie pojawiał i wcześniej też nie było problemu, pojawił się nagle i występuje w losowych momentach).
    Dlatego mam wątpliwość, czy jeden fotel może mieć wpływ na drugi, bo problem wygląda, jakby to powiedzieć, z winy "centralnego sterowania".
  • #4 21629124
    Jasio_Janislaw
    Poziom 9  
    Aktualizacja w temacie samoczynnie włączającego się grzania foteli:

Po sugestii użytkownika artur.heise, sprawdziłem najpierw włączniki fizyczne foteli – wszystko wydaje się w porządku. Po ich odpięciu fotele i tak samoczynnie uruchamiały grzanie mat, więc problem nie leży po tej stronie.

Następnie zabrałem się za przekaźniki znajdujące się pod fotelami. Jeden z nich – od strony pasażera – miał widoczny nalot/korozję. Odłączyłem go i od tego momentu (ok. 20 odpaleń auta) problem nie występuje (nie wiem, na ile jest to losowe i jaki wpływ ma jeden przekaźnik na drugi fotel czy cały system, ale wygląda na poprawę). Na razie pojeżdżę w takiej konfiguracji i zobaczę, czy sytuacja wróci. Jeśli wszystko będzie OK, wymienię przekaźnik na nowy.

Dam znać, jak sprawa się rozwinie.
    Załączniki:
    • Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi 2013 – samoczynne grzanie foteli, BSI czy przekaźnik? IMG_20250808_094246_HDR.jpg (266.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi 2013 – samoczynne grzanie foteli, BSI czy przekaźnik? IMG_20250808_094239_HDR.jpg (190.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA